2010 m. vasario 2 d., antradienis

Šokoladienis/pasiskaitymui

Šokoladieniai tęsiasi. Nežinau ar dar ilgam, bet greičiausiai dar pora savaičių, gal trys :D Ta proga skaitinėjau ir keletą straipsnių...
Moterys pagal savo prigimtį – smaližės. Žinoma, yra ir išimčių, tačiau jei save priskiriate šio saldumyno mėgėjų kategorijai, neatsisakykite ypač šokolado, nes jis ne tik gardus, bet ir labai vertingas.
Šokoladas – geriausias organizmo pagalbininkas?
Apie šokolado nauda žinoma jau nuo seno. Šio produkto sudėtyje yra kofeino ir teobromino, kurie stimiliuoja žmogaus darbingumą bei kūrybingumo aktyvumą. Padidėjus krūviui ir ekstremalioms sąlygoms, šokoladas – geriausias organizmo pagalbininkas. Neatsitiktinai jis įtraukiamas ir į karininkų racioną.
Be to, šokolado nauda slypi tame, jog jis malšina nerimo jausmą ir „suminkština“ depresiją. Pirkdami šokolado plytelę, žmogus nesuvokdamas jį naudoja ne tik kaip saldumyną, bet ir kaip metodą nervams raminti. Medikai dar tvirtina, jog vyrus šokoladas „ramina“ kur kas stipriau nei moteris.
Valgančių šokoladą sveikesnė širdis
Šveicarų mokslininkai į paviršių iškėlė sensacingus duomenis apie šokolado naudą. Pasirodė, juodasis šokoladas, protingomis dozėmis, geba sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų susirgimo riziką. Maždaug 60 gramų, aukštos kokybės šokolado, kurio sudėtyje daug kakavos sviesto užkerta kelią aterosklerozei. Po to, kuomet žmogus suvalgo nedidelį kiekį šokolado, pagerėja kraujo cirkuliacija ir sumažėja trombų atsiradimo tikimybė. Šio efekto poveikis – 8 valandos. Graikų medikai taipogi pritarė, jog kartusis šokoladas naudingas širdžiai. Kasmetinėje Europos kardiologų asociacijos konferencijoje paskelbta, kad 100 gramų kartaus šokolado gerina suaugusio žmogaus širdies veiklą tris valandas.
Šokoladas vietoj nikotino
Moksliniai eksperimentai buvo atliekami užkietėjusiems rūkaliams, grupėje buvo ir širdies ligomis besiskundžiančių. Šokoladas teigiamai veikia ir žmones, kurie kenčia nuo nikotino priklausomybės. Vertingiausias – juodasis šokoladas. Baltasis deja, tokiomis savybėmis pasigirti negali. Juodas šokoladas, kuriame yra daugiau antioksidantų, nei raudoname vyne ir kituose maisto produktuose, gali pagerinti kraujotakos sistemos darbą.
Šokoladas prieš vėžį
Specialistų tyrimai parodė, kad šokoladas neįprastai naudingas žmogaus sveikatai. Išaiškėjo, jog reguliarus šokolado vartojimas net tris kartus sumažina „širdininkų“ mirties riziką. Kiti tyrimai parodė, kad juodasis šokoladas turtingas flavonoidais, mažinančiais trombozėmis ir kolorektaliniu vėžiu susirgimų riziką. Specialistų išvadomis – šokoladas mažina odos vėžio atsiradimo tikimybę. Vienok, šiomis savybėmis pasižymi vėlgi, tamsus, kartus šokoladas turintis flavonolių – antioksidantų, esančių kakavos pupelėse.
http://kauno.diena.lt/naujienos/grozis-ir-sveikata/sokolado-nauda-apie-kuria-dar-nezinojome-i-dalis-253154

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...