2013 m. rugpjūčio 19 d., pirmadienis

Sambusos (Samosos) su jautienos faršu ir žirneliais

Sambusos (ar dar kitur vadinamos Samosos) yra įdaryti plonos, traškios tešlos pyragėliai, populiarūs Azijoje, Arabijos pusiasalyje, Viduržemio jūros regione, Afrikoje. Dažniausiai trikampėlių formos virti riebaluose arba kepti pyragėliai ( pasitaiko ir kvadrato ar pusiau mėnulio formų).
Įdarai dedami įvairūs - mėsiški (maltos avienos, jautienos), vegetariški (lęšių, bulvių, varškės) su įvairiais prieskoniais.
Sambusos dažniausiai pateikiamos su čatniu arba kitais padažais.Skanu tiek šiltos, tiek šaltos, kaip užkandis, puikiai tinka piknikams ar kelionėms. Pirmą dieną išlieka traškios, sekančią suminkštėja.
Rytų Afrikoje - Somalyje, Eritrėjoje, Etiopijoje sambusos yra dažnas užkandis ypatingų švenčių metu - Ramadano, Kalėdų, Naujųjų Metų, bet taip pat pateikiamos kaip "starteris" prieš pagrindinį patiekalą.
Sambusos dažniausiai verdamos gerai įkaitintame aliejuje, tačiau galima kepti ir orkaitėje, tik tuomet jos nebus sultingos, na riebalai padaro savo.....


Šį kart dariau iš nedidelio kiekio ir viriau aliejuje, bet bandysiu ir kepti orkaitėje artimiausiu metu.
Jas pagaminti užtrunka gan nemažai laiko, bent jau man dar trūko antros poros rankų, paprasčiau jei vienas galėtų jas sukti, o kitas kepti.

Sambusų lankstymas buvo dar vienas išbandymas, ne viskas gavos taip paprastai kaip tikėjaus, todėl pirmiausiai išmokau lankstyti iš popieriaus remdamąsi  šiuo video  o tik tada dariau iš tešlos :)

Sambusas būtina daryti su filo tešla, nes iš eilinės sluoksniuotos tešlos tai jau bus pyragėliai su mėsa, o ne sambusos. Kur jos gauti Lietuvoje, dažnas klausimas... Žinau kad vilniuje perka PC Ozas ir šioje parduotuvėje . Kitur, deja, nežinau kur jos galima gauti.

Tikslių kiekių nebus, nes viską dėjau nesvėrus, ir receptais nesivadovavau, nes mano įdaras buvo labai paprastas. Labai norėčiau kada išbandyti su lęšiais pati, esu ragavus super skonis, bet reikia specialių prieskonių tam..

 Reikės:

Filo tešlos
Maltos jautienos mėsos (arba avienos)
1 nedidelio svogūno
Maltų pipirų, druskos, saldžiosios paprikos, raudonėlio, šiek tiek kario miltelių, maltos kalendros
Skiltelė spausto česnako
1 kiaušinio baltymas
Keli valgomi šaukštai žirnelių
Aliejaus virimui (jo nereiks, jei kepama orkaitėj)

Pirmiausiai pasiruošti įdarą.
Svogūnus labai smulkiai susipjaustyti, pakepinti ant aliejaus kol pageltonuos ir suminkštės.
Sudėti faršą su prieskoniais išskyrus druską, ir vis maišant pakepinti kelias minutes, kol išsiskirs sultys ir išgaruos vanduo, tada pabarstyti druskos ir dar kelias sek. pakepinti.Sudėti žirnelius ir kelis kart permaišius dar pakepti.
Įdarą atsidėti į šalį ir leisti atvėsti. Būtinai!



Pasiruošti filo tešlą.Susipjaustyti pailgomis juostelėmis, bet ne visas ant karto, nes tešla gali išdžiūti. Aš ėmiau 4 lakštus vienu metu. Pjoviau lakštą per pusę, vieną pusę dėjau po rankšluostuku, o su kita dirbau.
Juosteles sukti kap parodyta youtube video, o tą trikampiuką dėti įdaro, tada su teptuku ištepti tešlą išplaktu kiaušinio baltymu ir sulankstyti kol nebelieka tešlos į trikampiuką. Neįgudusiai rankai nesigauna visi vienodi trikampiukai, bet kaip ten sako practise makes perfect! :) :)

Man buvo šiek tiek problema su jau sulankstytomis sambusomis, kadangi įdaras nebuvo pilnai atvėsęs, jis sušildė tešlą ir ji kibo prie lėkštės ir imant šiek tiek sluoksniavos. Todėl patarčiau būtinai atšaldyti įdarą kaip priklauso.

Giliame puode ar keptuvėje gerai įkaitinti aliejų, jis turi būti verdantis. Dėti sambusas ir pastoviai vartant apkepti iš visų pusių iki gražiai geltonos spalvos. Kadangi faršas jau pilnai paruoštas, tai reikia tik filo tešlai iškepti, tai netrunka ilgai, kai aliejus gerai įkaitęs.
Iškepusias sambusas sudėti ant popierinių rankšluosčių, dar ir uždengti ir leisti susigerti likusiems riebalams.

Na ir skaniausioji dalis! Leisti pilnai atvėsi, ar nekantruoliams,valgyti šiltus :) Aš nedariau jokių padažų, valgėme tiesiog atvėsusias, kitą dieną su salotomis.


Kas mėnesį aš jų nekepsiu, kad ir kaip mano brangiausias norėtų............. bet kelis kart per metus gal ir pasistengsiu ;)

p.s. pakoreguoju postą, būdama Lietuvoje, atsitiktinai užmačiau filo tešlos Rimi šaldiklyje, 12,99 lt/450 g.  Gan brangoka Lietuvoje, bet labai norintiems pabandyti ką nors pasigaminti pakiuko užteks.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...