2010 m. spalio 30 d., šeštadienis

Traški pica!

Nesumeluosiu pasakius, kad tai pati skaniausia mano gaminta pica, ir beveik skaniausia iš valgytų!(su pica man sunku įtikt,nemėgstu tų drėgnų, didelių, minkštų, ir guminių). Mėgstantiems dideliu, storu ir minkštu pagrindu tai šita nepatiks, bet kam patinka plonos,traškios bet tuo pat minkštos, tai ideali . Ir ačiū J. Oliveriui už tai :)

Picos pagrindas iš ČIA
Pomidorų padažas iš ČIA
Pati picos idėja kaip daryt matyta vienoje iš Jamie Oliver laidų.



Kadangi recepte buvo ingridientai dideliam kiekiui, aš sumažinau viską per pusę. Man gavos dvi nemažos stačiakampės picos, tai norint tik vienos skardelės, reiktų dar duotus čia ingridientus mažinti pusiau.

Picos pagrindui reikės:

500 g. miltų
1/2 valgomo šaukšto jūros druskos
7 g.sausų mielių
1/2 valgomo šaukšto rudo stambaus cukraus
2 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus
325 ml. šilto vandens
(recepte buvo manų miltai, jų nedėjau, nes neturiu)

Pomidorų padažui reikės:
1 skardinės koncervuotų pomidorų (gabaliukais, ar visų)
4-5 v.š. alyvuogių aliejaus
2-3 skiltelės česnako (aš dėjau visas 4, nesijautė per daug visiškai)
Geras pundelis šviežių (būtinai šviežių) bazilikų
Druskos, pipirų pagardinimui

Picos "padengimui"
pagal pageidavimą ar šaldytuvo turinį, bet aš naudojau:
Kepintą jautienos faršą, saliamo riekeles,rūkytos šoninės juosteles, mozarelos sūrį, paprastą tarkuotą sūrį.

Pirmiausiai pasigaminti picos pagrindą, nes jį reikės palikt pakilt apie 1 val.
Ant švaraus stalo ar spintelės paviršiaus persijoti miltus, juos sumaišyti su druska.Per vidurį padaryti duobutę.
Mieles, cukrų bei alyvuogių aliejų sumaišyti ir supilti vandenį ir palikti šiek tiek pastovėti.
Tada pilti po truputį vandenį ant miltų, į tą duobutę, ir šakutės pagalba pradėti maišyti nuo šonų, vis pripilant daugiau vandens, kol galiausiai viskas susimaišo. Greičiau papylus viskas bėga nuo miltų, tad reikia pastoviai su šakute iš šonų berti daugiau miltų. Galiausiai viską gerai išminkyti rankomis (jei reikia, pridėti šiek tiek miltų, nes man kibo dar prie stalo). Viską gerai minkyti apie 5 minutes, kol tešla pataps maloni, elastinga ir nekibs nei prie rankų, nei prie stalo.
Tada didesnį indą nei tešlos gabaliukas pamiltuoti, tešlą dėti į vidų, ir uždengti drėgnu rankšluosčiu bei šiltoje vietoje palikti pakilt 1 val laiko.

Kol tešla kyla, galima pasigaminti pomidorų padažą.
Tikrai verta skirt laiko tam šiek tiek ir pasidaryt savo, nei kad naudoti iš indelio. Vien kvapas ką duoda!
Į nekimbančiu dugnu indą pilti alyvuogių aliejų, gerai įkaitinti ir įspausti česnako gabaliukus. Sumažinti ugnį ir pakepinti česnaką šiek tiek, tada nuskinti nemažą pundelį bazilikų, juos šiek tiek sukapoti peiliu, ir berti ant česnakų kartu su pomidorais iš skardinės. Viską gerai maišant mediniu šaukštu patroškinti. Recepte rašė, kad kai tik pradės virti viską nuimt nuo ugnies, bet aš paviriau gan nemažai, apie 15 min, kol pomidorai gerai susitrynė. Tada paimti sietelį, ir į indelį viską perkošti, gerai išspaudžiant šaukštu visas sultis, man buvo ganėtinai tiršta, tai aš dar pridėjau šiek tiek vandens, vėl viską atgal į puodą, paskaninau druska bei pipirais, ir dar paviriau apie 7 min, kol padažas sutirštėjo, vanduo išgaravo.Jį atsidėti į šalį.

