2011 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Tarybinis batonas

Rastas pas aguonėlę.
Nesunkiai padaromas, paprastas receptas, batonas puikus kasdieniniams sumuštiniams, kai norisi "pertraukos" nuo visų sveikuoliškų duonelių :) :)



1 didesniam arba 2 mažesniems (kaip kad pas mane) reikia:


500 g miltų
260 ml šilto vandens
14 g šviežių mielių
1 1/3 a.š. druskos
1 1/2 a.š. cukraus
40 g sviesto

Batono aptepimui: kiaušinio trynio ir pieno mišinys, arba kiaušinio trynio ir aliejaus mišinys, arba grietinėlė.

Mieles išsitirpinti drugname vandenyje.
SUsiberti miltus į dubenį, sudėti druską bei cukrų, supilti mieles ir sudėti gabaliukais pjaustytą sviestą. Pradėti minkyti tešlą (rankomis, kombainu ar duonkepėje). Minkyti reikia ~10 min.
Suformuoti kamuoliuką ir padėti pakilti šiltoje vietoje, apie 30-40 min.
Kai tešla gražiai pakyla, išimti iš indo, ir dar gerai išminkyti, kartas nuo karto "trenkiant" į stalą.
Išminkius, formuoti vieną ar du batonus ir dar palikti pakilti šiltai apie pusvalandį.
Jau pakilusį įpjauti keliose vietose (ne per giliai, nes vienam įpjoviau per daug, tai kepant per daug "išsiplėtė") ir aptepti.
Kepti gerai įkaitintoje orkaitėje ~180 C, apie 30 min. arba kol gražiai paruduos ir nebelips pagaliukas įkišus (kepiau ant kepimo popieriaus).
Išėmus palikti atvėsinti, ir skanauti.

Puikiai išsilaiko 3-4 dienas (jei tiek sugebat..), pjaustant nebyra.

4 komentarai:

  1. O miltus kokios rūšies naudojai?

    AtsakytiPanaikinti
  2. o jetus,dabar nepasakysiu, nes paprastai pakuotės nelaikau, bet ir nž ar čia pas mus rašo tuos numeriukus ar ne,imu bet kokius kvietinius ir viskas.... bet reiktų parduotuvėj atkreipt dėmesį.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na ta prasme nereikia alia karališkų... nes aš dažniausiai naudojų I rūšį o po to verkiu kad nesigauna :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ne ne tikrai, niekuo neįpatingi :) juos naudoju visiems kepiniams - tiek duonai, pyragams, blynams.. na kai reikia pamaišyt ne vien kvietinius,tai įmaišau, bet pagrindiniai būna kvietiniai, paprasti, ne "kilmingi" :)

    AtsakytiPanaikinti

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...