2013 m. balandžio 22 d., pirmadienis

Individualios lazanijos - "languotos prijuostės" makaronų temai

Bajalių šeimynėlės kampelis taip skaniai ir muzikingai kviečia dalyvauti languotos prijuostės projekte, kad vis galvojau ką čia tokio pagaminus, ir prisiminiau, kad lazanija seniai buvo mano virtuvėje, tik šį kart ji šiek tiek kitokia, individualios porcijos, ir įkvėpta J. Oliverio (iš knygos Oliverio ministerija)  šiek tiek pakeičiau savo tradicinį darymo būdą, ir vietoj bešamelio padažo naudojau grietinėlę. Bet viskas nuo pradžių :)


Makaronus mėgstame, tačiau nepiktnaudžiaujame... Jei galėčiau, tai turbūt bent porą kart į savaitę būtų daroma. Turbūt mėgiamiausi spagetthi, oi oi ir ravioli bei tortellini tai gali būti mano nr. 1 ypač, kai reikia greitai kažko skanaus. Pati raviolių dar nebandžius, kada nors prisiruošiu! Naminius makaronus kažkada seniai dariau, bet jie gavos truputi disaster :D tai net niekam nesakiau ir nerodžiau, nors skonis buvo geras, bet forma ne! Kada nors bus antras kartas!

O iš vis svajoju nuvykti į Italiją (koją įkėlus į Italijos žemę buvau, bet labai trumpai ir neįspūdingai), ir kur mažoj kavinukėj paragauti pačių tikriausių itališkų patiekalų. Kada nors... speriamo presto! Ai, ir labai noriu išmokti italų kalbą, tikrai tikrai. Bet čia trečia eilėj po olandų, prancūzų.... ilgas kelias laukia. 

Lasanija (lasagne) - tai juk makaronų mama :D vat šitaip pavadinau aš ją, todėl manau tinka languotos prijuostės temai??

Individualios lazanijos man patiko. Patogiau valgyti, atrodo gražiai (na dėl skonio nesiginčyjama, kaip ten sakoma cha cha cha  :) )  ir greičiau iškepa, nei tradicinė didelė lazanija. 



 Dariau 4 tokius indukus, vieno vienai porcijai pilnai užteko. 

Reikės:

Lazanijos makaronų lakštų

~ 400 jautienos faršo
1 skardinė koncervuotų smulkintų pomidorų
2 v.š. tirštų pomidorų sulčių ar pastos
Druskos, pipirų ar mėgiamų faršo prieskonių
2 skiltelės česnako
1 nedidelis raudonas svogūnas
Šlakelis alyvuogių aliejaus
~ 150 ml. neriebios grietinėlės
Gera sauja tarkuoto parmezano
Saujelė tarkuoto fermentinio sūrio 
1 pomidoras
Keli lapeliai baziliko (nesijuokit, įsivaizdavau kad turiu šaldyto baziliko, pasirodo ne, turėjau špinatų, na tai panaudojau juos :) :) ) 
Žiupsnelio malto muskato riešuto

Jūsų pasirinkimas ar darysite individualias, kaip kad dariau aš, ar vieną didelę lazaniją.

Svogūną susipjaustyti smulkiai, česnaką išsispausti. Įkaitinti keptuvę su alyvuogių aliejumi, dėti svogūną, česnaką, pakepinti porą minučių ir sudėti faršą. Paskaninti druska ir pipirais ir vis maišant gerai apkepinti.
Sudėti pomidorus iš skardinės, pomidorų pastą ir viską maišant dar šiek tiek patroškinti. 

Paprastai darau lazaniją su bešamelio padažu, bet Oliverio recepte jis naudoja grietinėlę, tai sakau išbandysiu, greičiau ir paprasčiau.

Pasiruošti indelius ar indą, kuriame bus kepama. 
Dėtį į dugną faršo padažą. Pagal indelio dydį sulaužyti lazanijos lakštą ir uždengti faršą, gali būti ir maži gabaliukai, viskas sukeps, nesvarbu. Ant makaronų lakštų pilti šiek tiek grietinėlės, paskirstyti šaukštu, paskaninti druska, pipirais ir trupučiu muskato riešutu. Pabarstyti tarkuotu parmezanu.
Vėl pilti mėsos padažo, dėti makaronų lakštus, užpilti grietinėlės paskaninti prieskoniais. Jei darote dideliame inde, sluoksnių bus daugiau, man gavosi šie du.
Paskutinis sluoksnis turi būti lazanijos lakštai, grietinėlė ir sūris. 


Ant viršaus užberti tarkuoto fermentinio sūrio (galima ir parmezano, bet man ant viršaus patinka fermentinis), dėti pomidoro gabaliuką ir baziliko lapelį (tiko visai ir špinatas :) :) )

Dėti indelius ant skardos ir į orkaitę. Dėti ant skardos sakyčiau būtina, nes indeliai neaukšti ir kepant šiek tiek taškosi, tai lengviau išvalyti skardą, nei orkaitę.

Kepti 180 laipsnių orkaitėje ~20 minučių, arba kol sūris gražiai apskrus ir bedant peilį lazanijos lakštai bus minkšti.



Skanaus! Mums patiko. Greiti pietūs šiltai balandžio dienai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...