2011 m. kovo 8 d., antradienis

Medutis

Receptas iš Čia

NUostabaus skonio medutis, dėl mano naudotos kitokios grietinės, netgi kažkiek priminė švelnios trintos varškės skonį.
Kadangi nekeičiau nieko, tai perkopijuoju receptą koks ir buvo.

Tortas 26 cm. skersmens
Stiklinė - 200ml



Stiklinė 200 ml

Reikia:

100 gr. sviesto
1 stiklinė cukraus (dėjau kiek mažiau)
2 v.š. medaus
1 a.š. sodos
4 stiklinės miltų
2 kiaušiniai

Kremui:

1 litras riebios grietinės (30 %)
5 v.š. cukraus pudros
4 v.š. citrinos sulčių (galėjo būt ir daugiau)
1,5 v.š. želatinos

Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus. Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai, - ji turi būti šilta. Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome. Tuomet actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome. Beriame 3 stikines miltų, užminkome tešlą. Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Man visiškai pakako 4 stiklinių.

Tešlą daliname į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 26 cm., kad apipjovus jau iškepusų paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą. Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepame po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5. Ant iškepusio papločio iš karto dedame 26 cm. formos dugną, ir peiliu apipjauname šonus. Likučius pasiliekme.

Kremas. Želatiną užpilme 60 ml. vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinę sumaišome su cukraus pudra, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį). Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname, supilame į kremą ir viską išmaišome. Statome į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.




Papločius sutepame kremu. Šonus taip pat negausiai patepti kremu. Likusius apipjaustytus papločius sutrupinam tarp pirštų, arba su blenderiu, ir apibarstome tortą.
Mano medus buvo šviesus,tai ir lakštai gavos pakankamai šviesūs.
Puošimas pagal norus ir galimybes. Manasis buvo skirtas vyro gimtadieniui :))
SKanaus !


6 komentarai:

  1. kaip skaniai atrodo!!! aciu, kad pasidalinai receptuku - butinai isbandysiu, nes man tas pyragas visad patikdavo... primena vaikyste :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Prašom :)
    Jei gali rasti tamesnio medaus, tai su juo manau dar geriau būtų, ne toks šviesus, nes mano ganėtinai šviesus gavos..

    AtsakytiPanaikinti
  3. ok bandysiu ieskot :) sudesiu su visom fotkem ir link'ais :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai skaniai atrodo.. tik va klausimas - stikline ar 200 ar 250ml? Randu du irasus ir jei skirtingi..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai taip, klaida įsivėlė, stiklinė 200 ml. neturiu net tokios 250... pataisysiu!

      Panaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...