2012 m. gruodžio 29 d., šeštadienis

Burnoje tirpstantis sūrio pyragas



Receptas iš čia

Aš dariau iš pusės normos, tai mano tortas nesigavo aukštas. Norint pilnos normos, reikia padvigubinti duotus ingredientus.

Reikės:

125 g. sausainių (naudojau Selgos šokoladinius, galima su kokiu nori skoniu, aišku)
~ 50 g. riešutų (dėjau migdolus, gal kiek daugiau gavos, nesvėriau tiksliai)
50 g. sviesto
250 g. rikotos
150 ml. plakamosios grietinėlės (35 proc.)
1/2 indelio kondensuoto pieno
1.5 v. š. želatinos
25 ml. vandens jai ištirpinti
1/2 didelio šaukšto medaus
Kelių a.š. cinamono

Riešutus naudojau migdolų, manau tiktų bet kokie. Juos apipyliau verdančiu vandeniu, kiek palaikiau ir daugiau lengvai nulupau odeles. Pakepinau ant keptuvės bei sumaliau. Kai kurie gavos dar didesni gabaliukai, palikau specialiai.
Sausainius susmulkinti, sumaišyti su riešutais.
Sviestą ištirpinti ir viską sumaišyti, kad gerai sukibtų.
Torto formą iškloti plevėle ar kepimo popieriumi (nebūtina, bet aš darau dėl visa ko), ir suberti sausainių masę. Padaryti nedidelį bortelį, gerai prispaudžiant prie sienelių. Mano bortelis nesigavo didelis, nes skarda standartinio dydžio, o porcija čia mažinta. Manau, kad iš pilnos normos tiek pagrindas, tiek bortelis gautųsi storesnis. Bet man atrodo buvo pakankamai.
Kol bus daromas įdaras, padėti tortinę į šaldytuvą.

Grietinėlę gerai išplakti. Rikotą sumaišyti su kondensuotu pienu bei medumi (mums pasirodė kiek per daug kondensuoto pieno, buvo tikrai saldu, tai kitu kartu dėčiau mažiau, bet kam patinka tikrai saldūs tortai, tai mažinti nereiktų). Įmaišyti išplaktą grietinėlę ir viską permaišyti, kad susijungtų į vientisą masę.
Įmaišyti ištirpintą pravėsusią želatiną.
Želatiną ruošiau taip: užpyliau šaltu vandeniu, duotą kiekį, laikiau tol, kol pasidarė ji tokia kieta, na visiškai išbrinkusi, tada dėjau ant ugnies ir dar pakaitinau, kol vėl suskystėjo, pabaltavo. Ją atvėsinti ir tada supilti į masę. Anksčiau bijodavau tokių kepinių su želatina, nes buvo kažkada sutraukę viską į gabaliukus, dabar išėjo gerai, nieko nesutraukė, reiškias buvo tinkama temperatūra.
Jei taip nutinka, kad sutraukia masę yra "pataisymas", pacituosiu iš Neringos blogo: "Indą su sušokusia mase įstatykite į šilto vandens vonelę ir nepaliaujamai maišykite iki vientisos masės." Tai turėtų viskas būti gerai.

Taigi paruoštą masę pilti ant sausainių, sulyginti. Apibarstyti gausiai cinamonu (jis čia tikrai labai tinka! ), kas nemėgsta, manau skanu būtų ir su karčia kakava, ir tortą statyti į šaldytuvą nakčiai.


Čia pjūvis buvo jau kiek pastovėjusio kambaryje, tai masė šiek tiek paminkštėjo.
Pagrindas labai patiko, traškus, šokoladinis, riešutai puikiai dera. Tik jis buvo kiek kietokas, tik išėmus iš šaldytuvo. Pats įdaras purus ir minkštas, o ties pagrindu taip stabdeldavo šakutė :) Bet pastovėjus buvo gerai.
Darysiu dar kartelį, tik su mažais pakeitimais, dėčiau mažiau kondensuoto, gal ir rikotą su mascarpone maišius pusiau būtų įdomu, verta išbandyti!


Skanaus!



3 komentarai:

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...