2013 m. sausio 22 d., antradienis

Įtrūkę šokoladiniai sausainiai

Buvau radus nemažai kitų receptų lietuviškuose  blog`uose, bet nenorėjau daryti su šokoladu, norėjosi su kakava. Todėl radus puikiai atrodančius ir su kakava (ir be sviesto, o su aliejum) nusprendžiau išbandyti būtent šiuos! Nepasigailėjau, kepti jau kelis kartus.
Receptą nusižūrėjau ČIA


Puodelis 200 ml
Gavos ~40 nedidelių sausainukų

Reikės:

1 puodelio karčios kakavos
1 1/2 puodelio baltojo cukraus
1/2 puodelio aliejaus
4 kiaušinių
2 a.š. vanilės ekstrakto
2 puodelių kvietinių miltų
2 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. stiprios tirpios kavos (nebūtina)
žiupsnelis druskos
1 puodelio cukraus pudros (apvoliojimuim susinaudojo kiek mažiau)

Galima maišyti su mikseriu, bet puikiai susimaišo inde su mediniu šaukštu.
Inde sumaišyti kakavą, cukrų ir aliejų, kol viskas susijungs į vientisą blizgią masę.
Po vieną įmušti kiaušinius, ir pamaišyti apie 30 sek. po kiekvieno. Supilti vanilės ekstraktą ir dar permaišyti viską.
(Buvau užklausta ar galima naudoti vanilinį cukrų vietoj ekstrakto - manyčiau kad taip, tik ekstraktas inrtensyvesnis, tai gal cukraus reiktų daugiau kiek, net nežinau, nes nenaudojau...).

Atskirame dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius, druską ir tirpią kavą (jei naudojama, nors originaliame recepte rašė espreso, bet naudojau paprastą tirpią nescafe kavą, tiesą pasakius nežinau ar labai įtakoja jei jos ir nededi, nes tik 1 šaukštelis). Po truputį beriant sumaišyti abi mases kartu (berti miltus į aliejaus mišinį).
Viską sumaišyti iki vientisos masės, jei maišoma mikseriu, neperilgai, kad tik susijungtų viskas gražiai. Masė labai maloni, labai greitai viskas sukimba.



Dėti masę į plastikinį maišelį ir dėtį į šaldiklį 30-40 minučių.  Masė nesukietėja labai, nes nėra nei sviesto, nei šokolado, ji turi būt tik labai šalta.  ( Pakoregavau receptą, buvo rašyta, kad dėti į šaldytuvą per naktį, bet laikant šaldytuve paskiau masė visiškai nekimba, negalima padaryti rutulio, tad geriau dėti į šaldiklį).

Pasiruošti nedidelį indą su cukraus pudra, bei skardą su išklotu kepimo popieriumi. Rankomis formuoti nedidelius rutuliukus, juos labai gerai apvolioti cukraus pudroje ir dėti į skardą paliekant tarpelius, nes kepant jie pasiplės.
Aš pirmiausiai pasidariau visus rutuliukus, juos susidėjau ant lėkštės, o tik paskiau voliojau ir dėjau į skardą - taip pasirodė paprasčiau ir greičiau.



Orkaitę įkaitinti ~ 175 laipsnių ir kepti apie  8-10 min. Būtina stebėti pagal savo orkaitę, nes vieni iškepa greičiau, nei kiti. Antru kartu dariau kiek didesnus sausainius, tai man reikėjo ilgiau pakepti, nes vidus, patikrinus mediniu pagaliuku, dar kibo.
Bet kai jau gražiai suskilinėja, o pudra vis dar balta, ženklas, kad iškepę ir neperkepę, nes ilgiau pakepus sausainukai išsausės, pudra pageltonuos ir sukibs.

Skonis jų kaip mažų brown`ių - drėgni, minkšti, šokoladiniai, kvapnūs.. Kas ragavo, kol kas neliko abejingų. Tikrai patiks šokolado megėjams, o jo nemėgstantiems - siūlyčiau nebandyti, bus per daaaug šokoladiniai :))


Pastaba dėl cukraus - pirmu kartu dariau tik su puodeliu, nebepridėjau to 1/2, pabijojau, kad bus per saldu, nes dar toks kiekis pudros ant viršaus. Man tiko ir patiko, jautėsi sodriai kakava, bet mėgstantiems saldžius kepinius siūlyčiau nemažinti, ypač, jei valgo vaikai, nes bus per sodrus kakavos skonis.

13 komentarų:

  1. o kokie gražučiai tau gavos!
    Būtinai bandysiu ir aš pagal šį receptą, nes su šokoladu man nesigavo tamsūs ir buvo sausi.

    AtsakytiPanaikinti
  2. bandziau ir as ka tik iskept sakyciau gavosi gerai, ne visi balti bet sutrukineje gerai
    o kokia pas tave orkaite, ta prasme elektrine ar dujine? gal uo to priklauso?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nuostabūs. Vis žiūriu žiūriu į juos, tikriausiai jau reiks bandyt

    AtsakytiPanaikinti
  4. Egle, tie tikrai nesausi, net po kelių dienų nepaliko sausi, tai tikrai jei dėl to dvejoji, bandyk.

    Uzupis, mano orkaitė elektrinė, paprasta, kepiau viršus apačia be jokių vėjelių ar dar ko..

    Ina, pirmyn, skanučiai!

    AtsakytiPanaikinti
  5. ar ilgai jie lieka švieži?
    Norėčiau išsikepti šventėms, bet prieš kiek dienų galiu juos kepti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. kad nelabai pasakysiu, nes mes berots max 3 dienas laikėm, daugiau susivalgė. švieži gal išsilaikytų, bet pudra gali patamsėt, nuo drėgmės vistiek ore yra. kepčiau kokią 23 vakare, ar net 24, tada Kalėdoms garantuotai bus ir skanūs ir gražūs.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Nezinau net ar galima cia ji pakeisti, dariau pagal recepta su aliejumi.
    Zinau pyragu kur su aliejum jie geriau gaunas, nei su sviestu, bet kodel nepasakysiu.tai gal cia ir nekeisciau,nebent kas bande ir pasakys kad irgi gerai :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Atleiskit uz labai kvaika klausima bet naudoti reikia tik kakavos miltelius ar paruosta kakava ����������

    AtsakytiPanaikinti
  9. Atleiskit uz labai kvaika klausima bet naudoti reikia tik kakavos miltelius ar paruosta kakava ����������

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. visai nekvailas klausimas
      reikia naudoti kakavos miltelius :)

      Panaikinti

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...