2014 m. birželio 22 d., sekmadienis

Slyvų ir kriaušių pyragas


Receptuką radau virtuvės kertelėse , siūlau išbandyti dabar kai prasidės slyvų sezonas! Saldus pagrindas su rūgšia viršunėle puikiai dera, ir tos traškios migdolų plokštelės..
Kepiau jau kelis kartus, vis nešdavaus einat į svečius. Su ketvirtu kartu kepimo priėjau išvados kad skaniau kai slyvų daugiau, pirmu kartu buvo daug mažiau. Ir taip pat migdolų nepagailėjau.
Privalumas šio pyrago yra ir tas, kad sviestas dedamas tirpintas, nereikia laikyti kambario temperatūroje.
Vandens pyliau šiek tiek daugiau, recepte įrašiau kiek, Daiva pylė 2 v.š. man pasirodė pyragas minkštesnis kai dėjau daugiau vandens, gal tik sutapimas :) 


Reikės:

125 g. sviesto
200 g. miltų
150 g.cukraus
1 a. š. vanilinio cukraus
2 kiaušinių L dydžio
1 a. š. kepimo miltelių
4-5 v. š. karšto vandens
Žiupsnelis druskos
5-8 slyvų (priklausomai ar norite mažiau ar daugiau)
1 didelė kriaušė ar 2 mažesnės
Saujelė migdolų plokštelių
Cukraus pudros appibarstymui jei norima


Miltus, kepimo miltelius, cukrų, vanilinį cukrų, druską išmaišyti dubenyje. Sviestą ištirpinti, supilti į miltų mišinį ir gerai išmaišyti. Atskirame inde šakute lengvai išplakti kiaušinius ir supilti į miltų mišinį. Įpilti karšto vandens ir gerai išmaišyti. Tešlą pilti į kepimo formą.Visus kartus kepiau formoje su skyle, į ją klojau kepimo popierių arba reikia gerai ištepti sviestu, kad nekibtų.
Kriaušes nuplauti, nulupti ir supjaustyti mažais gabalėliais. Slyvas nuplauti, išimti kauliukus, supjaustyti į smulkesnes juosteles (pjauti pusiau ir dar pasmulkinti).
Ant pyrago viršaus išdėlioti kriaušes ir slyvas, ant viršaus užberti migdolų plokštelių. Kaip jau minėjau, jų nepagailėjau, patiko traškanti plutelė.


Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių ir kepti ~30-40 minučių, būtinai tikrinkite pagaliuku ir žiūrėkite pagal savo orkaitę, man kepa netgi 45 minutes, nes kitaip ištraukiu pagaliuką apkibusį.na ir nemėgstu balto pyrago pagrindo. Atvėsusį pyragą, jei norima, apibarstyti cukraus pudra.
Foto iš dviejų darymų, vienu kartu barsčiau, kitais ne.
Skanaus!
Į antrą dieną pyragas skanesnis, susigeria visi skoniai.


Faršo keksiukai su mocarelos sūriu


 Kažkada kažkur mačiau tokius keptus nebeprisimenu kas buvo įdaras, tai sudėliojau mintyse kaip įsivaizduoju ir rezultatas gavos puikus! Mums labai patiko, minkšti kvapnūs, vis kažkas kitaip nei paprastai kepti kotletukai.

Reikės:

Jautienos faršo (na ar kito mėgiamo)
1 svogūno
1-2 morkų
1 kiaušinio
Džiuvesėlių
Prieskonių mėsai
Skiltelės česnako
1/2 gabaliuko mozarelos sūrio
Saujelės tarkuoto fermentinio sūrio
Nebūtina, bet jei norima - rūkytos šoninės juostelių tiek, kiek bus keksiukų

