2012 m. gruodžio 5 d., trečiadienis

Vaikystės keksas su razinomis

Receptukas iš čia
Daiva išbandžiusi jį taip pat


Sugundė mane pavadinimas, galvojau ar tikrai bus panašus skonis į tą prisimenamą vaikystės keksą.
Kaip gavos? Visai gerai sakyčiau. Ne tik visai, bet labai gerai, ne identiškas skonis (koks jis man išlikęs..), bet ypač antrą dieną, labai labai panašus.

Reikės:

180 g. minkšto, kambario temperatūros sviesto
180 g. cukraus
3 kiaušinių
150 g. razinų (dėjau šviesias)
100 ml rudojo romo arba brendžio *
200 g. miltų (+ 0,5 v.š. razinoms apvolioti)
2 v.š. pieno
1,5 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
1 citrinos žievelė
~1 a.š. cukraus pudros pabarstymui (nebūtina, jei norima)

* Namie neturėjau nei romo, nei brendžio.. arbatoj mirkyt galvoju bus keista, nebus skanios razinos :D Radau gal ~20 ml viskio (stiprus rupūžė brr), sakau neužteks, tai dar pyliau likusius 80ml kavos likerio. Va tokio. Galvoju kas bus, tas. Kvapas buvo labai stiprus kol razinos mirko, galvoju bus per stipru, neskanu, bet paragavau raziną prieš dedant, buvo labai skani, tai sakau nesugadinsiu. Kvapnus toks sodrus skonis kekso gavos.

Razinas nuplauti karštu vandeniu, užpilti naudojamu alk. gėrimu  ir šiek tiek pakaitinti ant nedidelės ugnies, tada išjungti ir palikti brinkti, kol razinos sugers beveik visą skystį. Laikiau tik tol, kol ruošiau tešlą, bet galima laikyti ir per naktį. Jei lieka dar skysčio, jį nupilti prieš pilant į tešlą (man dar šiek tiek liko).

Minkštą sviestą ištrinti su cukrumi ir druska iki purumo. Po vieną mušti kiaušinius, po kiekvieno dar permaišyti ir  plakti kol susideda visi kiaušiniai. Pilti pieną ir dar kartą viską gerai permaišyti.

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais.
Į tešla berti nutarkuotą citrinos žievelę,viską permaišyti ir įmaišyti miltus į sviesto masę.
Ant išbrinkusių razinų pilame 0,5 v.š. miltų ir viską pakratyti, kad razinos apkibtų miltais. Taip daroma, manau, kad razinos nenusėstų ant kepinio dugno (o bet tačiau, man vistiek pasiliko daugiau ant dugno, tai kame reikalas nežinau)?
Suberti razinas į tešlą ir viską gerai permaišyti.
Pasiruošti skardelę, kurioje keps keksas. Aš kepiau tefloninėje skardelėje įklojus kepimo popierių, man taip paprasčiau. Bet galima ištepti formą sviestu ir dėti tešlą. Atšalęs keksas lengvai išsiims. Kepant silikoninėje nereiktų nieko.
Kepti 180 laipsnių orkaitėje ~ 50 min.
Būtina stebėti kepimo eigą, man po ~25 min pradėjo greičiau ruduoti viršus, tai uždengiau aliuminio folija ir kepiau toliau. Bet viso kepė apie 50min. kol įkišus medinį pagaliuką jis nebekibo.
Iškepusį pilnai atvėsinti, jei nebuvo kepimo pop. jei su pop. iškelti ant grotelių.

Galima apibarstyti ir cukraus pudra jei norima.


Neiškenčiau prapjoviau dar pilnai neatvėsusį, smalsus rezultatas buvo. Toks purus purus lengvas, bet ir geras, o kitą dieną kai viskas susigulėjo buvo sodresnis, sunkesnis sakyčiau.



Pasidarom puodelį arbatos, ir skanaus! 



6 komentarai:

  1. Manau, razinos nusėdo todėl, kad tešla buvo per skysta. Aš kepiau labai panašų keksą, bet jo proporcijos šiek tiek kitokios, daugiau miltų ir be pieno (http://receptumedis.lt/wordpress/2010/11/%E2%80%9Csostines%E2%80%9D-keksas/). Jis gavosi šiek tiek tvirtesnis ir tikrai labai panašus į "Sostinės" keksą iš vaikystės :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai panašu viskas, įtariu kad išbandysiu ir šitą receptą! Dėkui!

    Dėl manojo, na nepasakyčiau kad tešla buvo skystą, va tame ir reikalas, nes kabinau šaukštu ir dėjau į skardelę, ne taip kad pylėsi.. ehm tai dėl to ir nustebau, kad jos beveik visos galiausiai nusėdo žemyn..

    AtsakytiPanaikinti
  3. mmmm skanumėlis :) ir man pasėdo šiek tiek razinos, tačiau man skaniausios tos dugne ir šone prikepusios... ypatingai :) dowwe

    AtsakytiPanaikinti
  4. Jo, aš ir nelabai pergyvenau,kad jos nusėdo :d nors aš nelabai megėja esu dž. vaisių kepiniuose, bet tokie keksai išskirtinis dalykas..

    AtsakytiPanaikinti
  5. grange, labai gražus tas tavo keksas!!! Ir man netrukdė, kad razinos dugne, tik norėjosi jų dar daugiau :D daivaP

    AtsakytiPanaikinti
  6. aš bandžiau kepti tą kitą, sostinės, kur čia buvo pasiūlytas, greitu metu įkelsiu savo versiją, ten razinų gavos daugiau, bet keksas mums abiems patiko šis labiau, minkštesnis, puresnis toks :)

    AtsakytiPanaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...