Kai tešla pakankamai pakilus, galima daryti picą. Kadangi aš dariau dvi skardeles, tai padalinau tešlą į dvi dalis, gerai pamiltavau paviršių ir formavau stačiakampį, gerai iškočiodama ir palikdama nestorą pagrindą (jis dar pakils).
Tada nupjauti siaurą juostelę vieno šono išilgai ir skersai.
Į skardą tiesti kepimo popierių ir dėti pagrindą, bei iš juostelės suformuoti "langelius" tiesiog tas juosteles šiek tiek paspaudus uždėti ant viršaus picos pagrindo.



Žinoma, tas nebūtina, bet man patiko idėja, taip galima padaryt keturias skirtingas dalis, skirtingus skonius (laidoje jis darė mėsos, jūros gėrybių, vegetarišką bei saldžią dalį, aš apsiribojau paprastesniais topingais, nes valgė ir vaikai).
Visus kvadračiukus *negausiai* (žr. pabaigoj komentarą) patepam paruoštu padažu.



O tada jau **dedam** (komentaras pabaigoj) ant viršaus ką norim.
Aš ant dviejų dalių bėriau kepinto jautienos (tiesiog pakepinau ant alyvuogių aliejaus su druska ir pipirais)faršo vos vos, suplėšiau kelias riekutes saliamio ir dėjau į tarpus. Ant kitų dviejų gabaliukų dėjau tik plėšyto saliamio. Į tarpus paplėšiau kelis gabaliukus mozarelos sūrio. Bei po vieną-du mažus gabaliukus šoninės juostelių ant viršaus. Ir ant viršaus negausiai kai kur pabėriau tarkuoto sūrio.
Kaip ir minėjau, čia jau pagal tai, ko norisi. Šiaip nebūčiau dėjus tarkuoto sūrio, man skaniau su mozarela, bet kadangi žinau, jog vaikai mėgsta, tai teko pakoreguot.

Na ir viskas, dėti į gerai įkaitintą orkaitę, kepti apie 20-25 min.180 laipsnių (paskiau sumažinau ugnį paskutines 5 min.)orkaitėje, kol padas gražiai pakils, vos vos paruduos šonai ir apačia, bei sūris išsilydys.
Valgiau su žalių lapų salotom, pomodoriukais bei agurku.Bet skani ir viena, tiesiog imi ir kranččččč... :) :) :)

Ramių ir gražių švenčių ir skanaus!



*negausiai - rašau, kad negausiai, nes pastebėjau tokį dalyką, kadangi dariau dvi picas, pirmąją tepiau negausiai, o antrąjai kliuvo daugiau padažo. Tai pirmoji gavos daug traškesnė ir dugnas picos visiškai sausas, švarus, dar šiek tiek matosi miltų iškepus, kaip ir priklauso. O antroji gavo daugiau padažo, tai kepant jis pabėgo po dugnu, ir tas pagrindas tarsi prisigėrė padažo, plius dar ir sūrio daugiau buvo, tai ji nesigavo tokia traški kaip pirmoji. Tai kitu kartu tik vos vos patepsiu padažu, kad neliktų nieko kad bėgtų.

**dedam** - perskaičius visus komentarus J.Oliverio puslapyje, po šia pica, ir supratau vieną dalyką, kad norint, jog pica gerai iškeptų viduj, ir būtų traški, nereikia perdėti topingų, t.y. to, ką dedi ant viršaus neturiu būti daugiau 4 skirtingų dalykų. kuo daugiau pridėsi, tuo didesnis šansas, kad po jais pica taps tiesiog drėgna.

6 komentarai:

  1. isivaizduoju kaip skanu buvo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aciu!
    Siandien jau kepiau antra kart, nutaikiau ranka.

    AtsakytiPanaikinti
  3. O kokius pomidorus jus naudojote? Kokio dydžio skardinės reikia?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Skardinė pomidorų pas mane pažiūrėjau 240 g. o kokie tai jau manau neturi reikšmės nes jie beskoniai vistiek būna.
    Ar smulkinti, ar visi be skūrelės ir nėra svarbu, nes puode jie vistiek susimaigo, smulkinti tik gal greičiau sutęžta, greičiau viskas trunka.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Informative article, totally what I needed.

    my website: austria

    AtsakytiPanaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...