2013 m. birželio 20 d., ketvirtadienis

Stoofvlees met frieten // Jautienos troškinys su bulvytėmis

Stoofvlees met frieten - tai vienas iš Belgiškų patiekalų, klasika, kaip pavadino vienas iš žinomų virėjų čia Belgijoje, po midijų, smidrų, ir cikorijų variacijų... O gal ir kažkur tarpe jų, kaip man nemėgstančiai nei midijų, nei cikorijų, tai čia būtų nr. 1 iš Belgiškos virtuvės :)
Tai - jautienos troškinys aluje su fri bulvytėmis.
Jo galima rasti ir restorane, ir vietinėj užkandinėj, ir taip vadinamuose greito maisto užkandinėse - Frituur.

foto šaltinis

Greito maisto užkndinėse jas pateikia dažniausiai kartoninėje dėžutėje tiesiog užpiltą ant bulvyčių fri, arba, jei paprašai, žinoma atneša atskirai. Majonezas čia kaip ir "privalomas" ingredientas ant viršaus. Ne visi mėgsta, bet jei jau valgai, tai reikia kaip priklauso, bent su trupučiu majonezo. Keista, bet čia labai tinka!



Mes tokiose vietose stengiamės nesilankyti, nes tai visgi nėra sveikas maistas, tik atvykus būdavo įdomu išbandyti ir visus blogius :D Tai jei jau reiktų rinktis tarp McDonaldo mėsainio ir šitų bulvyčių su jautienos padažu, net nesvarstydama imčiau šitą.

Bet nereiškias, kad negalime pasigaminti to namie, šiek tiek sveikesnę versiją.
Vietoj bulvyčių fri tiesiog kepiau bulves su odele orkaitėje be riebalų.

Taigi, čia manoji versija  "Stoofvlees met frieten"


Šitam patiekalui paruošti reikia laiko, todėl jei norisi vakarienės metu jį valgytų, reiktų pradėti bent prieš 2 valandas.

Reikės:

 ~ 500 g. jautienos mėsos
~ 300 ml. tamsaus alaus
~ 100 ml vandens
druskos, pipirų
gabaliukas sviesto
1 gvazdikėlis
2 lauro lapai
1 a.š. garstyčių
1 svogūnas
2 v.š. miltų

Svogūną susipjaustyti smulkiai, mėsą nelabai mažais gabaliukais.
Puode, kuris gali būti dedamas į orkaitę (aš dariau ketaus puode) įkaitinti su gabaliuku sviesto, sudėti mėsą ir pastoviai maišant šiek tiek apkepinti kol gražiai apskrus.
Išimti mėsą iš puodo, sudėti svogūnus ir maišant pakepinti kol pageltonuos. Tada sudėti atgal mėsą, visus prieskonius, pilti vandenį ir alų, leisti užvirti ir  dėti į 170 laipsnių orkaitę  minimum 1,5 valandos, kad palengva troškintųsi. Aš karts nuo karto patikrinu ar užtenka skysčių ir viską permaišau.
Po 1,5 val. suberti miltus, permaišyti ir dar palikti ~15-20 min.

Bulves gerai nuploviau, supjausčiau į ketvirčius ir kepiau orkaitėje paskaninus trupučiu druskos. Be aliejaus.

Pateikiau, kaip ir priklauso, su lengvu majonezu.

