2013 m. birželio 20 d., ketvirtadienis

Stoofvlees met frieten // Jautienos troškinys su bulvytėmis

Stoofvlees met frieten - tai vienas iš Belgiškų patiekalų, klasika, kaip pavadino vienas iš žinomų virėjų čia Belgijoje, po midijų, smidrų, ir cikorijų variacijų... O gal ir kažkur tarpe jų, kaip man nemėgstančiai nei midijų, nei cikorijų, tai čia būtų nr. 1 iš Belgiškos virtuvės :)
Tai - jautienos troškinys aluje su fri bulvytėmis.
Jo galima rasti ir restorane, ir vietinėj užkandinėj, ir taip vadinamuose greito maisto užkandinėse - Frituur.

foto šaltinis

Greito maisto užkndinėse jas pateikia dažniausiai kartoninėje dėžutėje tiesiog užpiltą ant bulvyčių fri, arba, jei paprašai, žinoma atneša atskirai. Majonezas čia kaip ir "privalomas" ingredientas ant viršaus. Ne visi mėgsta, bet jei jau valgai, tai reikia kaip priklauso, bent su trupučiu majonezo. Keista, bet čia labai tinka!



Mes tokiose vietose stengiamės nesilankyti, nes tai visgi nėra sveikas maistas, tik atvykus būdavo įdomu išbandyti ir visus blogius :D Tai jei jau reiktų rinktis tarp McDonaldo mėsainio ir šitų bulvyčių su jautienos padažu, net nesvarstydama imčiau šitą.

Bet nereiškias, kad negalime pasigaminti to namie, šiek tiek sveikesnę versiją.
Vietoj bulvyčių fri tiesiog kepiau bulves su odele orkaitėje be riebalų.

Taigi, čia manoji versija  "Stoofvlees met frieten"


Šitam patiekalui paruošti reikia laiko, todėl jei norisi vakarienės metu jį valgytų, reiktų pradėti bent prieš 2 valandas.

Reikės:

 ~ 500 g. jautienos mėsos
~ 300 ml. tamsaus alaus
~ 100 ml vandens
druskos, pipirų
gabaliukas sviesto
1 gvazdikėlis
2 lauro lapai
1 a.š. garstyčių
1 svogūnas
2 v.š. miltų

Svogūną susipjaustyti smulkiai, mėsą nelabai mažais gabaliukais.
Puode, kuris gali būti dedamas į orkaitę (aš dariau ketaus puode) įkaitinti su gabaliuku sviesto, sudėti mėsą ir pastoviai maišant šiek tiek apkepinti kol gražiai apskrus.
Išimti mėsą iš puodo, sudėti svogūnus ir maišant pakepinti kol pageltonuos. Tada sudėti atgal mėsą, visus prieskonius, pilti vandenį ir alų, leisti užvirti ir  dėti į 170 laipsnių orkaitę  minimum 1,5 valandos, kad palengva troškintųsi. Aš karts nuo karto patikrinu ar užtenka skysčių ir viską permaišau.
Po 1,5 val. suberti miltus, permaišyti ir dar palikti ~15-20 min.

Bulves gerai nuploviau, supjausčiau į ketvirčius ir kepiau orkaitėje paskaninus trupučiu druskos. Be aliejaus.

Pateikiau, kaip ir priklauso, su lengvu majonezu.

Skanaus! tai sotus, šildantis patiekalas, tinka labiau vėsesnėms dienoms, o ne kai lauke +30 :)


p.s. Užkliuvo akis už tokio peržiūrų skaičiaus :D Lauksiu, kada visi 666666 bus :D

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...