2015 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Belgiški vafliai (Briuselio) // Ir kuom gi jie visgi skiriasi

Visai neseniai manęs vienas žmogus paklausė, kuris valfių receptas mano mėgiamiausias...
Ir tada aš susimąsčiau, kad Belgijoje esu jau 7 metus su trupučiu, bet nė karto (!) nesu pati kepusi vaflių. Na, seniau ir aparato, kepančio juos, neturėjaum teisingumo dėlei, bet ir labai aš jų nenorėjau.
Dabar visai neseniai pirkadama sumuštinių keptuvę pasiėmiau tą, kur pasikeičia dėkliukai ir yra vafliams kepti. Tai taip jau įtariau, kad greit išbandysiu.

Tiesą pasakius aš jų ir neperku dažnai. Visų pirma tai saldumynas, taigi dažnai ir nereikia :)
Mūsuose, t.y. Belgijoje, galima rasti pagrinde dviejų rūšių vaflių,  ir jie yra visiškai skirtingi, ir jau tik skonio reikalas, kurie kam yra skaniausi.

 Briuselietiški vafliai (Brussels waffle).
Taip atrodo pats paprasčiausias Briuselietiškas vaflis, be jokių "pribumbasų" ir saldumų ant višaus (nuotrauka iš interneto). Tikras geras Briuselietiškas vaflis turi būti traškus iš išorės ir maloniai minkštas viduje, gražios stačiakampio formos su giliais kvadratukais. Jie dažniausiai pateikiami šilti, ir šilti jie skaniausi.
Bet turbūt tik retas kuris, nors, tiesa pasakius, aš viena iš jų, bet retas kuris valgo taip paprastą vaflį. Dažniausiai jis būna su KaAAalnu grietinėlės, vaisių, šokolado, cukraus pudros.... Dar nesikaupia seilės nuo saldumo? :)


Taip atrodo vienas iš daugelio variantų kaip valgyti vaflį. Tik fantazijos reikalas ką tu užsidėsi ant viršaus ir kaip paskiau tai valgysi :) Einant, arba stovint, arba geriausiu atveju kur prisėdus ant bortelio gatvėj :)


Kita rūšis  populiarių ir labai skanių vaflių - Liežo vafliai (Liège waffle).

 O štai čia Liežo vaflis, vėlgi, pasiskolinau nuotrauką iš interneto.

Pagrindinis skirtumas nuo Briuselietiško vaflio yra tas, kad jis storesnis, labiau ovalus nei stačiakampis,t.y. nelygios formos, sodresnis skonis, saldesnis. Dažniausiai viduje galima rasti perlinio cukraus. Traškus iš išorės su maloniai jaučiamu karamelės skoniu. Labiausiai populiarūs paprasti su vanile ar cinamono skonio vafliai. Bet jau ne kartą teko matyti su priedais kaip džiovintos spanguolės, razinos, šokolado gabaliukai, pilami vaisių sirupai ir vaflis įgauna rausvą ar oranžinę spalvą. Sakyčiau nesusipratimas.

Negana to, kad pats vaflis jau sodrus ir saldus, dar žinoma ant jo dedama, kaip ir ant Briuselietiško vaflio, grietinėlės, vaisių, šokolado, arba visko kartu :)
Taip atrodo viena iš daugelio parduotuvėlių Briuselyje..



Jeigu aš neklystu, Liežo vafliai labiau mėgstami apkrauti visais šiais saldumynais.
Man asmeniškai patinka paprasti, tiesiog karšti vafliai be nieko. Na, šokolado gali būti ant viršaus, bet daugiau nereikia nieko. Jie jau pakankamai saldūs ir skanūs, ir neverta jų gadinti grietinėle. Aš per tuos metus niekada ir nesu valgius taip.... kas čia žino, gal dar ir pabandysiu :) Kai būsiu Liege - tai būtinai!

