2013 m. sausio 6 d., sekmadienis

Challah pynė


Su taip lauktomis, ir atėjusiomis bei praėjusiomis šventėmis!!! 
Aišku įrašas ir sveikinimas turėjo būti gerokai prieš šventes, bet ne tas galvoj buvo :) Tikiuos visiems jums jos geros buvo, dosnios, skanios, smagios ir laimingos!



Receptas iš čia

O dabar Challah pynė. kuri buvo kepta gerokai prieš šventes, ir vis laukusi savo eilės!


Reikės:

2 a.š. sausų mielių
1 puodelio šilto vandens (puodelis 200 ml)
4 - 4 1/2 puodelių miltų
1/4 puodelio cukraus (dėjau kiek mažiau, nesinorėjo tokios saldžios)
1 a.š. druskos
2 dideli kiaušiniai
1 didelis kiaušinio trynis (baltymo reikės aptepimui)
1/4 puodelio bekvapio aliejaus (naudojau saulėgrąžų)

Šią pynę bandžiau kepti du kartus, tiksliau šis - antrasis kartas. Pirmu kartu nepakilo mielės visai. Galvojau, kad senos mielės, bet.. greičiausiai ne, klaida buvo tame, kad pamiršau įberti žiupsnelį cukraus... o tas labai svarbu! Antrą kartą darant viskas pavyko gerai, iškilo puikiai ir kepant net labai plėtėsi, kad galvojau lips per kraštus!


Taigi, vandenį pašildyti, jis turi būti ne perkarštas, taip, kad įkišus pirštą būtų galima laikyti, bet ir justusi, kad šiltas, o ne vos vėsus. Suberti mieles, ir įdėti žiupsnelį cukraus. SVARBU! Išmaišyti mieles ir leisti pakilti.
Kai jau mielės bus aktyvuotos, ant viršaus susidarys tokia tarsi puta, bus padaugėję jų. Tai reikš, kad mielės paruoštos naudoti.

Atskirame inde sumaišyti miltus, cukrų ir druską, padaryti viduryje duobutę ir smušti kiaušinius, 1 kiaušinio trynį papildomai (baltymą pasilikti aptepimui), aliejų. (Aš kiaušinius truputį paplakiau atskirame dubenėlyje, kad susijungtų baltymas su tryniu, ir tada supyliau).
Supilti jau paruoštas mieles, viską gerai permaišyti ir pradėti minkyti tešlą, kol ji susijungs į vieną gabalą, paliks minkštutė ir puri. Jei labai kibs prie rankų, dar galima pridėti šiek tiek miltų, bet bandyti taip, po truputį vos pabarstant ant paviršiaus, nes daug pridėti nebereiks.
Jei minkoma rankomis - minkyti apie 10 min. ant stalviršio, arba 6-8 min,. greičiausiu greičiu kombaine.
Tešla išties maloni minkyti, minkšta, minkiau sąžiningai rankomis 10 min.
Kai tešla suminkyti, padėti į aliejumi išteptą indą, uždengti plėvele ir palikti pakilti šiltai ~1-1.5 valandos, kol tešla padvigubėja bent jau.


Kai tešla pakyla, ją perminkyti ir padalinti į tiek dalių, iš kiek norėsite pinti pynę. Manoji buvo iš 6.
Iškočioti tokias nestoras ilgas juostas, tiesiog rankomis formuoti maždaug visas vienodo ilgio. Tešla šiek tiek traukias, tai galima palikti kelioms min ant stalo ir vė, bandyti tiesti. Kai pradės pintis, ji legvai pasiduoda, ir galima patampyti.
Taigi pasiruošus galima pinti pynę. Sudėti visus galus į vieną vietą ir taip gerai suspausti šiek tiek užlenkiant į vidų galus, kad laikytųsi. Įdėtoje nuorodoje yra nemažai foto parodyta kaip pinti, bus viskas paprasčiau.

Pirmą kart kai pyniau, nesigavo toks pynimas, padariau kvailą klaidą :D galvojau kad pinant reikia imti ir iš kairės pusės, pasirodo ne. Tiesiog imti visada nuo dešinės pusės esančią juostą, ją dėti per dvi pynes, tada po viena perkišti, ir vėl per dvi, ir taip visos toliau, pradedant dešine, o kairiosios po biškutį stumiasi, ir vėl kartojas. Čia buvo mano klaida, nes įskaičiau, kad reikia ir iš kairės. Antrą kartą jau žinojau.

Pinant pynę galima pakoreguoti, patempti kiek reikia ilgio. Taip supinti visą iki galo, galus gerai užspausti ir pakišti po apačia. Jie kepant susilygins, nesimatys.
Supintą pynę patiesti ant kepimo popieriaus, apibarstyti šiek tiek miltais, ir dar leisti pakilti apie valandą laiko. Jei kambaryje šilta, ji pakyla greičiau.


 Pakilusią pynę aptepti kiaušinio baltymu (jį prieš tai šiek tiek paplakiau). Baltymo viso buvo per daug. Aš dar nuo savęs pynę pabarsčiau saulėgrąžomis.
Įkaitinti orkaitę iki 190 laipsnių ir kepti pynę apie 30-35 min. Pakyla labai greitai, man ji pasidarė per visą kepimo skardą, labai įsiplėtė. Turint didesnę ir ilgą kepimo skardą, kaip keksams, galima dėti ten, forma gausis tokia trubūt apačia kvadratinė ir viršus pynė, bet ji bus aukštesnė, ir apsaugos nuo plėtimosi.
Orig. recepte ji atrodo taip gražiai idealiai iškepus, nežinau kodėl manoji taip labai įsiplėtė į šonus :))



Apie skonį turbūt nereikia daug kalbėti, balta, puri, minkšta. Aišku skaniausia pirmą dieną, bet kadangi galvosi tokia didelė, kad mes įveikėm tik per kelias dienas. Laikiau duoninėje maišelyje, tai neapdž-iuvo, nei sukietėjo. Su kakava ar arbata pats tas!
Skanaus !
















5 komentarai:

  1. grazi pyne,pas mus darbe tokias daro...vadinasi kaledine..i vidu deda aguonas ir cinamona....o ant virsaus barsto balta perlini cukru...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kaip tu graziai ja supynei! As dar nedristu su tiek daug kasyciu pinti...

    AtsakytiPanaikinti
  3. aguonėle, žinok pirmą kai dariau tai biški nusipyniau, gerai, kad tešla tokia maloni, tai suminkiau ir vėl per naują. daugiau bandžiau ant siūlų :D
    bet šita kai paėmiau ir gerai įsiskaičiau, tai labai paprasta.
    toj nuorodoj įskaičiau gerą patarimą-taisyklę, kad paprasčiausiai pyni per du, po vienu, ir vėl per du, iš dešinės į kairę pusę, vis palyginant jas kad tiesiai eitų. ir viskas, aš visą laik galvojau kad reikia kaitaliot, tai iš tos, tai iš anos, pasirodo nė velnio!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mielinės bandelės ar įvairūs kepiniai iš kvietinių miltų nesiplečia į šonus jegu naudojami miltai turi daug gliutimo,.t.y."Ekstra","Karališki miltai.
    Kepiau šią pynią ir dėkoju už puikų receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vytaute, dėkui už patarimą, nežinojau! tai man reikia ieškoti kur su daug gliutimo tada, nes tokios rūšies tai nerasiu, kai ne Lt gyvenu...

    AtsakytiPanaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...