Skanaus! tai sotus, šildantis patiekalas, tinka labiau vėsesnėms dienoms, o ne kai lauke +30 :)


p.s. Užkliuvo akis už tokio peržiūrų skaičiaus :D Lauksiu, kada visi 666666 bus :D

Slyvų trupiniuotis


Receptas čia, su pakeitimais pagal mano skonį

Reikės:

150 g. miltų
130 g. nesūdyti sviesto
100 g. rudojo cukraus *
50 g. avižinių dribsnių
žiupsnelis druskos
1 v.š. kokosų drožlių (pridėjau nuo savęs)

mėlynųjų slyvų
žiupsnelio cinamono
jei norima, dar papildomai cukraus

ledų pateikimui
 
*dėjau 70g. man pakako ir dar per saldu buvo, bet kadangi slyvos rūgščios, susimaišė

Į dubenį sudėti  miltus, druską ir gerai atšaldytą pjaustytą sviestą. Pradėti viską minkyti pirštais kol pasidarys smulkūs trupiniai. Tada berti cukrų, kokosus, ir avižinius dribsnius ir viską pertrinti pirštais.
Slyvas persipjauti per pusę, užberti cinamonu ir jei norisi saldžiau, dar trupučiu cukraus, permaišyti.
Į pasiruoštus indelius (ar vieną didesnį indą) dėti slyvas ir užberti pasiruoštu trupinių mišiniu.
Kepti ~ 30-35 min. (aš truputį perkepinau dėl to tokie tamsūs, gavos traškūs, kitaip manau, būtų minktštesnis viršus).
Patiekti šiek tiek atvėsusį su ledais.





2013 m. birželio 19 d., trečiadienis

Pomidorų sriuba

Receptą nusižiūrėjau iš mano mylimos knygos bet šiek tiek pakoregavau pagal save

Labai paprastas, negalvojau kad gausis skani sriuba, bet visai patiko.

Reikės:

~500 g. gerai prinokusių pomidorų
1 skiltelės česnako
1/2 raudonojo svogūno
1/2 apelsino žievelės 
Druskos, pipirų
2 lauro lapų 
Šakutės čiobrelio
2 v.š. pomidorų pastos (nebūtina, bet dėjau sustiprinti skonį)
~ 50 ml neriebios grietinėlės
Šlakelis alyvuogių aliejaus
~ 700 ml sultinio

Puodą, kuriame virs sriuba įkaitinti su alyvuogių aliejumi, suberti smulkiai pjaustytą svogūną, išspaustą česnaką ir viską maišant šiek tiek pakepinti, sudėti supjaustytus pomidorus.
Lauro lapus, čiobrelį ir apelsino žievelę surišti į ryšulėlį. 
Supilti sultinį, sudėti ryšulėlį su prieskoniais ir viską virti ant nedidelės ugnies ~ 20-25 min. 
Ištraukti ryšulėlį, supilti grietinėlę, pomidorų pastą (ne kečupą!) dar leisti užvirti ir viską sublenderiuoti.
Mes valgėme su focaccia duona.

Bulvinė focaccia



Receptas iš aguonėlės

Focaccia kepiau pirmą kartą, tai neegaliu palyginti su kitais receptais, bet gavosi skani, mums patiko. Tik man atrodo, kad man neiškilo tiek, kiek turėjo, ir labai sunkiai minkės. o gal skardelė per didelė buvo, na bet susivalgė su sriuba ir viena skani.


Reikės:

250 g. miltų
250 ml. vandens
50 g. bulvių košės miltelių
1/2 a.š. druskos
1/2 a.š. cukraus
10 g. šviežių mielių


alyvuogių aliejaus bei rupios druskos 
*dar bėriau šiek tiek provanso žolelių ir džiovintos aštrios paprikos

Visus tešlai skirtus produktus (išskyrus aliejų ir rupią druską) dėti į kombainą arba rankomis užminkyti kietą tešlą (aš minkiau rankomis, ji gan kimbanti, ir sunkiai minkės, bet šiaip ne taip užminkiau :D ).
Indą uždengti ir dėti 3 valandoms į šaldytuvą kilti.
Orkaitę įkaitinti iki 200 C.
Pakilusią tešlą aliejuotomis rankomis ištampyti ant aliejumi patepto popieriaus į stačiakampį. Pirštais įspausti duobelių, apšlakstyti viską alyvuogių aliejumi bei rupia druska ir kt. prieskoniais jei naudojami  ir  kepti pirmiausiai 10 min. Tada prisukti orkaitę iki 180 ir pakepti dar ~15-20 min.
Atvėsinti ir skanauti :) 

Braškių kokteilis su mėta

Man labai patinka mėtos - mėtinė arbata, mėtiniai saldainiai, ledai, šokoladas su mėtom. Pats mėtų kvapas ♥ Auginu indelyje, tai kas ryt aš patrinu tarp pirštų lapelius ir įkvepiu jų gaivaus kvapo.