Svogūną susismulkinti, morkas susitarkuoti ir pasikepinti ant keptuvės kol suminkštės. Leisti atvėsti.
Mėsą sudėti į indą, paprieskoniuoti, įmušti kiaušinį, įspausti česnako skiltelę, dėti džiuvėsių ir viską gerai išminkyti. Sudėti atvėsusias daržoves ir viską išmaišyti. Masė neturi būti labai standri, nes bus kepama keksiukų formelėse.
Mozarelos sūrį susipjaustyti gabaliukais.
Silikonines keksiukų formeles iškloti šoninės juostelėmis, dėti mėsos įdaro. Į vidų įspausti mozarelos sūrio gabalėlį. Ant viršaus truputį užberti sūrio, bet ne per daug, nes mozarela išsilydys.
Dėti į įkaitintą orkaitę 180 laipsnių ir kepti ~30-35 minutes.


Mes valgėme su bulvių koše ir keptomis šparaginėmis pupelėmis bei burokėlių mišraine (kuri nepasirodė nuotraukai :) )
Keksiukai skanūs ir šalti.

Trijų sūrių pica su kalakutienos dešrelėmis



Pica kepiau futbolo vakarui, kai žaidė "savi", va jau ir visa savaitė praėjo ir vėl jie žais, tik šiandien jau bus ne pica :)
Picos pagrindo receptas bus čia .  
Kepu retai, bet jei kepu,tai pagal šį, visada gaunas, nėr ko eksperimentuot.

O toliau jau fantazijos reikalas ir šaldytuvo turinio tuštinimas.



Aš dariau taip:
1. Ant ganėtinai plonai iškočioto lakšto pyliau šiek tiek alyvuogių aliejaus, paskirsčiau su teptuku ant lakšto. Tada pusę pomidoro sutryniau trintuvu, užtepiau ant pagrindo, apibarsčiau druska, pipirais ir provanso prieskoniais. 

2. Toliau supjausčiau jau virtas kalakutienos dešreles, suplėšiau kelias riekutes rukytos šoninės ir užtarkavau parmezano sūrio.

3. Toliau sekė 3 spalvų smulkiai pjaustyta paprika, mozarelos sūrio plėšytas kamuoliukas bei žiupsnelis tarkuoto fermentinio sūrio ant viršaus.

4. Picą pašoviau į orkaitę ~ 20 min. kol sūris išsilydė ir pagrindas iškepė.
Viskas! Traškus pagrindas, tystantis sūris, dar traškios ir neperkepę paprikos.. Gabalėlis nuodėmės.

Gero futbolo žiūrėjimo!





2014 m. birželio 8 d., sekmadienis

Įdaryta kiaulienos nugarinė


Kiauliena pas mus namuose retas svečias, bet kartais va tokius mėsos gabaliukus mėgstu, tiek šaltus, tiek karštus.
Šį kart nusprendžiau išbandyti su įdaru, niekada nedarius, tai nežinojau kaip gausis, bet gavosi visai neblogai.
Skanu ir šiltas ir šaltas su daržovėmis ar duona.
Įdarai, manau, gali būt įvairūs, tiktų ir grybai, berots ir su slyvom džiovintom daro.



Reikės:

Kiaulienos spradinės (?) nežinau tiksliai kuri dalis ~1-1,5 kg gabalo
2 morkų
2 svogūnų
Saujelės šaldytų ar šviežių špinatų
Gabaliuko sviesto
Daug įvairių prieskonių mėsai
2 skiltelių česanko
Druskos, pipirų

Kepimo rankovės
Šniūro, skirto maistui, suveržimui


Pirmiausiai pasiruošti įdarus - morkas ir svogūnus sutarkuoti, smulkiai supjaustyti ir pasikeptinti ant sviestuko.
Dubenėlyje susimaišyti įvairius mėgstamus prieskonius mėsai, įsispausti česnaką.
Mano špinatai buvo šaldyti, juos išėmus iš šaldiklio dėjau į karštą keptuvę, kurioje kepė morkos ir svogūnai, beet jų nebekepinau, tiesiog leidau greit atititrpt, kad išbėgtų visas skystis, nuo ledukų. Apibarsčiau pipirais ir druska.