Mašinų, parduodančių vaflius mieste yra nemažai. Ypač vasarą, prie parkų, žmonių susirinkimo vietų, aikštėse iš tolo gali užuosti šviežiai keptą vaflį....  ir jei tavo skrandis groja maršus... labai sunku praeiti pro šalį!


Jei kada būsite Briuselyje ir pasimaišys toks autobusiukas, stabtelkite, šiltas traškus vaflis nepaliks abejingų!

Kurie vafliai man skaniausi? :) Sakyčiau visgi.. Liežo vafliai. Bet, paprasti, be grietinėlės, šokolado ar vaisių, tiesiog, įdėti į čežantį popierėlį, traškūs, karšti, kvepiantys...
Jei dėčiau ledų ar šokolado, rinkčiausi Briuselietišką vaflį.
***************************************************************************************************************************************

O visa šita istorija dėl to, kad šiandien kepiau ... Briuselietiškus vaflius! Pirmiausiai tai dėl to, kad norėjau išbandyt lengvesnį variantą pirmam kartui. Vafliai pavyko puikiai, skanūs tiek vieni, tiek su cukraus pudra ar aplietu šokoladu. Visos toliau esančios nuotraukos yra mano ir mano gaminti vafliai.


Iš duotos porcijos man gavosi 13 vaflių. Kai kurie buvo šiek tiek plonesni, tai sakyčiau 12 yra geras skaičius išgauti iš duotų ingredientų.

Reikės:

125 g. sviesto (ne margarino!)
4 kiaušinių
250 ml pieno
260 g. miltų
pakelio vanilinio cukraus
1/2 a.š. kepimo miltelių
4 v.š. cukraus (dėjau 3, mums pakako)

Kiaušinio trynius atsargiai atskirti nuo baltymų. Trynius gerai išplakti su cukrumi kol masė paliks balta ir puri.
Supilti pieną, vaninilinį cukrų ir viską išmaišyti.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais ir įsijoti į trynius.
Sviestą ištirpinti, šiek tiek atvėsinti ir supilti į bendrą masę.
Galiausiai kiaušinio baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į masę. Tešla gaunasi tokia puri, lengva, geros tirštos grietinės konsistencijos.
Palikti tešlą pastovėti 10-15 min.








Kepti vaflius pagal jūsų turimos vaflinės instrukciją. Aš dėjau po gerus du valgomus šaukštus, pabijojau, kad lips per viršų, galėjo būt ir daugiau, kai kurie vafliai gavosi plonesni nei turi būti.
Stebėti kiek kepti, kai gražiai paruduoja iš abiejų pusių išimti ir dėti ant grotelių.

Porą vaflių apliejau karštu tirpintu  šokoladu... ♥ Visgi karšti vafliai yra dieviškas skanėstas...




Pastebėjau, kad atvėsę jie paliko minkšti, nebeliko traškumo. Prieš valgant galima pašildyti keliolika sek. mikrobangėje.

Skanaus!
Pasidalinkit kurie vafliai jums skaniausi ?


2 komentarai:

  1. Ragavau Briuselyje vaflius porą kartų. Vieną kartą buvo turbūt Liežo vaflis - nelabai patiko, bet, manau, dėl to, kad valgiau tokiam restoranėly labai turistinėj vietoj, kur viskas konvejeriu turistams skirta, neįdomiai ir kokybės nelabai. Kitą kartą jau labai skanus pasitaikė, vienoj iš brangesnių kavinių, kur didelis desertų pasirinkimas, valgiau su karamele ir riešutais, niam :) Su plakta grietinėle negalėčiau, nepernešu jos, tad tokiu būdu manęs vafliais tikrai neišeitų sugundyt. :)

    O pati irgi turiu tą specialų keptuvą, ir labiausiai iš bandytų patinka kefyrinės tešlos vafliai, kaip ir lietiniai blynai. :)

    Skaitytoja Laura

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ačiū už pasidalinimą :)
      kažkur mačiau receptą su kefyru, sekančiu kartu išbandysiu, manau turi būt purūs.

      Panaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...