2015 m. vasario 22 d., sekmadienis

Varškėčiai


 Kiekviena šeimininkė turi savo varškėčių receptą pagal kurį kepa ir visada gaunasi.
Aš ne išimtis, štai manasis, proporcijos, ką aš naudoju pakoreguotos iš kažkurio recepto rasto internete, tad jokios nuorodos nėra, nes čia toks kepinys, kur ir iš akies darant, gausis.


Reikės:

400 g. varškės (naudojau MŪ)
1 pakučio vanilinio cukraus
1 pilno kiaušinio ir kito kiaušinio trynio
~6 v.š. miltų
2 v.š. cukraus
Aliejaus kepimui ir rankoms

Varškę dėti į indą ir gerai ištrinti šakute. Berti cukrų, vanilinį cukrų, įmušti kiaušinius ir viską gerai išmaišyti. Po šaukštą berti miltus ir pastoviai maišyti.
Miltų gali reikti daugiau/mažiau priklausomai nuo kiaušinių dydžio. Tešla turi būti vis dar kimbanti prie rankų bet ir ne skysta. Miltai kietina varškėčius, tad geriau mažiau, nei daugiau.
Keptuvę gerai įkatinti, pilti aliejaus, rankas pasivilgyti aliejumi taip pat ir formuoti blynelius rankomis, kepti iš abiejų pusių po kelias minutes kol gražiai apskrus. Darau nedidelius, kad spėtų iškepti ir nesudegti.
Varškėčiai minkštučiai, purūs, skanūs tiek šilti, tiek šalti.
Vis pamirštu suskaičiuoti kiek jų gaunasi, bet ~15 sakyčiau, dvi keptuvės.


Žaliasis smothie iš mano "30 day challenge"


Šiandien 23 diena kai kas rytą geriu žalią kokteilį. Dar 7 liko iki užsibrėžto tikslo, o daugiau jau įpratimo reikalas, manau.
Realiai tai vaisių kokteiliai ne naujiena, bet seniau nedėdavau avokado ar špinatų, o dar ir chlorellos milteliai sueina gerai. Kaip mano kolegė sako, tiek naudojam visko, kad tikrai 100 metų gyvensim! :) Kaip čia bus, pamatysim, kad nekenkia,tai tikrai, dienos vaisių norma sueina, čia ne sultys, tai niekas nepasišalina, ir skani alternatyva rytinei kavai su sumuštiniu. Tikrai jaučiu rytinę energija, visai nesunku atsikelti anksti ir pradėti darbo dieną. Tiesa, prie žaliųjų kokteilių kas rytą valgau jogurto indelį su sėklom, bet apie tai kitą kart.

Šiam kokteiliui (2,5 tokiom stiklinėm) sunaudojau: 2 riekes ananaso, 1 avokadą, 1/2 obuolio, piršto storumo riekutę mango, gerą saują špinatų, 1/2 a.š. chlorelės miltelių, ~150 ml. neriebaus migdolų pieno (skysčiui, alternatyva spaustos šv. sultys).

Dar dažnai naudojami vaisai: obuoliai, kriaušės, kiviai, šaldyti vaisių ir uogų mišiniai (avietės, spanguolės, mėlynės, braškės), šaldytas bananas, apelsinas, granatas, greipfrutas, iš daržovių - agurkas, salieras, kale kopūstas. Tiesa, pastarąjį dar tik bandau prisipratinti, keistas skonis, bet įprasiu.

SKANAUS!


2015 m. vasario 15 d., sekmadienis

Lęšių sriuba su kokosų pienu & vištiena


Receptuką radau knygoje "De Soep bijbel" (Sriubos biblijoje).

Šildanti, soti ir sodraus skonio sriuba. Mums labai patiko, lęšius mėgstu bet sriubos pavidalu viriau pirmą kartą, ir tikrai ne paskutinį.

