2011 m. gruodžio 29 d., ketvirtadienis

Papaja (papaya)

Papajinis melionmedis – vienintelė melionmedžių genties rūšis, kurios tėvynė yra Centrinė ir Pietų Amerika, bet XVII a. papaja iš Amerikos buvo atvežta į Indiją, o dabar melionmedį augina beveik visos tropinės šalys. Papajos turi daug fermento papaino ir kitų baltymų.

Egzotikos mėgėjai papają pavadino "XXI amžiaus maistu". Ir ne veltui, nes papajoje yra visų vandenyje tirpių vitaminų. Papainas veikia kaip riebalų degintojas. Papają rekomenduojama valgyti iškart prieš valgį, valgant ar po jo. Tuomet spėja pasireikšti jos poveikis suvalgytiems produktams.

Šiek tiek info anglų kalba:
Nutritive value of Papaya : Per 100 gm.

o Vitamin A : 1,750 I.U
o Vitamin B : Thiamine 0.03 mg.
o Riboflavin : 0.04 mg.
o Niacin : 0.3 mg.
o Vitamin C : 56 mg.
o Also contains Vitamin E and K.

MINERALS
o Calcium : 20 mg.
o Iron : 0.3 mg.
o Phosphorus: 16 mg.
o Potassium : 470 mg.

FAT : 0.1 gm.
CAROHYDRATES : 10gm.
PROTEIN : 0.6gm.
CALORIES : 39

šaltinis šaltinis 2


Pirmą kartą tikros šviežios papajos paragavau viešėdama Etiopijoje. Štai tokia didelė gražuolė ten buvo. Neberandu pjūvio foto, vidus buvo ryyškiai oranžinis, visai kitoks, nei kad toji mažiukė. Na tiesa, mažosios gimtinė ir kita...


O čia jau pirkta vietiniame turgelyje.
Citrina šalia dydžiui įsivaizduoti.


Papajos vidus minkštas, šviesiai ar tamsiai oranžinis, su juodomis sėklytėmis.
Jas reikia išskobti šaukštu, sėklos nevalgomos.
Skaniausia papają valgyti tiesiog kabinant šaukšu, prieš tai išsispaudus citrinos ar laimo sulčių. Taip išryškėja tikrasis papajos skonis, ir nėra tokia saldi.
Pastebėjimas tas, kad jos nesuvalgysi daug, pradeda darytis keistas jausmas, tarsi šlykštumo, nes ji ganėtinai saldi ir tokia slidi... :D
Tad citrina tikrai būtina.


Labai tinka vaisių salotoms.
Skanus vaisius, ar pataps mano mėgiamiausias iš egzotikos, paaiškės kai viską išragausiu :D

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...