2015 m. gruodžio 6 d., sekmadienis

Riešutų sviesto ir kakavos sausainiai

Skanūs minkšti sausainukai, iš išorės traškūs, viduj minkšti.
Aš kaip visada pabijojus, kad bus neiškepę, leidau pastovėti dar 3 minutes, ir manau to nereikėjo, jie būtų dar minkštesni, tokie, kokie ir privalo būti. Bet skoniu labai patiko, būtinai kartosiu!

Reikės:

Kakavinei  tešlai :
113 g. kambario temperatūros sviesto
110 g. cukraus (dėjau tik 20 g.)
100 g. rudojo cukraus
1 L dydžio kiaušinio
šaukštelį vanilės ekstrakto
1 a.š. vanilės esencijos
125 g. miltų
60 g. nesadintos kakavos miltelių
1 a.š. kepimo miltelių
1/2 šaukštelio druskos
2 v.š.  pieno

Riešutinei tešlai:
113 g. kambario temperatūros sviesto
100 g. rudojo cukraus
60 g. cukraus (dėjau tik 20 g.)
1 L dydžio kiaušinio
160 g. riešutų sviesto
1 a.š. vanilės esencijos
160 g. miltų
 1/2 a.š. kepimo miltelių
1/4 a.š. druskos

TIek į kakavinę, tiek į riešutinė tešlą galima dėti papildomai skaldytų riešutų ar šokolado gabaliukų. Mano riešutų sviestas jau buvo su riešutų gabaliukais, ne glotnus, tai nebedėjau nieko papildomai.
Cukraus kiekį gerokai sumažinau, mano skoniui užteko.


Kakavinės tešlos pasiruošimas:

Miltus sumaišyti su kakava, kepimo milteliais ir druska.
Sviestą išsukti su abiejų rūšių cukrumi iki purios masės. Įmušti kiaušinį, supilti vanilės ekstraktą ir gerai išplakti viską.
Suberti miltų mišinį ir mentele maišyti kol gausis vientisa lipni masė.
Supilti pieną, dar permaišyti. sudėti riešutus ar šokoladą jei naudojama, masę uždengti maistine plėvele ir dėti 2 val. į šaldytuvą.

Riešutų sviesto tešlos pasiruošimas:

Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir druska.
Sviestą išsukti su abiejų rūšių cukrumi iki purios masės. Sudėti riešutų sviestą, išplakti, įmušti kiaušinį, vėl išplakti, supilti vanilės ekstraktą.
Suberti miltų mišinį ir mentele maišyti kol gausis vientisa masė. Sudėti riešutus, jei naudojama.
Masę uždengti maistine plėvele ir taipogi dėti 2 val. į šaldytuvą.



Sausainukų konstravimas:

Įkaitinti orkaitę iki 175 laipsnių, pasiruošti dvi kepimo skardas.

Iš šaldytuvo išsitraukti kakavinę tešlą, padalyti ją į lygias 30 dalių, iš kiekvienos tarp delnų suformuoti rutuliukus. Aš vilgiau rankas vadeniu padarius kelis rutuliukus, nes tešla labai kibo prie rankų.
Tą patį padaryti su riešutine mase, rutuliukų skaičius turi sutapti.

Į kiekvieną ranką paėmę po skirtingą rutuliuką, juos lengvai suspausti kartu, pavolioti tarp delnų, kol sulimpa į vieną rutulį, dėti ant skardos, kartoti procesą kol prisidėlioja pilna skarda sausainių, man į vieną netilpo, tai prisireikė ir antros. Patogiau susidėti į dvi skardas, nes iškepus vienai reiktų laukti kol sausainukai pilnai atvės.

Kepti lygiai 12 minučių (aš, kaip minėjau, palaikiau 3 minutes ilgiau, ir jau atrodė truputį perkepę, todėl laiko reiktų laikytis).
Ištraukti iš orkaitės dar, rodosi, ne visai iškepusius sausainius, tačiau kadangi paliksime juos ant karštos skardos, kol jie visiškai neatvės, jie pabaigs kepti. Todėl ir yra paprasčiau turėti 2 skardas, kitaip reiktų laukti kol sausainiai pilnai atvės, kad dėti kitus.
Laikyti sausainius sandariame inde, jie išlieka minkšti ilgai.. na, kol nesusivalgo :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...