Reikės:

120 g. lęšių (naudojau raudonuosius)
1 vištienos krūtinėlės
1 svogūno
2 šv. pomidorų
1 česnako skiltelės
200 ml. kokosų pieno (ne kremo)
Druskos, pipirų
1 a.š. kumino
1 a.š. kurkumos prieskonių
Kelių lauro lapų
Prieskonių vištienai

Recepte sriuba buvo verdama ant vandens, aš viriau su vištiena taigi ant natūr. buljono.
Vištienos krūtinėlę nusiplauti, dėti į puodą su  keliais lauro lapais, vištienos prieskoniais, paskaninti druska bei pipirais ir išsivirti. Vištienai išvirus, išgriebti.
Susipjaustyti pomidorus, svogūnus, išsispausti česnaką, perskalauti lęšius. Pomidorai ir svogūnai gali būt ir didesniais gabalais, suvirus sriuba bus trinama.
Dėti į puodą visus ingredientus ir prieskonius, leisti užvirti, sumažinti ugnį ir virti apie 30 min. Patikrinti, jei trūksta vandens, pridėti.
Lęšiams išvirus, išgriebti lauro lapus, jei manoma, kad per daug skysčio, šiek tiek nupilti į indą, jį bus galima pridėti paskiau. Sublenderiuoti sriubą, jei per tiršta, pilti likusį skystį. Kam nepatinka nesusitrynę lešių gabaliukai, sriubą galima perkošti, bet mums jie nemaišė. Pilti kokosų pieną ir leisti užvirti ir iš kart išjungti ugnį.
Tiekti į lėkštę, ant viršaus suplėšyti ar supjaustyti smulkiais gabaliukais ir užbarstyti išvirusią vištienos krūtinėlę. Tiršta, skani sriuba, galima patiekti ir su duona, mums jos netrūko :)  

p.s. nemėgstantiems kumino ar kurkumos siūlyčiau visai nedėti, bet galbūt paskaninti malta paprika ar kitais vištienos prieskoniais, suteikti pikantiškumo.

Jautienos "piršteliai" su tzaziki ir grikiais


Nežinau prie kurios dalies daugiau koncentruotis, bet tzaziki mano naujai atrasta sena "meilė". Buvau pamiršus koks gaivinantis ir skanus "padažas" gali būti.
Valgau vieną, dažau su daržovėm ar prie mėsos patiekalų super tinka. Su grikiais taip pat.

Jam pasiruošti naudoju: 
ilgavaisį agurką
induką neriebaus graikiško jogurto (jo neturint keisčiau natūraliu jogurtu + šaukštas grietinės)
žiupsnelis džiovintų ar šviežių krapų
skiltelė česnako
druskos, pipirų
šlakelis alyvuogių aliejaus

Agurką nusilupti, perpjauti per pusę ir išimti vidurį su sėklom.
Sutarkuoti į indą ir leisti pastovėti šiek tiek, kad susidarytų sultys. Jas nupilti. Tada paskaninti druska, labai minimaliai šv. maltais pipirais, česnako skiltele, krapais ir 1 a.š. alyvuogių aliejumi.
Sudėti jogurtą ir viską gerai išmaišyti, padėti į šaldytuvą bent porai valandų kad atšaltų.
Kartais naudoju jau paruoštus tzaziki prieskonius, jie susideda iš dž. krapų, česnako, druskos bei pipirų. Dž. česnakas ne toks stiprus kaip šviežias, kartais tinka ir jie.

Pasiruošti mėsos pirštelius. Tai kotletų "mėsa" tiesiog kita forma.
Jautienos faršą gerai išminkyti su prieskoniais ir nedideliu kiaušiniu, pilti šiek tiek mineralinio vandens (suteiks mėsai minkštumo). Formuoti pirštelius, jei norima, galima apvolioti džiūvesėliuose, ir apkepti iš visų pusių ant keptuvės.
Išsivirti grikius, ar ryžius pagal skonį, aš ddar viriau brokolius, ir patiekti su atšaldytu tzaziki.
Apsivalgymas!

Tiršta žirnių sriuba


Reikės:

Mėsytės nuvirimui, kad gautume skanų buljoną, arba buljono kubelio blogiausiu atveju
Puodelio skaldytų žirnių
2 svogūnų
1 nedidelės bulvės
Mažos morkos
Keletos lauro lapelių
Druskos, pipirų, aštriosios paprikos
Keletos šaukštų neriebios grietinėlės/grietinės

Naudojau jautienos kauliukus buljonui, juos nusiviriau kartu su svogūnais ir morka, prieskoniais.
Mėsą išgriebiau iš puodo, ir dalį buljono nusipyliau, sudėjau žirnius ir palikau virti ~ 45 minutes kol žirniai pilnai suminkštėjo.
Praėjus pusei laiko sudėjau smulkiai pjaustytą bulvę, morkos ir svogūnas jau buvo minkšti verdant kartu su mėsyte.
Gerai paprieskoniuoti, kai žirniai jau išvirę viską sutrinti blenderiu, skystumą reguliuoti  likusiu buljonu, paskaninti grietine ar grietinėle ir dar truputį pakaitini.
Norintiems, galima paskaninti kepinta šonine.


