2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Naujametinio vakaro desertas - tortas su mėlynių kremu





Pagrindo receptas čia   įdarai sujungti mano galvoje iš skritingų tortų.
Tai va, gavosi puikus! Na iš ties puikus tortas! Drėėėgnas, minkštas, nei per saldus, gaivus, gražus. Ai tiesa, čia dėl to grožio tai galima ginčytis, bet jau tiek to..
 Nežinau, gal po kiekvieno savo pagaminto torto taip sakau, bet nei rafaelo, nei snikersas, nei taip mylimas medutis nesukėlė tokio psichologinio pasitenkinimo valgant cha cha cha Gal juodas miškas prie tokių mano skonio receptoriams šaukiančių wowowow =)  =) =)


Pagrindui reikės:
 
Kiekis nurodytas visiems lakštams (t.y keturiems plonesniems, arba trims storesniems). Skardos skersmuo - 26 cm, bet tortą apipjausčiau iki maždaug 22-23 cm iškepus jau biskvitams

2 kiaušinių
80 g. rudojo cukraus (or. recepte buvo 150 g. man pasirodė per daug, nes jau razinos saldžios, netrūko visiškai)
180 ml. pieno
250 g. razinų (šį kart dėjau tamsias razinas)
15 g. sodos
200 g. miltų
vanilinio cukraus pakelio (7 g)
2 v.š. karčios kakavos (nebūtina, dėjau dėl tamsumo)
Stiprios kavos biskvitų sulaistymui (dar į ją pyliau šiek tiek kreminio likerio)


Razinas išmirkyti karštame vandenyje ir sumalti blenderiu iki piure konsistencijos.
Atskirti ir išplakti kiaušinio baltymus iki standžių putų. Dėti rudajį cukrų (paplakti maždaug minutę), sudėti trynius ir dar paplakti šiek tiek. Cukrus neištirps visas taip greit, bet taip turi būti.
Supilti pieną (kambario temperatūros) ir actu nugesintą sodą, viską atsargiai išmaišyti. Acto reikia tiek, kol užpylus soda pradeda putoti (~1 a.š. gal kiek daugiau).
Visą šitą masę supilti į razinų piure ir dar kažkur pusę minutės viską suplakti mikseriu. Supilti vanilinį cukrų ir miltus, ir lopetėle palengva viską išmaišyti.
Kepti torto formoje (per du kartus) du biskvitus arba vienu metu viską. Aš kepiau viską vienu metu ir pjoviau į tris dalis, o ne keturias. Gavosi vienas storesnis ir kiti du plonesni padai.
 Temperatūra ~200 C, kepimo laikas ~ 15-20 min. (žiūrėti pagaliuku kai jau nebekimba).
Iškepusį biskvitą galima apversti "aukštyn galva" , jei gavosi kalnelis, jis atšalant puikiai susilygins.
Taigi palikti jį pilnai atšalti ir tada jau pjauti. Aš pjoviau ilgu aštriu peiliu, kai pilnai atšalęs persipjauna gana lengvai. Jei kepta buvo per du kartus, biskvitus pjauti per pusę, ir turėsite 4, jei kepta vienu metu, pjauti reiks daugiau, pasirinktinai 3 ar 4 lakštų norima.

Kai biskvitai iškepę, pasiruošiame kremą. Čia pasidalinsiu kaip aš dariau, vėlgi įvairovė pertepimų yra didelė.

Pertepimams reikės:
1 indelio mascarponės sūrio (250 g)
1 indelio rikotos  (250 g)
1 indelio grietinėlės (200 ml)
1 v.š. kondensuoto pieno
3-4 v.š. mėlynių
1 kivio
1 pakučio vanilinio cukraus
Kakavos ant viršaus (arba pasirinktinai su kuo norite puošti)

Kodėl rinkaus rikotą ir mascarponę? Todėl, kad mascarponė dvigubai riebesnė už rikotą, o dauguma receptų mačiau reikia 2 indelių mascarponės, tai galvoju kodėl jų nesumaišius.

Taigi, išsiplakti grietinėlę iki standumo. Aš rinkaus kiek mažiau riebesnę, ne 35 proc. tai užstruko ilgiau kol išplakiau, ir nebuvo labai labai standi, kaip tai būna su 35 proc. bet susimaišius su sūriais, viskas buvo ok.

