2011 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

"Spiraliniai" sausainukai

Receptas iš Čia su mano pakoregavimais



Reikia:
Vanilinei masei

100 g. cukraus
1/4 a.š. druskos
1 didelis kiaušinis
Keli lašai vanilės esencijos
225 g. nesūdyto sviesto (minkšto)
220 g. miltų

Kakavinei masei

270 g cukraus (dėjau mažiau, bet be reikalo, nes kakava karti)
85 g kakavos*
1/4 a.š. druskos
225 g nesūdyto sviesto (minkšto)
1 kiaušinis
170 g. miltų

Pirmiausiai darome vanilinę masę, paskiau šokoladinę (sutaupant vieną dubenį plovimui, nes nereiks išplaut kakavos likučių).

Vanilinė masė:

Ištrinti sviestą su cukrum bei druska iki purios masės mediniu šaukštu.
Atskirame indelyje išplakti kiaušinį, supilti į masę,vanilės esenciją, viską išmaišyti, ir palaipsniui sudėti miltus. Viską gerai išmaišyti iki vientisos masės, kol nekibs prie rankų ir prie paviršiaus, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą, kol bus daroma kakavinė masė.

Kakavinė masė:

Ištrinti sviestą su cukrumi bei druska iki purios masės mediniu šaukštu. Supilti kakavą, atskirame indelyje išplakti kiaušinį, supilti į masę, viską išmaišyti, ir palaipsniui sudėti miltus.
Pradėjus maišyti su miltais, masė gali atrodyti visai nekibi, viskas tarsi atskirai.


Bet taip bus tik tol, kol susimaišys gerai sviestas su miltais, gerai išminkius (jei reikia, jei kimba tešla, dar galima pridėti šiek tiek miltų), ji turėtų būti minkšta, labai panaši į plasteliną, niekur nekimbanti.



Kai susiminko viskas, vyniojama taip pat į maistinę plėvelę ir į šaldytuvą, kad šiek tiek atšaltų.

Kai tešla pakankamai atšalus, kad būtų galima kočioti, atsipjaunam pirmiausiai kakavinės masės gabaliuką (pastebėjau, kad pirmiausiai padėjus kakavinės masės lakštą, nei vaninilinės, susukus sausainukai gaunas gražesni).
Taigi iškočiojam kakavinę masę, stengiantis, kad būtų stačiakampio formos (deja man nelabai pavyko, todėl buvo sunku išgauti gražiai susuktus sausainukus.., masė ganėtinai greit suminkštėja, ir sunku kočioti (tiksliau pakelti ją nuo paviršiaus), todėl man kiek trūkinėjo kraštai, na bet kitą kart žinosiu.
Tada lygiai taip pat iškočioti vanilinę masę, maždaug tokios pat formos, kaip ir kakavinė, ir dėti vieną ant kitos.



Sudėjus vieną ant kito, gerai paspausti rankomis, ir susukti į "ruloniuką".
Kaip matosi iš foto šonai ne visai vienodai gavos, todėl susukus nupjoviau iki ten, kur lygiai prasideda kakavinė masė.
Tada aštriu peiliu, po kiekvieno pjovimo nuvalant, susipjaustyti nelabai storais sausainukais, ir iš kart dėti ant kepimo popieriaus.
Jei susukus į "ruloną" tešla atrodo ganėtinai minkšta, galima padėt į šaldytuvą, kad kiek pastingtų.



Taip pasidaryti iš visos likusios tešlos.

Kepti ~180 laipsnių temperatūroje kol vos vos paruduos krašteliai, viskas priklauso kokio dydžio sausainukai gausis, storesni kepa ilgiau (man truko ~14 min) išjungti orkaitę ir dar palikti pastovėti ~5 minutes.
Tada išimti, palikti atvėsti ir sudėti į sandarią dėžutę.
Išsilaiko ganėtinai ilgai, sausainukai nesigauna minkšti net ir pastovėję, bet trapūs, daugiau į kietumą.

*Kakavos dėjau kiek ir priklauso, bet numažinau cukraus kiekį, galvojau bus per daug, bet reikia dėti cukraus kiek ir priklauso, o jei kas mėgsta saldžiau, netgi daugiau. Nes kakava ganėtinai karti, tai sausainiai gavos stipriai kakaviniai :)
Bet su nesaldinta kava ar arbata pats tas.

p.s. kaip gauti idealią lygią formą spiralės, dar nepavyko, bet turbūt reikia daugiau praktikos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...