2013 m. balandžio 15 d., pirmadienis

Falafeliai su pita duonele

Kelias minutes atsisėdus galvojau kuriai kategorijai priskirti šį patiekalą. Valgėm tai kaip antrą, ne užkandį, bet paruošti mažiukai falafeliai gali būti puikus užkandis.
Atradau falafelius aš jau daug metų atgal, begyvendama Londone. Ten, kaip žinia, apstu visokių tautybių restoranėlių, užkandinių ir kavinių, tik eik ir ragauk dar neatrastus skonius :) Šiek tiek informacijos iš Wikipedijos kas tie falafeliai:  " Falafeliai – aliejuje kepamas patiekalas, sudarytas iš avinžirnių ir/arba pupų miltų. Tai tradicinis arabiškas patiekalas, patiekiamas su rytietiška duona, vadinama pita, arba susuktas į lavašą. Taip pat pagardinamas salotomis, daržovėmis, aštriais arba tahini padažais. Falafeliai gali būti valgomi vieni kaip užkandis arba būti meze dalis.
Daugumoje Artimųjų Rytų kraštų (taip pat ir Vakaruose) falafeliai gaminami iš avinžirnių. Šie nėra verdami, o paliekami brinkti nakčiai, tada sugrūdami drauge su prieskoniais (paprastai dedama česnako, porų, kmynų ir kt.). Iš mišinio sudaromas pailgos arba rutulio formos darinys ir kepamas aliejuje. Iš pupų gaminami falafeliai labiau paplitę Egipte".




Šį kartą viriau aš juos aliejuje, bet jau radau receptuką, kur kepami orkaitėje, tai būtinai bandysiu. 
Receptas iš šios knygos.

Reikės:

500 g. avinžirnių (naudojau sausus, kuriuos pamerkiau 24 valandoms)
1 kiaušinio
2 skiltel česnako
1 bulvės
3 v.š. miltų
Sauja petražolių (aš jas pamiršau įdėt....)
1 a.š. džiovinto raudonėlio 
1/2  a.š. maltos kalendros
1/2 a.š. malto kumino
1 a.š. druskos
1/2 a.š. maltų pipirų
Aliejaus kepimui

Pateikimui: daržovių ir pitos duonos arba lavašo. Šį kartą buvo pirktinė

Avinžirnius reikia užsimerkti 24 valandos prieš gaminimą, kad gerai išmirktų. Aš nežinau ar būtų galima naudoti iš skardinės, galbūt, reiks pabandyt kitu kartu.
Avinžirnius nusausinti ir sudėti  į kombainą kartu su lengvai išplaktu kiaušiniu, virta bulve ir visais prieskoniais. Viską gerai susmulkinti, permaišyti ir palikti dar pastovėti apie 1 val. laiko. 
Įsikaitinti aliejų puodelyje, jo reikia kad tik apsemtų falafelius. Mano gavosi tokie be formos, nes kibo prie indo dugno, geriausiai, aišku, jie išeina daryti spec. mašinoj. 
Šaukšto pagalba arba drėgnomis rankomis  formuoti rutuliukus, juos dėti į labai karštą aliejų, ir vis pavartant pavirti iki gražiai auksinės spalvos. 
Išimti ant viertuvinio rankšluosčio, kad susigertų aliejus.  
Patiekti arba vienus kaip užkandį su padažu, arba valgyti kartu su pita duonele ar susuktus į lavašą, taip pat skanu kaip sumuštinis prancūziškoje bagetėje. 
į pitos duonuolę dėjau salotų lapus, pjaustytą agurką, pomidorą, ridikėlius bei paskaninom padažu pagamintu iš natūr. jogurto, spausto česnako, šiek tiek citrinos sulčių ir druskos. 
 Kai išbandysiu keptus orkaitėje, būtinai pasidalinsiu receptu. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...