2010 m. vasario 26 d., penktadienis

Serbiška duona



Vienos forumietės paskatinta kepiau serbišką duoną. Jau buvau ragavus, man labai patiko, gražiai atrodo ant stalo ir labai gražiai išsilupa po vieną gabaliuką. Dar geriau būtų apvalioj skardoj, tada formą gražesnę galima išgauti, bet kaip pirmam kartui, patiko ir taip. Bet kad dar ne kartą darysiu "prie progos" tai jau tikrai :)



Įkeliu receptą:

250ml pieno
2v.š.cukraus
7g sausų mielių
3-3,5 st. miltų
druskos pagal skonį
apie 100g tirpinto margarino
sezamo ar aguonų

Mieles sumaišyti su druska, cukrumi, šiltu pienu ir pastatyti šiltai, kad suputotų, po to sudėti persijotus miltus ( tik nesudėti miltų iš karto visų), reikia žiūrėt, kad tešla nebūtų kieta, tada suminkom ir dedam tešlą šiltai, kad pakiltų kai pakyla, perminkyti dar kartą ir palikti trumpam.
Tada iškočiojam pailgą gabalą, patepam tirpintu margarinu, suvyniojam į vyniotinį ir pjaustom ar kitaip formuojam bandeles, jas būtinai pamerkiame į šiltą ištirpintą margariną, nuo to margarino jos tada lengvai atsiskiria, kai iškepa ir dedame į skardą, paliekame dar šiltai, kad pakiltų, užberiame sezamo sėklų, ar aguonų ir kepame. Aš kepiau 190 apie 25 min. reikia sekti laiką, kad nesudegtų.

Margarino, tiesą pasakius, tiek nesunaudojau. Reikia mažiau, nebent daugiau mirkoma.
Dariau iš šiek tiek daugiau nei vienos porcijos,tai dar padariau papildomai a la roželių saldžių. Kai iškočiojau tešlą, aptepiau margarinu, dar bėriau šiek tiek cukraus ir barsčiau aguonų į vidurį.
Susukau kaip vyniotinį ir pjoviau tiesiai ir tada stačiau į skardą.
O ta kita forma gaunama labai panašiai - kai susukamas vyniotinis, reikia pjauti ne stačiai, bet taip įstrižai, kad gautųsi rombiukai. Ir dedama vienas prie kito pjūviu į viršų.
Skardoje reikia palikti vietos aplink kepiniui plėstis :)

Įdedu foto prieš kepimą ir jau po. Skanaus!





Atsilupa po vieną gabaliuką tvarkingai :)








jei liks kitai dienai, reiktų uždegti kuo, kad nesukietėtų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...