2010 m. kovo 1 d., pirmadienis

Šimtalapis



Na, tokį dalyką dariau pirmą kart, ir iš vis nesu ragavus, tai tiesą pasakius net nežinau koks iš ties tas skonis turi būti...

originalus receptas paimtas iš Supermamų forumo, Cipciuko.

Taigi, įkopijuoju viską:

500g. miltų
25g. mielių
125 ml. pieno
2.5 kiaušinių
1 stiklinė aguonų
500g sviesto ( gali buti per pus su EVE) butinai 82%
300g cukraus
razinų ( pora saujelių)

Mieles užpilti šaukšteliu cukraus ir šaukstu drungo pieno ( tegu pakyla).
Kiaušinius su pienu paplakti, suberti miltus ir pakilusias mieles .
Užminkyti tešlą.
Ji lipni, vis minkant reikia pasitepti rankas riebalais.
Tešla minkoma apie puse valandos!!! ( minkant girdisi pokštelėjimas tešloje , tai gerai, nes tai oro puslelės, kurios būtinos , kuo daugiau pūslelių yra tuo geriau ).
Tešla padaliname į 5 vienodus gabaliukus, ir padedama, kad pakiltų, viršų patepti lydytu sviestu.
Imamas vienas gabalėlis truputi pakočiojamas, dedamas ant stalo patepto sviestu ir pradedama tampyti į visas puses, plonumas kaip laikraštinio lapo .
Visas tam skirtas sviestas išlydomas , atvėsinamas (nebūtinai iki visiško atšalimo).
Ištampytas lakštas gausiai apipilamas sviestu (jo turi užtekti visiems lapams aplieti) , ir taip pat negailint apibarstyti cukrumi (jo kiekio taip pat turi užtekti visiems lapams).
Imamas kitas pakilęs blynelis ant kitur pakočiojamas , suvyniojamas ant kočelo ir pernešamas ant jau ištampyto lakšto, ant jo jis baigiamas plonai tampyti .
Vel pilamas sviestas ir t.t.
Taip ištampomi visi gabalėliai tešlos .
Viršus apipilamas sviestu, cukrumi, apibarstomas razinomis .
Ant paskutinio lakšto voleliu sudedamos nuplikytos ir pamaltos aguonos(mėsmale, blenderiu ).
Nuo krašto, standžiai suvyniojamas volelis ( nebijokite sviesto neisbega ne laso , nes kol jus tampote sekanti lakštą jis apstingsta , ant prieš tai aptepto laksto).
Perkeliama į norimą skardą, geriau jei butu su skyle ( graziau), bet jei nėra, tinka ir kitokia skarda. Svarbu, kad nebūtų per daug vietos plėstis.
Paliekama dar pakilti ir dedama į orkaitę.
Kepa apie valandą , 180-200C. jau įkaitintoje orkaitėje.
Kad neapdegtų, kai tik vos parus , uždengti folija.kepant išsiskirs nemažai sviesto, juo vis apipilti pyragą.
Iškeptas apibarstomas cukraus pudra.


Na, kadangi aš mėgstu aguonas, tai bėriau jų daugiau, taip pat cukrų maišiau su cinamonu. Bet man gerai jis nepakilo, tai sakė, kad galėjo būti ir nuo per daug aguonų , o gal nuo perkildytos tešlos.
Žodžiu, pirmas kartas nepavyko, kaži, ar bus kitas bandymas, bet bent pabandžiau ir žinau kas čia per reikalas.
Tiesa, tik šilto pjauti tikrai nederėtų, nes skonis bus negeras. Dar sviestas nesusigėręs ir nepastovėjęs. Jei įmanoma, patariu išlaikyti 2-3 dienas, tada jis skaniausias!
Ir tai, aišku, riebus ir kaloringas reikalas. Tad, dažnai nedarysi.
O ir taip, darbo nemažai, jei lapai gerai neišsitampo, gaunas storas ir nesimato sluoksnių, kas ir man nutiko..
Reikia praktikuotis :D

Tešlos gabaliukai atskirti prieš pakilimą..


Ir jau pakilus, po 30 min,



Jau sudėti visi lapai ir paskutinis su aguonom ir razinom (tiesa, pamiršau paminėti, kad dariau iš pusės porcijos, bet kaip pradžiai, gavos tikrai didelis)



Jau pakilęs ir pasiruošęs kepti


Kepant laisčiau išsiskyrusiais riebalais. Tiesa, galima įdėti nupjautais galais skardinę, tai neleidžia jam visai plėstis, nes kitaip turbūt būtų palikęs visiškai blynas...



Iškepęs dar prieš apibarstymą



Kadangi mano skarda buvo didelė, tai jis išsiplėtė į šonus, o ne į viršų, čia buvo dar viena klaida..

Ir jau paruoštas...





Kaip matoma, neiškilęs gerai, ir sluoksnių nėra, bet skonis.... na turiu pasakyt buvo pasakiškas. Ypač trečią dieną :) Maniškiui labai patiko ir.
Daugiau kaži ar ryšiuos daryti, bet labai norėčiau paragaut tikrojo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...