Patiekiau su šviežiai kepta duonele.

2015 m. sausio 26 d., pirmadienis

Grikių miltų blyneliai



Šių metų atradimas - grikių miltų blyneliai! Purūs, minkštučiai, sausi (ta prasme, kad neprisigeria aliejaus).
Šalti skaniai valgosi taip pat, labai siūlau pabandyti!


Puodelis 220 ml
 
Reikės:

1 puodelio grikių miltų
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. cukraus (naudoju rudą ir šiek tiek mažiau)
1 kiaušinio
1 puodelio pieno
2 v.š. tirpinto sviesto

Kepimui - šiek tiek aliejaus. Kepiau ant kokosų aliejaus, suteikė puikų kvapą!
 
Sviestą ištirpinti ir atvėsinti. Kiaušinį lengvai išplakti, sumaišyti su sviestu bei pienu. 
Sausus produktus sumaišyti kartu ir lengvai plakant šakute įmaišyti į kiaušinio ir pieno plakinį.
Keptuvę labai gerai įkaitinti, ištepti riebalais, ir šaukštu pilti pasiruoštą blynelių masę. Blyneliai plečiasi ir šiek tiek pučiasi, tad reikia palikti tarpelius. Kuo mažesni blyneliai, tuo skaniau. 
Apkepti iš vienos pusės, kai pradės matytis akutės apversti ir dar minutę kitą ant kitos pusės. Kepa greitai, nesudeginti!
Tiekti į stalą su mėgiama uogiene, grietine, medum ar tiesiog valgyti vienus su arbata!



P.s. Grikių miltus pati pirkau RIMI parduotuvėje, manau yra pagrindiniuose supermarketuose.

Moliūgų keksiukai


Šitie keksiukai kepti ne kartą ir ne du!  Tikrai puikūs, minkšti, kvapnūs, tokie lnk drėgnesnių, bet ne šlapi. Nuotraukoje Kalėdinė versija :) t.y. kalėdinėse formelėse.
Ragavau ir kekso versiją, taip pat šauniai išeina, bet keksiukai skaniau valgosi.
Draugė, sakė, kepė ir su morkom, manau taip pat pabandysiu.

Reikės: 

150 g. miltų (kepiau ir su kvietiniais ir su speltos miltais, abieji skanūs)
150 g. cukraus (mėgstantiems saldžiai tiek, aš darau su ~60-70 g.)
250 g. tarkuoto moliūgo
2 kiaušinių
100 g. sviesto
1.5 a.š. meduolių prieskonių
1 a.š. kepimo miltelių
1 a.š. sodos

Naudojau rudąjį cukrų ir meduolių prieskonius, dėl to manieji gavos tamsūs.
Dar bandysiu vietoj sviesto naudoti kokosų aliejų, padaryti visai sveiką variantą :)

 Sausus ingredientus sumaišyti. Sviestą ištirpinti, kiaušinis išplakti, supilti atvėsusį tirpintą sviestą. Moliūgą sutarkuoti, jei per daug skysčio, jį nupilti (man porą kart net reikėjo pridėt kelis v.š. vandens nes gavosi per tiršta masė, visai nebuvo sulčių moliūge). Sviesto mišinį pilti į sausus ingredinetus, galiausiai sudėti tarkuotą moliūgą. Viską išmaišyti iki vientisos masės.
Supilti į keksiukų formeles ar vieną didelę formą ir kepti ~40-45 minutes 180 laipsnių orkaitėje. Tikrinti mediniu pagaliuku, kol jis nebekibs, bus iškepę.
Skanaus! Man jie skaniausi turbūt antrą dieną, tokie purūs kvapnūs ♥ Laikyti uždarame inde, tikrai išsilaikys nesukietėję 3-4 dienas, daugiau nebeliks :)


Varškėčiai orkaitėje


Receptas čia

Sakiau nekelsiu šito recepto (ne recepto, o foto), kol neiškepsiu kaip priklauso, bet visgi, pasidalinsiu, kad ir kiti iš mano klaidų (?) pasimokintų.

Receptas tai labai šaunus, sakyčiau, idėja puiki, labai greit pasidaro, ir keksiukai, ar varškėčiai, kaip kad autorė vadina, puikūs, jei jie gaunasi tokie, kaip autorės nuotraukoje :) :)

Reikės:

250 g. varškės
2 kiaušinių
2 v.š. grietinės arba natūralaus jogurto
3 v.š. miltų
2 v.š. cukraus
1 a.š. kepimo miltelių



Galima naudoti mėgiamus priedus: razinas, šokolado gabaliukus, vanilinį cukrų ir pan. 