Mėsos gabalą įpjautį į dvi dalis, bet neįpjauti iki galo, tiesiog kad atsiverstų dvi dalys. (Padaryti kaip atverstą knygą). Iš viršutinės foto aiškiau matosi kaip reikia įpjauti.
Į vieną apatinį sluoksnį ištepti prieskoniais, sudėti morkų ir svogūnų mišinį, užversti,  į kitą dėti špinatus, įtrinti viršutinį verčiamą sluoksnį taip pat prieskoniais, ir užversti. Man dar liko geras šaukštas morkų,tai jas sudėjau ant špinatų taip pat.
Visą nėsos gabalą taip lengvai suspausti, kad gerai laikytųsi įdaras, apsukti tvirtai siūlu.
Įtrinti iš visų pusių pasiruoštais prieskoniais su česnaku.
Orkaitę įkaitinti 190 laipsnių, mėsą dėti į rankovę ir kepti ~30 minučių.
Po 30 minučių išimti į indą su pakeltais kraštais, supilti visą susidariusių skystį iš rankovės, dėti toliau kepti dar 30-40 min, ir kas 10 minučių išimti iš orkaitės ir šaukštu apipilti susidariusiu skysčiu. Eigoje dar įpyliau šiek tiek vandens, kad būtų pakankamai ir mėsa nedegtų.
Vanduo neleidžia mėsai išsausėti. Kepiau +- 1 valandą, paskutines 8 minutes padidinau iki 200 laipsnių ir leidau gerai apskrusti.


Turkiški sausainukai su džemu


Nežinau kodėl originalus pavadinimas turkiški :) gal kad ir ten panašius daro... Kada nors apsilankysiu, sužinosiu :)
Sausainukai gavos minkštai trapūs, cukraus nemažinau, tikrai jo ne per daug, džemą naudojau vyšnių, o kai kuriuose persikų/ananąsų, galvojau bus per saldu, bet ne, pats tas.
Receptą užmačiau pas Daivą virtuvės krtelėse.


Gavosi berots 21 suteptas sausainukas.

Reikės:  

110 g. minkšto, kambario temperatūros sviesto
150 g. kukurūzų krakmolo (neturint, pakeisti bulvių)
150 g. miltų
75 g. cukraus pudros
1 didelio kiaušinio
1 a. š. vanilinio cukraus
Žiupsnelio druskos
1 v. š. mėgstamo džemo (turi būt tirštesnis)
Šokolado tirpinimui (aš maišiau juodą su pienišku)

Sviestą palikti kambario temperatūroj suminkštėti.
Minkštą sviestą išplakti, suberti cukraus pudrą ir vanilinį cukrų ir viską gerai išplakti. Įmušti kiaušinį, berti druską ir vėl gerai išplakti, suberti kukurūzų kramola, perplakti. Galiausiai  erti persijotus miltus ir tešlą pradėti minkykiti rankomis. Tešla gaunasi maloni, nelimpa prie rankų. Jei kartais bus taip, kad nesinorės kibti ir vis dar lips, įberti šaukštą ar mažiau miltų, pajusit kada jau bebereiks.
Tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 0,5 valandos.

Iš atšalusios tešlos atgnybti gabaliuką, iš jo suformuoti ovalios formos rutuliuką, jį truputį suploti. Šakutės pagalba vieną tešlos kraštelį lengvai įspausti, kad matytųsi šakutės įspaudas. Taip iš tešlos suformuoti visus sausainius. Dėti sausainius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių apie 10 min. Stebėti pagal savo orkaitę. Sausainių viršus neturi būti parudavęs, tik apačia. Sausainius išimti iš orkaitės ir leisti atvėsti.

