2013 m. balandžio 7 d., sekmadienis

Kokosinis - citrininis keksas

Kažkiek panašus į seniau darytą kokosinį pyragą, bet šis gaivesnis, drėgnesnis, dar pridėjau aguonų nuo savęs, man jos dera su kokosais. Šis patiko labiau, tai ir buvo mūsų Velykinis saldusis desertas.
Receptas iš čia. Beje, neseniai atrastas, bet labai puikus, belgiškas blogas!


Reikės:

250 g. miltų
2 a.š. kepimo miltelių
2 citrinų nutarkuotos žievelės
3 kiaušinių
150 g. lydito atvėsinto sviesto
150 g. neriebaus natūralaus jogurto
100 g. kokoso drožlių
200 g. cukraus (orig. recepte buvo 250 g. cukraus pudros)
2 v.š. aguonų (nebūtinai)
Kokoso pabarstymui ant viršaus (nebūtina, jei norima)

Sirupui:
100 ml. citrinų sulčių (maždaug iš 3 vid. dydio citrinų)
150 g. cukraus
50 ml. vandens



Sumaišyti miltus su kepimo milteliais, persijoti į dubenį, suberti cukrų ir nutarkuotas citrinos žieveles. Viską permaišyti, įmušti kiaušinius, atvėsintą sviestą bei jogurtą ir viską gerai išmaišyti iki vientisos masės. 
Įmaišyti kokosą bei aguonas ir dar kartą viską permaišyti.
Kepimo indą ištepti riebalais ir pabarsyti milais, arba naudoti silikoninę skardą.
Sudėti paruoštą masę ir kepti 170 laipsnių orkaitėje apie 45 minutes (tikrinti pagaliuku).
Kai keksas iškeps, išimti iš orkaitės ir leisti apie 15 min, ataušti dar formoje.

Kol keksas aušta, pasiruošti sirupą. Nedideliame puodelyje sumaišyti citrinų sultis, vandenį ir cukrų, ir viską maišant pakaitinti ant nedidelės ugnies, kol cukrus ištirps, ir dar palikti ~ 2 minutes nemaišant.

Išimti keksą į gilesnę lėkštę, kad sirupas neišbėgtų pilant. Su pagaliuku padaryti skylutes ant kekso paviršiaus (aš dariau ant dugno, ir paskiau apverčiau). Pamažu su šaukštu pilti sirupą ant kekso, paskirstant ant viso. Nemažai sirupo tiesiog nubėgs į dugną, jį vis su šaukštų pilti ant viršaus.
Tiesą pasakius tuo momentu galvojau, kad jau nieko nebus, nes atrodė labai daug to sirupo, atrodė, kad viskas skęsta... bet vis pyliau ir jis pamažu gėrės, gėrės, kol visas skystis susigėrė. Atsargiai apverčiau (bet nebūtina, nes skylučių nelabai ir matos, jei dar barstoma bus kokosu ant viršaus, tai ne bėda) ir apibarsčiau kokoso drožlėmis ir palikau pilnai ataušti ir sirupui gerai susigerti.
Visas keksas atrodė drėgnas drėgnas, galvojau, kad reiks kabinti šaukštu! Bet kai atvėso buvo puikus, toks drėgnas, gaiviai citrininis, kokosas čia puikiai derėjo. Patiko, tai ir kepiau dar kartelį ir nešiau įvertinti draugams, jiems taip pat patiko :)


Gavosi didelis, sunkus keksas, užteko kelioms dienoms. Iki paskutinio trupinėlio drėgnumas jautėsi, keksas neišdžiuvo, kas man patiko. 







2 komentarai:

  1. Leuk dat je mijn tulband recept gemaakt. En je Nederlands is echt niet zo slecht hoor. Ik begreep het allemaal. Hoe komt het dat je Nederlands spreekt?
    Groeten, Caroline

    AtsakytiPanaikinti
  2. was heel lekker, ik zal zeker nog een keer doen !Ik heb extra maanzaad toegevoegd..
    Ik woon paar jaar in Belgie, in Vlaanderen, dus ik studeer de taal. Ik begrijp veel, maar praten en schrihjven gaat een beetje moeilijker.. :)

    AtsakytiPanaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...