Gamyba labai paprasta.
Sudėti visus produktus į dubenį ir suplakti blenderiu iki vientisos masės. Tešlą išpilstyti į silikonines kepimo formeles ir kepti  200 C iš anksto įkaitintoje orkaitėje ~25-30 min.
Skanūs ir karšti ir šalti!

Kuom aš skundžiuos? ogi keksiukų išvaizda! jie akivaidžiai kitokie, nei recepto nuorodoj. Na, ne apšvietime gi esmė :)
Manieji tokie tarsi pasidengę plėvele, jei galiu taip pavadint, vidus minkštutis,šiaip jau, bet išorė ne tokia, kokia turėtų būti. Matosi ir iš blizgesio. Tai bandau suprasti kodėl? ir dar tas, kad subliuško, kai pradėjo kepti, kilo gražiai ir tik staiga bum visi sukrito (orkaitės neatidarinėjau). Aš manyčiau, jog jie kepė per karštai ir per ilgai. Greičiausiai, kad nereikia tų 200 laipsnių, net nežinau. Na dar ir orkaitę savo bandau kaltint...  Bandysiu dar kartelį, kad įsitikinčiau kame klaida, o jei kas keps, pasidalinkit įspūdžiais.
Ačiū!

2015 m. sausio 18 d., sekmadienis

Kepta anties krūtinėlė

Rėmiaus čia esančiu receptu
Pagaliau prisiruošiau išbandyti anties krūtinėlę. Ką galiu pasakyt.. aišku, buvo valgoma,ir suvalgyta, bet tai ne visai mano da-da :D 
Tiksliau - man labai patinka patiekalas kiniečių restorane, ten būtent ruošta antiena yra itin skani, minkšta, sultgina ir nesijaučia specifinio skonio, manoji buvo skoniu kitokia, tai nežinau ar tiesiog patirties stoka ar gamybos būdas (greičiausiai abu) tą lėmė, tai namie nebeeksperimentuosiu, bet kartą pabandyt verta.

Reikės:

Anties krūtinėlės
Druskos
Pipirų

Padažui:

~2 v.š. sviesto
Raudonojo svogūno
~100 ml vyno
Keli lapeliai šalavijo ir šakutė čiobrelių
~ 2 v.š. spanguolių ar bruknių uogienės (skaičiau, kad dar tiktų ir aviečių ar raudonųjų serbentų)

Garnyras pasirinktinai, mes valgėme su keptomis ant alyvuogių aliejaus šparaginėmis pupelėmis ir žirneliais, bei bulvių riešutėliais (pirktiniai, bet labai skanūs karšti, traškūs bulvių košės riešutėliai kepti orkaitėj)

Orkaitę įkaitinti iki 230 laipsnių (čia krūtinėlės "pabaigimui" ).

Krūtinėlę nuplauti, gerai nusausinti popieriniu rankšluosčiu įpjauti skūrele išilgai keliose vietose ir iš abiejų pusių įtrinti druska ir pipirais.
Ant karštos ugnies įkaitinti keptuvę (be riebalų!) bent 4 minutes. Krūtinėlę dėti skūra į įkaitusią keptuvę ir nejudinant kepti ~6 minutes. Iš pradžių mėsa bus prikibus, bet kai pradės skirtis riebalai, ji atšoks. po 5-6 minučių krūtinėlę apversti ir vėl nejudinant kepti 5-6 minutes.
Krūtinėlė turi būti minkšta, su traškia skūrele, bet ne sausa.
Baigus kepti keptuvėj, išpilame išsiskyrusius riebalus (jų bus daug, ir nemažai rūks, tad pasiruoškit atsidaryti langus ir ventiliatorių ant max. :) ) ir dedame keptuvę į įkaitintą orkaitę maždaug 8-10 min. Ilgiau nereiktų laikyti, nes mėsa išsausės.
Jei keptuvė, kurioje kepė, negali būti dedama į orkaitę, perdėkite į kepimo indą.
Išėmus krūtinėlę iš orkaitės ją reiktų palikti ant lėkštės prieš tai gerai uždengus folija, dar apie 8-10 min. pailsėti ir susigerti visom sultim.