Atvėsusius sausainius pertepti džemu. Dėti džemo ant vienos sausainio pusės ir suspausti kitu sausainuku.
Šokoladą ištirpinti garų vonelėje (ant puodo su verdančiu vandeniu statyti dubenį su šokoladu, puodas ir dubuo turi būti tokio dydžio, kad dubuo nesiliestų  su vandeniu ir maišyti, kol šokoladas ištirps, jei gaunasi per tirštas, galima įpilti šlakelį pieno).
Tada vieną sausainio pusę, kuri yra be šakutės įspaudų,merkti į šokoladą ir dėti ant popieriaus sustingti.
Žinoma, ta pusė, kuri ant popieriaus sustingus nebus tokia lygi kaip kita, jei norite vienodų pusių, reiktų sausainius kažkur sustatyti.

Mano pastebėjimas: kitu kartu sausainukus daryčiau kuo plonesnius, nes sudėjus du kartu gaunasi jau gan stori sausainukai :) galbūt ir pakepčiau truputį daugiau, kad būtų dar trapesni. Dabar lygtais dar norisi kelių minučių.
Bet visumoj pavykę sausainukai, gražiai atrodo.


2014 m. birželio 6 d., penktadienis

Vištienos kasytės su kumpiu

Amerikos vėliava tai čia simboliškai :D Prezidentas Obama lankėsi mano mieste, tai ta proga :D
Receptas iš šios knygos. Kasytes nebuvo taip paprasta supinti kaip galėjo pasirodyti, dėl to, kad krūtinėlė buvo ganėtinai trumpa, norint gražios kasytės reiktų rinktis dideles krūtinėles.
Tačiau nepaisant to, idėja patiko, pasigamina greitai, ir vis kažkas įdomiau, nei kepta krūtinėlės filė.


Reikės:

Kiek vištienos krūtinėlių reikės, priklausys nuo valgytojų skaičiaus. 

Vištienos krūtinėlių
Vytinto kumpio (po 2 riekutes ant krūtinėlės)
Svogūno laiškų (po 1-2 laiškus krūtinėlei)
Prieskonių vištienai
Šviežiai maltų pipirų
Aliejaus kepimui

Garnyrui viriau stambų kuskusą, ir pavasariškos salotos iš svogūnų laiškų, ridikėlių, agurko bei grietinės.

Padažas iš smulkiai pjaustyto svogūno, pomidorų pastos ir šaukšto grietinės.

Vištienos file perpjauti išilgai (paploninti jei ji stora), ir padalyti į 3 dalis neįpjovus iki galo, kad būtų galima supinti kasytę.
Ant vidurinės vištienos juostelės dėti kumpio riekutes ir svogūnų laiškus.
Supinti kasytę kiek išeis, kaip jau minėjau krūtinėlė buvo nedidelė, tai kasytė nesigavo ilga, galus sutvirtinti dantų krapštukais kad neišsileistų.
Paskaninti prieskoniais, bei šviežiai maltais pipirais.
Kepti gerai įkaitintoje ketuvėje iš abeijų pusių po kelias minutes ir vėliau pašauti į 200 laipsnių orkaitę dar maždaug 8-10 minučių.
Kol vištiena kepa pasiruošti garnyrą.


Paprasta bet neprasta. Skanaus!

Naminiai kibinai

 Receptas iš čia

Mano kibinai ne tie tikrieji, su kapota mėsa, tačiau tikrai skanūs, trapūs, mažiukai.

Tešlai reikės:

~350 g. miltų
200 g. šalto sviesto
Žiupsnelio druskos
160 ml. grietinės
1 kiaušinio + 1 kiaušinio  viršui aptepti
*nebūtina, bet pabarstymui juodųjų sezamų. Gražu :)

Įdarui:

~ 400 g. norimos mėsos (aš naudojau jautienos fašą)
1 kiaušinio
1 raudonojo svogūno
~ 2 v.š. grietinės
Mėgiamų prieskonių mėsai


