2014 m. balandžio 12 d., šeštadienis

Hummus/Humusas arba kitaip - avinžirnių paštetas


Humusas - tai labai populiarus vidurio Azijos patiekalas / užkanda, daromas iš avinžirnių, sumaltas į pašteto masę bei pagardintas sezamo sėklų pasta bei alyvuogių aliejumi.
Humusas labai naudingas ir puikus vegetarinis valgis, turtingas baltymais,kalciu, cinku bei geležimi.
Valgomas kartu su daržovėmis, tepamas ant skrudintos duonos ar sukamas į lavašą. Skaniausias pabuvęs šaldytuve bent kelias valandas ar per naktį. Šaldytuve paruoštas humusas gali išsilaikyti iki savaitės laiko.

Humusas yra labai sotus, ypač, jei valgomas su duona. Jei naudojate kaip užkandą, rimtesį valgį galite nukelti bent kelioms valandoms tikrai ;) 

Humusą galite daryti su avinžirniais iš skardinės arba virtais avinžirniais.
Jei humusas daromas iš skardinės, tai tereikia avinžirnius tik nusunkti. Aš dariau iš virtų.

Reikės:

~ 200 g. džiovintų avinžirnių.
Juos pasimerkti iš vakaro šaltam vandenyje, kitą dieną perplauti švariu vandeniu ir virti, kol suminkštės (užtruks apie vieną valandą). Dalį nuoviro galite pasilikti, panaudosite atskiedimui

2 v.š. Tahini (sezamų pastos)
1 skiltelės česnako
~3 v.š. alyvuogių aliejaus
1 a.š.citrinos sulčių
kuokštelio šviežių petražolių
druskos, pipirų
žiupsnelio kumino (nebūtina, bet skanu)

Išvirtus ir atvėsusius avinžirnius dėti į indą, išspausti česnaką, pilti alyvuogių aliejų, citrinos sultis, sudėti kapotas petražoles bei tahinį pastą ir blenderio pagalba viską sumalti. Skysčiu reguliuoti humuso tirštumą (galima naudoti nuovirą nuo avinžirnių arba tiesiog šaltą virintą vandenį). Paskaninti druska, pipirais ir mažu žiupsneliu kumino.
Palikti šaldytuve bent 3-4 valandas, o geriausiai per naktį, kad pilnai atšaltų.
Patiekti su daržovėmis ar duonele.

Humusas dažnas svečias mūsų namuose. Mes dažniausiai valgome jį su daržovėmis, bet skanu ir su skrudinta duonele. Jei valgom su duonele,tai dar ant viršaus apšlakstau alyvuogių aliejumi ir šiek tiek apibarstau dž. paprikos milteliais.


Skanaus! Siūlau išbandyti.

2 komentarai:

  1. o galima nedeti to tahini jei neturiu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na, reiktų jo, dalis recepto..
      Žinau, kad kažkas keitė jį sezamo sėklom kepintom ir berots sumaltom su alyvuogių aliejumi. Reiktų paieškoti konkrečiau, bet sezamo skonio čia reiktų.

      Panaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...