2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Sostinės keksas

 


Jau senokai keptas, bei sunaudotas keksas. Kai Viktorija iš "Receptų medžio" po vaikystės kekso receptu 
pasiūlė išbandyti ir šį, taipogi panašų į tuos tarybinius keksus, įtraukiau į sąrašą, ir pirmai progai pasitaikius iškepiau.
Kaip matosi iš foto, jame dedasi tikrai daugiau razinų, jis toks kietesnis, tvirtesnis, sakyčiau sausesnis. Tiesa, razinas mirkiau, kaip ir vaikystės kekse, man taip patiko, bet jos nesuteikė tiek drėgnumo, kiek man jo norėjosi. Pabandyti buvo verta, palyginti įdomu du skirtingus, bet labai panašius receptus. Bet... jei reiktų kepti trečią kartą, man ir mano antrai pusei labiau patiko vaikystės keksas. Kiek žmonių, tiek nuomonių, kaip ten sako :) išbandyti verta abu prieš ką nors nusprendžiant! va!


Reikės:

175 g. kambario temperatūros sviesto
175 g. cukraus (mažinau iki 150)
3 mažų kiaušinių
175 g. razinų
240 g. miltų
žiupsnelio druskos
0,5 a.š. kepimo miltelių
Kelių lašelių vanilės ekstrakto
Cukraus pudros apibarstymui

Sviestą ištrinti su cukrumi iki purios baltos masės. Po vieną mušti kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakti. Kiaušinius geriausiai palaikyti kambaryje prieš pradedant kepti bent kelias val. kad jie pasidarytų vienodos temperatūros kaip ir sviestas. Razinas nuplauti, kadangi aš jas mirkiau, tai pavirinau šlakelyje vandens ir kavos likeryje, suteikė puikų aromatą!
Likusį skystį nukošti ir įmaišyti į kiaušinių masę, berti druską, bei kelis lašus vanilės ekstrakto. Nebūtina, bet kvepia skaniai. Miltus persijoti, sumaišyti su kepimo milteliais ir įmaišyti į masę.
Kekso formą ištiesti kepimo popieriumi, supilti tešlą.
***  Kepti ~160 laipsnių orkaitėje apie 80-100 minučių.

Iškepusį dar šiltą apibarstyti cukraus pudra.

*** va čia man pasirodė kiek keista... kodėl tokia žema temperatūra ir taip ilgai.  Iš pradžių įkaitinau iki 180 laipsnių, ir kepiau pusvalandį, o daugiau sumažinau iki kažkur 160 ir kepiau dar ~ 20 min, kai jau nebekibo pagaliukas, ir tai truputį sakyčiau per daug parudavo.

Kepti kiek daugiau nei 1.5 valandos tai man pasirodė labai jau ilgai, na taip, temperatūra žema...
Parašiau, kaip radau, o kas jau keps, prašau rinkitės pagal save :)
Skanaus!





2 komentarai:

  1. Smagu, kad išbandei pasiūlytą receptą :) O jau kas labiau patiko, tai skonio reikalas. Reikės ir man dabar išbandyti tą vaikystės keksą, gal irgi labiau patiks :)))

    AtsakytiPanaikinti
  2. Be abejo, nepabandžius gi nesužinosi :) atrodo tokie panašūs, bet va kažkas skyrės..
    gal dar aš truputuką perkepiau, gal jis dar man padžiuvo, nu kas čia dabar žino.
    nebuvo sprangus, aišku, bet norėjosi atrodo daugiau drėgnumo.
    Ai kuo daugiau receptų, tuo geriau, išbandyt viską reikia.

    AtsakytiPanaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...