Plakiau paprastą braškių kokteilį su pienu ir įmečiau kelias šakeles mėtų, skonio, tiesą pasakius nelabai jautėsi kaip tikėjaus, bet kvapas braškių ir mėtų buvo pasakiškas ♥

Braškių sezonas jau kaip ir baigiasi, pereisim prie tręšnių, kurias taip pat dievinu!


2013 m. birželio 12 d., trečiadienis

Manoji versija "Stir fried beef"

Trūksta čia man spalvų, bet naudojauką turėjau šaldytuve. Paprikos raudonos čia labai tiktų.. Kitam kartui..
Greitas, mūsų skoniams tinkantis patiekalas.

Reikės:

Kelių gabaliukų jautienos
5-6 vyšninių pomidorų
Nedidelės saujelės šaldytų šparaginių pupelių
Dvi didelės saujos šv. špinatų.
2 v.š. pomidorų pastos
2 skiltelės česnako
1 svogūnas
Truputis sojos padažo
Alyvuogių aliejaus kepimui

Ryžių patiekimui

Išsivirti ryžius kol mėsa keps. Viskas užtruks labai neilgai, todėl ryžius reiktų virti iš anksto.
Mėsą susipjausti poilgėmis juostelėmis. Didelę gilią keptuvę gerai įkaitinti su alyvuogių aliejumi, sudėti pjaustytą svogūną bei išspaustą česnaką ir viską pakepinti kol svogūnas suminkštės. Sudėti šaldytas šparagines pupeles, pakepinti kol jos pradės minkštėti. Pilti šiek tiek sojos padažo.
Tada suberti mėsą, vyšninius pomidorus, paprieskoniuoti druska bei pipirais, ir ant karštos ugnies pastoviai maišant pakepinti mėsą kelias minutes. Neperkepti, nes kitaip išsausės. Kai mėsa jau minkšta,dėti pora valgomų šaukštų pomidorų pastos (ne padažo), permaišyti kelis kartus ir suberti špinatus, dar ~ 30-40 sek. maišant pakepti kol špinatai sukris.
Tiekti ant išvirtų ryžių (dar taip pat tinka kiniški makaronai)


Sveikuoliški kokosiniai keksiukai


Receptas iš knygos "100 desertų sergantiems diabetu".
1 keksiuko maistinė vertė tik 117 Kcal.
Gaunasi 14 keksiukų. Tikslumas šiame recepte svarbus!

Reikės:

80 g. (250 ml.) kokosų drožlių
50 g. (125 ml.) avižinių dribsnių
40 g. (70 ml.) sezamų sėklų
40 g. (70 ml.) saulėgrąžų sėklų
5 v.š. sviesto
1 v.š. medaus
2 kiaušiniai
220 ml. pieno
200 g. miltų (300 ml.)
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. sėlėnų (kvietinių, bet aš naudojau linų)
3 v.š. rudojo cukraus
80 g. razinų (100 ml.)


Kokosų drožles, avižinius dribsnius, sezamų bei salėgrąžų sėklas sumaišyti ir paskrudinti sausoje keptuvėje.
Sviestą ištirpinti ir sumaišyti su medumi ir cukrumi, išplaktais kiaušiniais ir pienu.
Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, sėlenomis, razinomis ir paskrudintu mišiniu.
Sauso mišinio viduryje padaryti duobutę ir po truputį supilti kiaušinių plakinį. Maišyti tol, kol masė taps vienalytė. Masė gaunasi gan skystoka.