Kol mėsa "ilsisi" pasiruošti padažą.
Smulkiai susipjaustyti svogūną,šalavijo lapelius susismulkinti, sutrinti čiobrelius, išlydyti sviestą ir viską pakepinti ant keptuvės kol suminkštės, paskaninti druska bei pipirais.
Pilti vyną, permaišyti pakaitinti dar ~3-4 min. dėti uogienč ir dar pakaitinti iki norimo tirštumo.

Pasiruošti likusį garnyrą kol daromas padažas.
Mėsą pjaustyti ~1 cm riekelėmis, patiekti su padažu.
Taip paruošta mėsa išlieka minkšta ir sultinga, kas man pavyko, skūrelė traški.
Antieną turi specifinį skonį, tad arba patinka, arba ne :)
Skanaus, jei kas išbandys!

2015 m. sausio 12 d., pirmadienis

Pyragas su speltos miltais


Su speltos miltais dar tik badau susidraugauti. Ir sekas visai neblogai, ir kepiniai visai skanūs, ir bandau patikėti, kad šiek tiek sveikesni, nei su eiliniais miltais.
Šį pyragą nužiūrėjau kepant mano vyriškio seserį. Tikslių proporcijų nebuvo, viskas "iš akies" tai teko kepti kelis kartus, kol radau, mano manymu, tinkamas proporcijas.. nors.. vieną kart pyragas gavos katastrofa, drėgnas, neiškilęs, bt įtariu, kad įtakojo per riebus kokosų pienas.

Taigi, reikės:

Puodelis 200 ml

2 puodelio speltos miltų (gali prireikt dar šaukšto kito papildomai)
3 kiaušinių
Šviežios vanilės ankšties (arba vanilinio cukraus/sirupo)
2 v.š. datulių sirupo
3-4 v.š. agavos sirupo (neturintiems, keisčiau klevų sirupu arba skystu medumi)
200 ml. kokosų pieno (bet ne kremo)
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
mažas žiupsnelis muskato

Šokolado glaistui šokolado ir pieno, bei riešutų papuošimui arba pagal pageidavimus.

Kiaušnius išplakti, pilti sirupus, vanilės ankštį išskrobti arba pilti tiesiog vanilės sirupą, supilti kokosų pieną ir viską gerai išmaišyti. Galiausiai įmaišyti miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir druska.
Viską išmaišyti iki vientisos konsistensijos.
Saldumą pyragui duoda datulių ir agavos sirupas. Datulės dar ir gražią rudą spalvą.
Kepti pyragą apie 25 min 180 laipsnių orkaitėje, stebėti kol gražiai pakils ir nebekibs paglaiukas.
Kepiniai su speltos miltais iškepa greičiau!

Atvėsusį pyragą aptepti tirpintu šokoladu su šlakeliu pieno, apdėlioti riešutais.

Pyragas panašus į meduolį sakyčiau, nėra drėgnas, bet ir ne sausas, tikrai galima valgyti vieną.

2014 m. lapkričio 30 d., sekmadienis

Vištiena Tikka Masala

 

2 porcijom reikės:
 
1 vištienos krūtinėlės
1 vidutinio dydžio svogūno,
~150 g. natūralaus jogurto (arba kokosų pieno)
Česnako skiltelės
Druskos
Šviežių petražolių (arba kalendros, bet man ji šviežia nelabai, tai naudoju petražoles)
Aliejaus kepimui
Truputis citrinos sulčių
1-1,5 v.š. tikka masala prieskonių (aš naudoju jau sumaišytus, neturintiems, juos galima susimaišyti iš paprikos, kumino, kalendros, malto kardamono, džiovinto imbiero ir šiek tiek pipirų)

Ryžių ir/ar lavašo patiekimui.

 
Vištieną supjaustyti vidutinio dydžio gabaliukais, apšlakstyti citrinų sultimis, paskaninti druska.
Svogūną smulkiai supjaustyti, apkepinti keptuvėje kol visai suminkštės ir paliks skaidrus.
Vištieną apkepti keptuvėje ant trupučio aliejaus, suberti masala prieskonius, sudėti apkeptus svogūnus, pilti truputį vandens, jei norima daugiau padažiuko, dar patroškinti ~5 min., galiausiai dėti susmulkintas petražoles, pilti jogurtą (ar kokosų pieną) ir dar kelias min. maišant patroškinti. Jei pilsite kokosų pieną tai galima ir kiek ilgiau, jogurto nereiktų perkaitint, nes sutrauks. 
Išsivirti ryžius ir patiekti su padažu. Tai kvapnus aromatingas, Indiškas vištienos patiekalas.

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...