*sultinio valgymui kartu

Miltus suberti į dubenį, sumaišyti su druska. Įtarkuoti labai šaltą sviestą. Pirštais viską sumaišome, padarome tarsi trupinius.
Dubenėlyje išplakti kiaušinį, sumaišyti su grietine. Įmaišyti į miltus ir viską gerai išminkyti. Jei tešla bus per skystą dar pridėti miltų, beminkat oajusite kada jau gana, tešla gaunasi labai minkšta, maloni.
Suformuoti rutulį, susukti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 2 valandoms.
Pasiruošti mėsos įdarą.
Svogūną labai smulkiai susipjaustyti, faršą gerai išminkyti, paskaninti prieskoniais, įmušti kiaušinį, sudėti grietinę ir sumaišyti su svogūnais.
Atšalusią tešlą išsiimti iš maistinės plėveles, atsignybti dalimis, iškočioti nelabai ploną lakštą ir puodelio ar lėkštutės pagalba išsispausti apskritimus. Aš dariau su puodeliu, man patinka mažiukai kibinai.
Į vidurį skritulio dėti įdaro, gerai užspausti ir suformuoti kaselę arba gerai užspausti šakute.
Kibinus aptepti kiaušinio plakiniu, ir, jei norima, apibarstyti juodaisiais sezamais. 
Dėtį į kepimo popieriumi išklotą skardą, kepti 180 laipsnių orkaitėje ~20 minučių kol gražiai pageltonuos.



2014 m. gegužės 30 d., penktadienis

Daržovių ir jautienos troškinys su laukiniais ryžiais



Kai dienos atvėsta iki tokio lygio, kad gegužės mėn. gale reikia jungti šildymą (!) tai ne pro šal ir virtuvėje pasigaminti kažką šilto ir maloniai nuteikiančio skrandį.
Troškinys - būtent tai, ko man reikėjo vieną šaltą dieną. Susinaudojo visos užsistovėjusios daržovės, skaniai pakvipo namai ir buvo puiki vakarienė.
Parašysiu ką dėjau aš, praktiškai tinka bet kokios mėgiamos daržovės ir gabalėlis mėsytės.

Reikės:

200 g. jautienos mėsos
Skardinės avinžirnių
1 svogūno
1 morkos
Kelių šparaginių pupelių
1/2 raudonios paprikos
1/2 geltonosios paprikos
1 didelio pomidoro
1 skardinės koncervuotų pomidorų
Saujelės šaldytų žirnelių
Skiltelės česnako
Alyvuogių aliejaus
Mėgiamų prieskonių

Laukinių ryžių patiekimui

Visas daržoves susimulkinti, mėsą susipjaustyti mažais gabaliukais.
Puodą storu dugnu (arba ketaus) įkaitinti, ant alyvuogių aliejaus pasikepinti svogūną, česnaką, berti smulkiai pjaustytą mėsą, ir pastoviai vartant apkepinti kol mėsa suminkštėja.
Suberti likusias daržoves, avinžirnius ir koncervuotus pomidorus, pilti ~1/2 stiklinės vandens, eigoj pripilti daugiau, paskaninti prieskoniais ir troškinti ant silpnos ugnies kol pomidorai sutirštės ir pasidarys padažiukas.
Troškinau maždaug 1 val ant minimalios kaitros. Eigoje dar pyliau vandens.

Išsivirti ryžius ir patiekti į lėkštę.



2014 m. gegužės 18 d., sekmadienis

Burokėlių ir keptos duonos mišrainė

 

Reikės:

Juodos keptos duonos
Koncervuotų baltųjų pupelių
Kelių marinuotų agurkėlių
1 kepto ar virto burokėlio
Šaukšto kito majonezo
Druskos, pipirų
Kelių gabaliukų fetos sūrio


Nesu didelė megėja burokėlių, bet šioje mišrainėje man patinka. Pirmą kartą kepiau burokėlį, ir manau kad daug skaniau nei virtas. O kepiau labai paprastai, gerai nuploviau, susukau į foliją, ir maždaug valandai į orkaitę (180 laipsnių).


Keptą ir atvėsusią duoną susipjaustyti gabalėliais, burokėlį bei agurkėlius taip pat smulkiais gabaliukais, pupeles nusunkti.
Viską sumaišyti kartu, paskaninti majonezu bei druska ir pipirais, ant viršaus dėti susmulkintą fetą.
Patiekti kaip garnyrą ar valgyti vieną.

