2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

Koldūnai

Receptų yra įvairiausių, kiekvienas randa savo mėgiamą, aišku, aš atradau savąjį, ir noriu pasidalint, gal kam ir patiks.
Receptas iš SM forumo, ėjo iš lūpų per lūpas, kol išsisaugojau :)

Produktai:

3 stiklinės miltų
3 v.š. aliejaus
1 stiklinė verdančio vandens
žiupsnelis druskos.

Stiklinė 250 ml.

Miltus sumaišyti su druska ir aliejum, pylti verdančio vandens stiklinę, su šaukštu pamaišyti ir palikti, kad atvėstų. Kai atvėso, kad būtų galima minkyti (vos vos šilta dar buvo) ant stalviršio pasibarstyti miltų ir pradėti minkyti, iš pradžių atrodo tokia kieta,trapi ir ne kokia, bet po ~8 min minkymo pasidaro elastinga, minkšta, nekimbanti niekur, tešla.
Nereikia nieko papildomai miltų užtenka, ir dar prisideda kažkiek kai minkoma nuo stalo.

Mano forma va tokia:

Iš rimi, ~11 lt. paprasta, nemanau, kad TW kitokius stebuklus padarytų.
Iš šitos porcijos išeina lygiai 165 kold(niukai (na jie mažiuliukai, kaip kad matosi iš formos).

Kai viskas išsiminko ir susimaišo, sunku spręst apie dydį iš foto bet gaunas va toks kiekis:


Tada pasiruošiu faršą, sunaudojau lygiai 235 g. jautienos faršo, 1 kiaušinį, 1 v.š. džiuvesėlių ir prieskonių.

Taigi, gnybiau gabaliuką, gerai iškočiojau,ne visai permatomą, dar ant rankų patampiau, kad gautųsi kiek didesnė nei forma, tešla elastinga, tysta gerai, niekur neplyšta. Ir tada uždėjau ant formos iškočiotą tešlą


ir šiek tiek su kočėlu "pravažiuot" per paviršių, kad matytųsi kontūrai, kur dėti mėsytę. Faršą man patogiausiai spausti per maišiuko kampą, nei kad su šaukšteliu. ir spaudžiau į kiekvieną koldūno formą, į patį viduriuką, ne per didelius mėsos gabaliukus


Kai viskas sudėliota, išsikočiojau kitą tešlos gabalą, ir dabar jau kiek plonesnį nei pirmą, na kad neplyštų bet ir būtų plonytis, ir apklojau ant mėsos.


tada gerai su rankom paspaudyti tešlą, pradedant nuo šonų, kad sukibtų ir nesistumdytų ir mėsa pasiliktų savo vietoj. kai apspaudžiau rankom, tada atsargiai su kočėlu ant viršaus gerai prakočiojau, kad įsispaustų visi koldūniukai.


tada jau lengvai nusiima likę tešlos kraštai, pirmus kartus gali ir pasilikt kiek mėsos jei ne per vidurį buvo dėta ar per daug, bet paprastai tai nelieka.


tada verčiam kitą pusę, prilaikant su pirštu išstumiam visus koldūniukus ant stalo


tuos, kur dėjau šaldyt į maišiuką, gerokai apibarsčiau miltais, kad nesukibtų, ir kelaivo į šaldiklį, kai jau pašalė, papurčiau, kad visi atkibtų ir dabar gali stovėt.


Na, ir iš likusios tešlos pasidariau dar du kartus po tą padėklą. taigi ir gavos lygiai 165 koldūniukai


Tešlos liko mažuliukas gabaliukas nuo šonų, nuo paskutinio padėklo.
Užsivirinam vandenį su druska, sudedam koldūnus, iš pradžių jie bus ant dugno, kol vanduo nevirs, bet paskiau pradės pamažu kilti, kai pradeda virti, sumažinti ugnį ir dar pavirti ~7-8 minutes, priklausomai nuo dydžio.



Ir viskas, nukošti ir skanauti :)
Aš tik išvirusius dėjau į indą ir šiek tiek sviestuko ant viršaus, tai gavos tokie kiek"apsivėlę", na bet skonio nepagadino, tešla minkštutė, nesuplyšo nei vienas, mes valgėm su grietine ir raugintais kopūstais.



Na va, tikiuos, kad gal kam pagelbėjau su visu gamybos procesu, nes ne iš vieno girdėjus, kad galvoja, jog sunku su koldūnine elgtis :)
Krapštymosi yra, bet man asmeniškai daug skaniau mažučiukus valgyti :)

4 komentarai:

  1. o geras kokia forma faina tiems koldunams? kaip ja angliskai pavadint galima butu? labai noreciau surast kur tokia nusipirkt!!!! myliu koldunus --- upac su bulviu koses ir metu idaru <3

    AtsakytiPanaikinti
  2. ŠITĄ formą aš pirkau būdama LT, rimi parduotuvėj (~11 lt kainavo). Yra tupeware panašios, jei negaila tam pinigų, nes ten tai kainos aukštokos, nežinau kuom skirtųsi..
    o angliškai tai net nežinau.. dumpling maker? hmm abejoju ar rastum tokią kur, mažiukės tokios užspaudžiamos, kur vienas virtinis (koldūnas didelis) pasidaro tai yra, bet tokių.. jaučiu, kad arba tw lieka, arba reik iš lt siųst

    AtsakytiPanaikinti
  3. aciu Jus esate tikras atradimas 21 amziuje.visi Jusu receptai tiesiosg fantastiskai aiskus ir geri.aciukas nuo musu seiimos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oi kaip pamaloninot su tokia žinute, ačiū, kažkaip nesitikiu, kad žmonės randa dar kažką čia naudingo :) :)

      Panaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...