Rikotą išmaišyti su kondensuotu pienu. Mascarponę permaišyti su vaniliniu cukrumi. Grietinėlę padalinti į dvi dalis, vienai kiek daugiau, nei kitai, ir vieną mažesnę dalį paskirti rikotai, kitą mascarponei. Viską permaišyti. Mascarponės masę reikia ragauti, jei trūksta dar saldumo, tai galima pridėti cukraus, bet man jo netrūko visiškai.

Mėlynes naudojau šaldytas, t.y. šviežias šiek tiek apibarstytas cukrumi ir užšaldytas. Kai atšilo, susidarė nemažai skysčio, jį nupyliau (ir išgėriau :) ) o mėlynes sumaišiau su rikota. Nusidažė nuostabiai violetine spalva!

Prieš surenkant tortą pasiruošti stiprią kavą - geriausiai plikomą, o ne tirpią, dėl intensyvesnio jos skonio, bet tiks ir tokia... (Į kavą pyliau dar šiek tiek kreminio likerio). Palikti pilnai atvėsti.

Aš tortą rinkau ant lėkštės, taigi dėti pirmą biskvitą, jį gerai sulaistyti kava. Pirmająm gal reiktų kiek mažiau nei kitiems, nes visas drėgnumas nusėda ant jo. Bet kuo drėgnesnis, žinoma, ne bėgantis, tuo skaniau!
Taigi sulieti biskvitą, ir tepti pirmą kremą. Rinktis kokį nori, pas mane apatinis sluoksnis buvo mėlynių. Sudėjau viską, buvo kaip tik, nes grietinėlės dėjau mažiau, nei į mascarponę.
Dėti kitą sluoksnį, vėl gerai sulieti kava, ir tepti jau mascarponės kremą. Ant jo viršaus supjausčiau smulkiai kivi - ir dėl spalvos, ir dėl rūgštelės, puikiai tiko! Tik dabar kai iš foto žiūriu, tai jų vos vienas kitas matos, o iš viršaus tai daug buvo, per vidurį daugiau liko gal...
Dėti paskutinį sluoksnį, jei daroma iš trijų, aptepti likusiu kremu viršų ir šonus. Kremo man dar šiek tiek liko, tad jei turite kur panaudoti galima nedėti viso indelio mascarponės bei šiek tiek mažiau grietinėlės.
Aptepą tortą belieka dekoruoti, aš dariau labai paprastai, tiesiog per sietelį apibarsčiau storu sluoksniu kakavos, ji susigėrus buvo labai skani, tas kartumas labai tiko. Šiek tiek kliuvo ir ant šonų. Viršų išspaudžiau žvaigždutėmis nuo sausainių formelių, paprastai, bet visai šauniai atrodė.


Ir viskas, uždėjau ant šonų tortinę, tiesa, pagrindą buvau apipjausčius, kad jis būtų mažesnis ir lengvai šonai tilptų. Uždengiau kepimo popieriumi ir dėjau parai į šaldytuvą. Kuo jis ilgiau stovėjo, tuo buvo skanesnis, sodresnis! Ar daryčiau dar kartą? o  taaaip! be abejonės, tokia kombinacija labai tiko ir patiko. Kalorijų bomba, žinau, bet juk ne kas mėn. tie naujieji ateina....


Visa laimė, kad buvo nemažai valgančių žmonių  Naujametinę Naktį ir torto pagrindą dar kiek pamažinau, nes kitaip dviems įveikti būtų tikrai sunku. Kadangi jis labai sodraus skonio, užtenka nedidelio gabalėlio, tai trečiai dienai nekažkas ir liko..

4 komentarai:

  1. Dariau dariau dariau!!!
    Gerai, kad paklausiau tavęs ir dariau su rikota, nu labai patiko! aš dar dėjau daugiau kivių ir aviečių tarpuose, mano kleckams patiko taip pat.
    Atsiųsiu nuotrauką tau, pamatysi kaip papuošiau ;p

    AtsakytiPanaikinti
  2. Niu fainai, kad patiko!! laukiu foto

    AtsakytiPanaikinti
  3. omg omg omg negaliu prisijungt iš savo blogo, bet noriu pagirti šitą tortą! NEREALUS! nu tas kremas su mėlynėm, mmmmmmmmmmmm pasaka, kaip gerai, kad davei mintį, nes žozefina man patiko, oo čia ir pagrindas puikus, ir kremai. SUPERINIS TORTAS, tikrai tikrai! ačiū tau labai!

    AtsakytiPanaikinti
  4. :) gerai, kad patiko, smagu skaityti

    AtsakytiPanaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...