Tešlą išdėlioti į keksiukų formeles. Kepti 180 laipsių orkaitėje ~25-30 min. Tikrinti mediniu pagaliuku kol nebekibs.


Keksiukai savotiško skonio,tokie prie drėgnesnių, sunkūs, nesaldūs, jei norisi daugiau saldumo, reiktų padidinti cukraus kiekį. Man patiko su šaltu pienu.

Bananų ir pieno koktelis


Reikės:

Stiklinės pačio neriebiausio pieno
1 banano
4-5 braškių
1 a.š. vanilinio cukraus
3 ledukų


Bananus susismulkinti, braškes per pusę, viską sudėti į mikserį, sudėti ledukus ir supilti pieną. Nežinau ar čia ledukai suveikia, bet koktelis akyse patrigubėja, palieka tok tirštas, purus, korėtas. 


Iš šito kiekio išeina 3 dyydelės stiklinės, ir jį reiktų gerti iš kart, nes palikus ilgiau patamsėja, palieka nebeskanu. Jei mažiau geriančių, žinoma, porciją reiktų dalinti per pusę.

Braškės su pipirais arba labas vasarėle!

Vasaros praktiškai laukiu dėl 3 dalykų: pabraidymo jūroje, braškių su pienu ir tręšnių :) 

Braškės su pienu turbūt pats geriausias vasaros desertas. Pusryčiams ar priešpiečiams  nesvarbu, svarbu šaltas pienas ir šiltas oras ♥ Love it ♥

Recepto kaip ir nėra, tik viena smulkmenėlė, kuri, manau, priduoda skonio, tai pipirai.
Braškes susipjaustau, kai kurias patraiškau, kad atsirastų spalvos, beriu 1/2 a.š. cukraus ir  nedidelis žiupsnelis  šv. pipirų (arba vienas apsisukimas malūnėlyje). 
Užpilam pienu ir mėgaujamės ♥



2013 m. gegužės 4 d., šeštadienis

Naminiai jautienos hamburgeriai

Hamburgerių bandelių receptas čia

Čia atrodo toks milžiniškas hamburgeriukas :d bet jis labai sėkmingai susispaudė, nes bandelės minkštutės ir purios!

6 hamburgeriams paruošti sunaudojau:

500 g. jautienos mėsos
6 riekutes sūrio
druskos, pipirų
šiek tiek aliejaus kepimui
daržovių/salotų hamburgeriams
ir mėgiamo padažo, mes valgėmė su čili padažiuku

Pasiruošti daržoves, salotas, ką dėsite į vidų. Labai skanu su rukola, bet pamiršau nusipirkti, tai nusiskyniau salotų nuo palangės :) Visa kita matoma lėkštėj.


Patiems hamburgeriams jautienos faršą dėti į indą, paprieskoniuoti pipirais ir druska. Nereikia jokio kiaušinio!! čia ne kotletai.. tuo labiau batono ar džiuvesėlių..........
Suformuoti norimo dydžio palotėlius, juos šiek tiek paploti. Aš kepiau ant grill keptuvės, (lauke dar skaniau :)) ją gerai įkaitinti su šlakeliu aliejaus, dėti hamburgerius ir apkepti iš abiejų pusių po kelias minutes. Galiausiai dėti plonas riekeles sūrio, uždengti dangtį ir leisti išsilyditi. Jei sūris neištirps, galima kelioms sek. įdėti į mikrobangę.

Pjauti bandeles per pusę ir jau pagal fantaziją susikurti sau hamburgerį.


2013 m. balandžio 29 d., pirmadienis

Hamburgerių bandelės

Badelių receptas iš aguonėlės blogo. Kai pamačiau jos hamburgerius, tai kirbėjo mintis vėl pasidaryti naminius kvepiančius hamburgerius. Turbūt pats smagumas išsikepti namines bandeles!

