2011 m. balandžio 16 d., šeštadienis

Balandėliai su bulvių koše



Nebuvo kada ką gražint,labai valgyt norėjom, o dar saulutės nelabai buvo vakare, tai foto kiek blankokos...
Kiekviena šeimininkė turi savo balandėlių darymo būdą, manau, nelabai čia ką paeksperimentuosi per daug, bet pasidalinsiu savu.

Reikės:

Kopūsto galvos (gaila, dar neradau šviežaus)
3-4 nemažų morkų
Jautienos faršo (na ar kiaulienos, pagal skonį)kiekio nepasakysiu, priklauso kokia didelė galva kopūsto
2-3 v.š. ryžių (priklauso nuo faršo kiekio)
Prieskonių faršui (naudojau druską, pipirus, raud. papriką, bei baziliką)
Naudojant jautienos faršą dedu 1 v.š. džiūvesėlių
1 kiaušinio
Kelių gabaliukų sviesto
2 v.š. grietinės
Kelių lapelių lauro lapų
2 v.š. pomidorų pastos

Bulvių košei:
Bulvių, pieno, sviesto, druskos ir krapų.


Pirmiausiai apsiverdu kopūstą.
Išpjaunu vidurį kiek galiu, dedu į puodą, beveik, kad visą apsemtų, ir paverdu kol pradeda lapai savaime atsilupti ir taip po vieną nuimu ir dedu ant apversto dubens, kol visi gražiai nusiima. Paskutinių mažųjų lapelių nebeiimu.

Kol kopūsto lapai vėsta, pasiruošiu įdarą:
Sutarkuoju morkas, faršą sumaišau su plaktu kiaušiniu, prieskoniais, džiūvesėliais bei nevirtais ryžiais.
Imu kopūsto lapą, nupjaunu per viršų tą storesnę dalį, dedu įdaro ir susuku kaip jau paprasčiau.
Į puodo dugną dedu tuos likusius mažus kopūsto lapelius, kelius nedidelius trupiniukus sviesto (dar pasilieku kitiems sluoksniams),lauro lapelį, pastą sumaišau su vandeniu ir vis sluoksniuodama pilu po kelis arbat. šaukštelius, ir dedu susuktus balandėlius, sluoksniais berdama morkas/mažą kieki pom. pastos/ kelis mažus trupiniukus sviesto/po lauro lapelį.
Viršutinį sluoksnį paliekų tarkuotų morkų. Pilu vandens beveik iki viršaus, ir palieku troškintis -pirmiausiai ant didelės ugnies, kol pradeda virti, o paskiau jau ant minimalios ~ 2 val. Į pabaigą troškinimosi dedu grietinę, gerai pakratau, dar patroškinu kelias min. ir jungiu lauk.
Su šv. kopūstu būtų trumpiau, bet su pernykščiu, kuo ilgiau troškinas, tuo skanesni.

Bulvių košę pasiruošiu įprastai, išsiverdu bulves, dedu šiek tiek sviesto, pieno (aš nevirinu), viską sutrinu ir tada suberiu pjaustytus šviežius krapiukus.
Tiekiam į lėkštę ir nieko nelaukiant skanaujam!
Buvom pasiilgę, dabar lauksiu šviežių kopūstų ir darysiu dar.

1 komentaras:

Varškiniai čirviniai blynai

Puikus čirviniai blynai! Traškūs iš išorės, ir minkštučiai viduje. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, jau nepamen kada kepti, bet pamenu sk...