2013 m. vasario 22 d., penktadienis

Foul mudammas

Neverčiau pavadinimo, nes net nežinau kaip jį išversti...
Yra keli skirtingi jų pavadinimai, bet dažniausiai ir trumpiausia naudojama versija tiesiog (rašau tarimą) FŪL. 
Tai puikus pusritis. Sotus, sveikas, keistas? taip, kas nė kart nebandę, kas nepratę prie kitokios virtuvės.
Aš jį paragavau prieš kelis metus, ir nuo to karto tai dažnas svečias mūsų namuose.
Fava beans arba broad beans ( iš paveiksliuko googlėj rodo tas didžiąsias Lietuvoje augačias žalias pupas, kurias dažnai verdame prie alaus su trupučiu druskos, ar šiaip kaip užkandį) yra labai sočios, šitos "košės" nesuvalgysi daug, greitai pasijauti sotus, ir nesijauti alkanas ilgą laiką.

Fūl - tai Egiptiečių, Sudaniečių tradicinis maistas, šiek tiek kitokią gaminimo versiją naudoja ir Somalijoje, Džibutyje, Eritrtėjoje bei Etiopijoje, taip pat ir Saudo Arabijoje.


Jis valgomas kabinant su naan  duonele  http://www.tastyislandhawaii.com/images/tajmahal_naan.jpg
arba su bet kokia kitokia balta ar pilno grūdo duona, su prancūziška bagete.

Čia parodysiu ir parašysiu kokią versiją darom mes. Galbūt nėra labai gundantis ar skaniai atrodantis, kai nežinai kas čia (kaip ir nemaža dalis turbūt afrikietiškų patieklalų), bet tai tikrai skanus ir maistingas maistas. 


Čia labai dar trūko kapotų petražolių ar kokių špinatų, žalumos, tuo metu kai darėm, neturėjau...

Iš šito nurodyto kiekio sočiai pavalgysite 2 žmonės

Reikės:

1 skardinės pupelių (200 g) http://www.alkhyam.com/Pages/Cannedvegetables.aspx
2 kiaušinių
1/2 raudonojo svogūno
Natūralaus jogurto
Alyvuogių aliejaus
Citrinos sulčių
1 didelio pomidoro
1 skiltelės česnako
Druskos, pipirų
Žiupsnelio kumino
Valgantiems aštriai - aitriųjų čili pipirų (čia aš jų nevalgiau, nes jau būna per aštru)

Kietai išsivirti kiaušinį (kiti verda minkštą).
Į puodą pilti alyvuogių aliejų,  įspausti česnaką, ir supilti pupeles (nekoštas). Jei norisi nuplauti ir nukošti, reiks papildomai vandens, kad nesviltų.
Pastoviai maišant mediniu šaukštu patroškinti ~ 10min, kol didžioji dalis pupelių susimals, sumeks, paliks kaip košelė, visų sumalti nebūtina. Paskaninti druska bei pipirais, galiausiai išspausti šiek tiek citrinų sulčių (kažkur 1/2 valgomo šaukšto).
Susipjaustiti smulkiai svogūną, pomidorą, pasiruošti jogurtą.
Kai jau pupelės suminkštėjo ir beveik visos susitrynėm galima tiekti. Į lėkštę dėti kelis šaukštus pupelių, pilti šiek tiek alyvuogių aliejaus, paskaninti žiupsneliu kumino ir ant pupelių išdėlioti kiaušinį, kitoj pusėj pomidorą, žalią svogūną, kas valgo - čilius, jogurtą. Čia dar labai tinka smulkintos petražolės.
Ir viskas, imama duona, ir rankomis su ta atgnybta duona kabinama košė kartu su pomidorais ir jogurtu. Gali pasirodyti keista ir sunku iš pirmo karto, bet pabandžius viskas gaunasi. Galima, žinoma, valgyti ir šaukštu, bet ne tas :) 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...