Aš kepiau 6 bandeles, ir joms reikės:

238 g. kvietinių miltų
13 g. krakmolo
17 g. cukraus
13 g. pieno miltelių
135 ml.  pieno
10 g. šviežių mielių 
20 ml. kiaušinio (ėmiau 1 mažą kiaušinį, jį lengvai išplakiau. Atmatavau ~20 ml. kiaušinio)
18 g. minkšto sviesto
5 g. druskos

Aptepimui: likusio kiaušinio plakinio, pieno šlakelio ir sezamo sėklų, aš dar bėriau juodgrūdės


Miltus, krakmolą, cukrų bei pieno miltelius suberti į indą.
Kiaušinį išplakti su pienu, įberti mieles ir maišyti kol šios ištirpsta. Tada gautą skystą masę pilti į sausus produktus ir pradėti minkyti tešlą kol viskas gražiai susijungs. (Aš dariau rankomis, aguonėlė darė kombainu, pas ją laikas surašytas kiek minkyti kombainu). Po maždaug 5 min. minkymo suberti druską bei sudėti labai minkštą sviestą. Tešlą būtina minkyti bent 10 min. Jei jėgos leidžia ir ilgiau :D 
Tešla  susiminkė gerai, buvo minkšta. Suminkytą tešlą dėti į švarų indą, uždengti maistine plevele, tada švariu rankšluosčiu ir padėti kilti šiltai ~ 1,5 valandos.
Plevelę dedu dėl to, kad kai tešla kyla, kad ji neprikibtų prie rankšluosčio. 
Po 1,5 val. pasišildymo ant saulutės tešla pakilo bent 3 kartus, buvo puri ir korėta. Ir kaip kvepėjo mielėmis!
Pakilusią tešlą išsiversti ant gerai miltuoto stalo ir pasidalinti į 6 lygias dalis. Uždengti dar ir palikti ~10 min "pailsėti". Tada gabaliukus suformuoti į rutuliukus, kuriuos šiek tiek paspausti reikia ir padėti ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždengti ir leisti vėl kilti ~30-45 minutes. 
Gražiai pakilusias bandeles aptepi likusio kiaušinio ir pieno plakiniu (tiesiog į išplaktą kiaušinį pilti šaukštą ar du pieno). Apibarstyti sezamo sėklomis, aš dar pabėriau ir juodgrūdės, man ji gražiai atrodo. 
Įsijungti orkaitę ir gerai įkaitinti. Kol orkaitė kaista bandelės dar palieka pastovėti ramiai.
Į orkaitės dugną įdėti tuščią skardą. 



Kai orkaitė bus įkaitus, prieš dedant bandeles į tą tuščią skardą įpilti puodelį verdančio vandens. Sudėti bandeles ir kepti 190 laipsnių orkaitėje apie 20-25 min.
Būtinai stebėkite pagal savo orkaitę, jei norite šviesesnių bandelių , kad neperkeptų. Man patinka kiek rudesnės.
Skarda su vandeniu reikalinga tam, kad kepant vanduo garuotų ir leistų susidaryti traškiam bandelių paviršiui. O gal dar ir įtakos turi pačiai bandelei :) nežinau :)
Iškepusias bandeles dėti ant grotelių ir leisti atvėsti prieš darant ha,burgerius :)
Vidus bandelių minkštas ir purus, su traškia plutele, patiko labai! Antrą dieną jos buvo minkštos, tik paviršius jau ir suminkštėjo, bet skonis nuo to nelabai nukentėjo.

O čia pabaigai :)) nu žiūrėjo ji į mane ir juokės savo didelėm lūpom xixixi


Beje, nežinau kodėl?? bet mano kai kurios bandelės persprogo, kai tuo tarpu originaliam jos idealiai lygios. Kas tai įtakojo nežinau.... man nemaišė, bet.. :)
Hamburgeriai bus sekančiam įraše!

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...