Tai viso labo tik mažytė dalis visos nuostabios Etiopiškos virtuvės.
Išvaizda per daug negundantis, bet skoniu užburiantis maistas.
Dar tik pradėjau mokintis ruošti, kol kas labai gerai įvertinta buvo tik vištiena, viskam kitam reikia dar praktikos, bet taip paruošti lęšiai net ir nemėgstantiems etiopiško maisto turėtų patikti.
Taigi, pirmiausiai apie lęšius - mesir wot tą keistai atrodančią geltoną "tyrelę".
Esu darius ir iš raudonų, ir iš žalių lęšių. Su raudonais man patiko labiau, jie ne taip ištežo, buvo dar ką pakramtyt. Žalieji suverda greičiau, reikia labai stebėti, kada dar minkšti, bet nesukritę.
Naudojau štai tokius lęšius:
Taigi, maždaug 6 porcijoms reikės:
- 2 didelių smulintų svogūnų
- 2 skiltelių išspausto česnako
- 2 a.š. tarkuoto imbiero (būtina)
- 1/4 puodelio aliejaus (arba spec. etiopiško sviesto)
- 2 v.š. berbere prieskonių mišinio (neturintiems jo - būtinai bent jau aštriosios paprikos miltelių, ir ožragės, nepakenks šiek tiek kumino, kardamono malto, muskato riešuto)
- ~500 g. raudonųjų lęšių (praskalauti)
- 4 puodeliai sultinio
- Druskos bei pipirų paskaninti
Storesniu dugnu puode (arba tiesiog didesniame) įkaitinti aliejų, suberti visus prieskoniusir apie 30 sek. pakepinti, suberti susmulkintą svogūną ir dar pakepinti apie 5 min. bet nesudeginti.
Tada suberti lęšius, supilti sultinį ir leisti užvirti. Sumažinti ugnį ir vis pamaišant virti ~35 min. kol lęšiai suminkštėja ir dalis vandens išgaruoja. Paskaninti druska ir pipirais.
Norintiems tirštesnių lęšių reiktų šiek tiek mažiau sultinio arba ilgiau pavirti.
Vištiena - doro wat - ruošiama taip pat įpatingu būdu. Dažnai darau tiesiog taip valgymui su šviežia balta bagete. Skanumėlis! Mėsa minkštutė, kvapni.. Su namine vištiena būtų super skonis iš vis.
Tradiciškai, Etiopijoje, paimama visa vištiena, ji padalinama į 12 dalių ir visos dalys verdamos puode. kadangi šeimos didelės, dažniausiai plius minus ~12 asmenų, tai ir tenka kiekvienam po gabaliuką, vyriausiam šeimos nariui - didžiausias.
Aš darau iš vištos šlaunelių arba visų ketvirčių, tik perpjovus per pusę. Galima ir krūtinėlę, žinoma, bet tinka ir paprastesni vištienos gabaliukai.
Taigi, reikės:
- ~ 1 kg. vištienos šlaunelių arba viršutinės šlaunies dalies
- 1 nedidelės citrinos sulčių
- 2 v.š. druskos
- 2 didelių smulkintų sovgūnų
- 3 česnako skiltelių
- 1 v.š. smulkinto imbiero
- 1/4 puodelio aliejaus
- 2 v.š. berbere prieskonių
- 3/4 puodelio sultinio
- 1/4 puodelio raudono vyno (nebūtina, bet skaniau)
- Druskos bei pipirų
- Kietai virti kiaušiniai (nebūtina, bet tradiciškai įeina)
Virtuviniame kombaine susmulkinti svogūnus, sudėti česnakč, imbierą, jeigu reikia pridėti kelis šaukštus vandens.
Puode su dangčiu užkaitinti aliejų, suberti prieskonius, pakepinti ~ 30 sekundžių ir sudėti paruoštą svogūną bei dar pakepinti kelias minutes. (Svogūno šiaip gali būt ir daug daugiau, jis verdamas sukrenta ir gaunas skanus padažas. Dažniausiai aš dedu 3-4 didelius svogūnus arba apie 1 kg mažų raudonų).
Supilti sultinį, vyną, sudėti vištienos dalis (su visom citrinos sultimis), pagardinti pipirais ir leisti užvirti.
Kai užverda sumažinti ugnį, ir palikti troškintis apie 45 minutes. Aš dažniausiai pradžioje palieku be dangčio, kad išgaruotų vanduo, ir nebūtų per skystas padažas, paskiau dar uždengus patroškinu.
Prieš baigiant troškintis, nulupti kiaušinio lukštą, sudėti visus nepjaustytus kiaušinius ir dar patroškinti ~ 10 min. Išjungti, leisti pastovėti ~ 10 min. ir skanauti.
Paprastai valgoma su tradicine etiopiška duona - injera - tai tas "blynas" su skylutėmis, kuris matomas nuotraukoje. Jo dar neišmokau daryti, tad mes valgome tik tada kai turime, arba tiesiog su duona, arba ryžiais.
Aštru, bet skanuuuu :)
Aštrumą, žinoma, galima pasireguliuoti pagal poreikius.
visai skaniai ir įdomiai atrodantis patiekalas :)
AtsakytiPanaikinti