2013 m. balandžio 6 d., šeštadienis

Plikytos tešlos tortas

Seniai užsistovėjęs receptas pagaliau sulaukė savo eilės!


Plikyta tešla daryta pagal šė receptą: plikyta tešla . Ji kiek kitokia, nei seniau įdėti plikyti sausainukai, ši labiau tinka, jei daromas koks saldus įdaras, ne tokia riebi. Nes senoji su pienu, pati tešla jau riebesnė, todėl tinka ir be jokių įdarų.
Porciją dvigubinau, nes man reikėjo daugiau.

Reikės: 

100 g sviesto
250 ml vandens
130 g. miltų
4 kiaušinių
žiupsnelio druskos


Sviestą kartu su vandeniu sudėti į  puodą ir užvirti. Suberti miltus, sumaišytus su druska ir mediniu šaukštu maišyti, kol masė gražiai nuo indo sienelių atšokinės. Nukelti nuo karščio ir palikti šiek tiek praaušti. Tada mušti po vieną kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Tešla turi būti vienalytė, nelikti jokių gumulėlių.
Pasiruošti kepimo skardą ir popierių. Su pieštuku apsibrėžti aplink lėkštę apskritimą, tokio dydžio, kokio norima kad būtų tortas. Dėti tešlą į konditerinį maišelį ir pradedant nuo viduriuko spausti tešlą ratu paliekant vos vos tarpelius. Tešla kepant plėsis, tai jos nereiktų "pripiešti" tokio dydžio, kokio yra nusipieštas apskritimas, nes tada iškepus bus daug didesnė. Na man pirmasis blynas taip ir gavosi, bet aš visus apipjausčiau reikiamo dydžio uždėjus lėkštę.
Kad tešla kiltų į viršų, o ne į šonus, galima uždėti torto šoninę sienelę.
Kepti 15 min 200 laipsnių  ir dar ~ 10 min 180 laipsnių. Taip susikepti 2 ar 3 lakštus, kiek norėsime tortui.
Man dar liko tešlos, tai dariau paprastus pirštelius.

Mano įdaras buvo jau iš seniau daryto torto, kuris labai patiko, iš šito torto
 
Reikės:
 
1 indelio mascarponės sūrio (250 g)
1 indelio rikotos  (250 g)
1 indelio grietinėlės (200 ml)
3 v.š. kondensuoto pieno
3-4 v.š. mėlynių 
Pakučio vanilinio cukraus
Braškių, vynuogių ar kitų mėgiamų ir turimų vaisių
 


Išsiplakti grietinėlę iki standumo.
Rikotą išmaišyti su kondensuotu pienu. Mascarponę permaišyti su vaniliniu cukrumi. Grietinėlę padalinti į dvi dalis, vienai kiek daugiau, nei kitai, ir vieną mažesnę dalį paskirti rikotai, kitą mascarponei. Viską permaišyti. Šiam tortui reikia nepagailėti saldumo, nes tešla visiškai nesaldi.

Mėlynes naudojau šaldytas, t.y. šviežias šiek tiek apibarstytas cukrumi ir užšaldytas. Joms atšilus susidariusį skystį nupyliau ir mėlynes sudėjau į rikotos masę. 
Tortą surinkti į lėkštę, dėti pirmąjį pagrindą, tepti pasiruoštu kremu. 
Užtepus rikotos kremą dėjau melynųjų vynuogių, o su mascarponės kremu - šviežių braškių.
Puošti pagal pageidavimus :)
 
Tortą dėti bent 4 val į šaldytuvą. Aš laikiau per naktį, galvojau, kad per daug suminkštės sluoksniai, bet nieko nenutiko. Gaivus skanus tortas, braškės čia labai tiko, kad ir jos nelabai dar saldžios vasario mėn. buvo :) Bandysiu dar kartelį kai bus sezonas. 




8 komentarai:

  1. Siaubas, kaip uzsimaniau sito torto, dievinu plikyta tesla, o cia dar su kremu, isproteti galima... SUPER vaizdas, o net neabejoju, is skonis!!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dabar prie mano komentaro: atrodo nerealiai skaniai!!! Atsinesciau sakute, bet soti nuo savo migdolinio. Baisu, kokia besaike :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nu tikrai,kad besaikė :D :d
      Skanus buvo tas tortukas, patiko tešla, kur reikia įdaro šita geresnė atrodo. ne tokia riebi..

      Panaikinti
  3. Nepatiko visai, gaila sudėtų produktų...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaila, kad nepatiko, kiekvieno skonis skirias. Iš produtų buvo aišku kas čia turėjo gautis, gal apskritai nepatinka plikyta tešla ir kremai :D :)

      Panaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...