2013 m. sausio 21 d., pirmadienis

Šviežiai spaustos vaisių sultys

Kalėdų senis atnešė sulčiaspaudę, vis galvojau ar jos man reikia, kol kas entuziazmas didelis, gal vėliau jis blės, bet ir dėl karto per savaitę verta, verta verta! Ypač dėl tokių daržovinių sulčių, kurių taip kaip ir  nenaudoju, kaip burokėliai ar salierai, ypač burokėliai, jie labai naudingi, taip suvartoti sunku, o su sultim sueina puikiai!Dar planuoju, kai bus obuolių sezonas, spaustis sultis pati ir užsikonservuot žiemai, nes naminės obuolių sultys patinka labai, o ir bandysiu bulves tarkuot, sako pavyksta. Pagyvensim -  pamatysim.

Pirmasis bandymas - morkų, apelsinų bei kriaušių sultys.

Reikės:

2 morkų
2 kriaušių
1 apelsino


Lupau tik apelsiną, morkos bei kriaušės tik gerai nuplautos.

Tiesa, šis tas apie morkų sultis : "Beta karotinas labai naudingas regėjimui. Bet tam, kad jį organizmas pasisavintų, būtina iš karto suvalgyti kokio nors riebaus maisto. Geriausia tinka salotos, pagardintos augaliniu aliejumi."
(citata iš žemiau įdėto puslapio).

Aš, spaudžiant morkų sultis, įpilu šiek tiek aliejaus, šaukštelio sultyse nesijaučia, bet jei taip padeda geriau įsisavinti, tai reikia bandyti.

Sultis geriame 20-30 min. prieš maistą, arba ryte, ir jokiais būdais ne kartu su maistu. Tai kaip užkandis tarp pagrindinio valgymo.

Žinoma, spaudžiant tokias sultis nemažai lieka ląstelienos, kuri tiesiog išmetama. o ji yra būtina mūsų organizmui, todėl nereiktų piktnaudžiauti spaustomis sultimis. Bet retkarčiais manau galima, ypač tiems žmonėms, kurie taip nelabai valgo kai kurių vaisių ar daržovių (kaip jau minėti burokėliai, morkos ar granatai).

Apie ląstelieną:

Kas yra ląsteliena?
Ląsteliena yra nesuvirškinamos augalų dalys, kurios ir sudaro pagrindinę iš žarnų pašalinamų medžiagų masę. Mūsų kūnas negamina fermentų galinčių juos suskaidyti, juolab šiose augalų liekanose jau nebėra nei maistinių medžiagų nei vitaminų. Vienok ląsteliena yra būtina. Kodėl? Todėl , kad:
  • judėdamos žarnomis virškinimo metu šios augalų dalelės tarsi šluota sukabina tai kas plaukioja žarnų spindyje ar yra prisikabinę prie žarnų sienelių. Jos taip pat aktyvina žarnų judesius ir taip pagreitina virškinimą.
  • Skaidulos naudingos ir tuo, jog jos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Tai vyksta todėl, kad joms slenkant viršikinimo traktu, sumažėja per žarnas į kraują įsiurbiamo cukraus kiekis.
  • Mintant skaidulomis turtingu maistu taip pat sumažės galimybė apsinuodyti maistu, vien dėl to, jog maistas žarnose neužsistovės per ilgai. Jau seniai yra pastebėta, jog vegetarai , kurių racione įvairios ląstelienos dažniausiai netrūksta, rečiau serga širdies ligomis, kai kurių formų vėžiu nei kitos gyventojų grupės, kurios valgo nepakankamai ląstelienos turinčių produktų.
(šaltinis: http://tuirsveikata.wordpress.com/2011/12/21/lasteliena-ir-jos-turintys-produktai/)

O čia pasiskaitymui, informacija apie šviežiai spaustas sultis

http://edieta.mama.lt/sveika_mityba/s793/kuo-pavojingos-svieziai-spaustos-sultys

1 komentaras:

  1. Šviežiai spaustos vaisių sultys yra pačios skaniausios. :) Kaip tik dabar daug kur vyksta lėtaeigių akcija, reikės lėkti pirkti ir gerti sultis su ląsteliena. Tikiuosi ji padės sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

    AtsakytiPanaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...