Faršo suktinukai su šonine ir bulgur kruopomis


Paskutiniu metu pamėgau bulgur kruopas garnyrui vietoj ryžių, bulvių ar makaronų. Puikus pakaitalas ir paįvairinimas prie mėsos ar žuvies patiekalų.
Šį kart naudojau stambų bulgurą.
O prie jo ruošiau faršo suktinukus su šonine. 

Reikės:

~ 200-220 g. jautienos faršo (ar kito mėgiamo faršo)
1 kiaušinio
Prieskonių faršui
1 v.š. džiūvesėlių (jei naudojamas jautienos faršas)
3 v.š. tarkuoto sūrio
+-10 juostelių šoninės

Bulguro kruopų garnyrui

Padažui:
1 svogūno
1 skardinės konvervuotų pomidorų
2 v.š. pomidorų pastos
Alyvuogių aliejaus kepimui
 

Bulguro kruopas pasimerkti kol ruošiami suktinukai.


Faršą sumaišyti su kiaušiniu, prieskoniais, džiuvesėliais, dėti tarkuotą sūrį. Jei kiaušinis didelis ir faršas gaunasi per skystas, pridėti dar papildomai džiuvesėlių.
Pasiruošti indą kepimui, iškloti kepimo popieirumi arba patepti aliejumi.
Drėgnomis rankomis formuoti pailgus faršo paplotėlius, apsukti šoninės juostele ir dėti į kepimo indą.
Kepti  180 laipnsių prkaitėje ~20 min. kol šoninė gražiai apskrus ir faršas iškeps.

Kol kepa suktinukai, pasiruošti garnyrą.
Pas mane salotos buvo iš: raudonojo svogūno, cherry pomidoriukų, fetos sūrio bei šlakelio alyvuogių aliejaus ir citrinos sulčių. 

Pmerktas bulguro kruopas nusunkti, jų ilgai mirkyti nereikia, išverda greitai.
Užvirnti pakankamai vandens, paskaninti druska ir dėti kruopas. Virti ~10 min, paragauti kai jau minkštos, išjungti, nukošti ir permaišyti šakute. Patiko kruopos, kad nesukimba išvirtos.

Padažui susimulkinti svogūną, koncervuotus pomidorus susismulkinti blenderiu. Pasikepinti svogūną kol suminkštės, dėti smulkintus pomidorus, dėti pomidorų pastą ir ant nedidelės ugnies pakepinti pastoviai maišant. Jei trūksta skkystymo, pripilti šiek tiek vandens, paskaninti druska ir pipirais.

Suktinukams iškepus tiekti į lėkštę.


Čirviniai blynai


Receptuką nusižiūrėjau čia . Kepiau elektrinėje keptuvėje ir cukraus kiekį šiek tiek sumažinau. 

Reikės: 

4 kiaušinių
50 g. cukraus
Žiupsnelio druskos
2 a.š. vanilinio cukraus
200 ml. grietinėlės 
200 ml. pieno
~350 g miltų (tešla turi būti tirštos grietinės konsistencijos)
2-3 v.š. aliejaus arba 50 g. tirpinto sviesto


Šluotele ar mikseriu išplakti kiaušinius su druska, cukrumi, vaniliniu cukrumi. Pilti grietinėlę, berti miltus, gerai išmaišyti, kad neliktų gumuliukų, supilti pieną. Gerai išmaišyti tešlą, ji turi būti tarsi gera tiršta grietinė. Į tešlą pilti tirpintą sviestą arba aliejų.
Keptuvę gerai įkaitinti, riebalais nebetepiau, nes jau buvo tešloje. Kepti kol gražiai paruduos.
Skanu su šviežiais vaisiais, grietinėle, grietine ar ledais.

Mes valgėme jau su keliomis  naminėmis :) braškėmis bei plakta grietine su cukrumi.


Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...