2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

165 koldūnai + 5 virtiniai

Lygiai tiek man išėjo koldūniukų, paruoštų pagal šį receptą.
Recepto šaltinis Čia .
Pagal šitą receptą koldūnai taip pat patiko, anksčiau vis darydavau iš plikytos tešlos. Ši stangresnė, tiesa, sunkiau minkyti, bet skoniu ji geresnė, ne tokia kibi išvirus.


Reikės:

2 nedideli kiaušiniai
200 ml. vandens arba pieno
~500 g. miltų
Žiupsnelis druskos

Įdarui mėgiamo faršo (kažkur apie 400 g. susinaudojo)
1 mažas kiaušinis (kiti nededa, aš dedu)
Prieskoniai faršui
Druska
Keli valgomi šaukštai pieno (jei naudojama tik jautiena, suminkštinti)

Pasiruošti įdarą, į faršą mušti kiaušinį, pilti pieną, dėti prieskonius, viską gerai išminkyti ir palikti kol tešla bus paruošta.
Kiaušinius  mušti į dubenį, berti šiek tiek druskos, pilti vandenį arba pieną ir gerai išmaišyti. Berti po truputį miltus, ir maišyti šakute ar lopetėle, kai tešla pradės kibti, minkyti rankomis vis pridedant miltų. Nereikia sudėti visų iš karto, nes gali nereikti tų 500 g. priklausomai nuo kiaušinių dydžio (aš visų nesunaudojau).
Pasibarstyti stalą miltais, atgnybti nedidelį gabalėlį ir kočioti apvalų lakštą, šiek tiek didesnį nei koldūninė (jei daroma su ja). Dėti ploną lakštą ant formos, šiek tiek pakočioti, kad matytųsi kur dėti mėsą. Kaip patogiau - mėsą dėti arba mažu šaukšteliu į patį viduriuką, arba naudoti konditerinį maišelį (ar stiprų paprastą). Man su pastaruoju buvo greičiau, mėsą dėti į patį viduriuką po nedidelį gabaliuką.

va čia: parodyta smulkiau kaip daryti, receptas senas, bet darymo būdas tas pats.
Sudėliojus ant visų koldūniukų mėsą, iškočioti kitą lakštą, atsargiai dėti ant viršaus, šiek tiek paspausti rankomis, kad apkibtų ir tada atsargiai užkočioti su kočėlu per viršų. Jei mėsos bus per daug, ar ji ne viduryje, gali ištrykšti į šonus, tada sunkiau kibs tešla, bet jei mėsa per viduriuką, sukimba gerai.
Apversti formą ir išspausti koldūnus ant miltuoto paviršiaus. Jei kurie bus nepilnai sukibę, suspausti rankomis.
Tešlos liko nedidelis gabaliukas, tai dar su stikline išspaudus padariau 5 koldūnus. 

Kadangi koldūnų gavos nemažai, dalį šaldžiau tiesiog gerai pamiltavus ir sudėjus į maišiukus. Nedėjau nei lėkštės, nei padėklo, nesukibo visiškai. Šiek tiek pašalus papurčiau, ir visi atkibo.

Likusius koldūnus virti apie 12-15 min. kai iškyla į paviršių ir matosi blizgumas. Nepervirti, nes pradės plišynėti.
Pasidaryti mėgiamą padažą.Pas mane buvo patirpdytas sviestas su šaukštu grietinės.






2 komentarai:

  1. O jūs į mėsos faršą niekada nededate svogūnų? Jei taip, tai kodėl?
    Aš dedu, bet po to nervuojuos, ns jie labai dažnai spaudžiant viršutinę tešlos dalį, išlenda pro šoną :)
    Tikrai išbandysiu jūsų tešlos receptą, nes taip pat visada naudoju tik plikytą tešlą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Šiaip, virtinius darant dedu, na tuos didesnius, bet va su mažuliukais koldūnais nededu paprastai. Kodėl? viena iš priežasčių, kad jie turi būti baisiai smulkiai supjaustyti, nes tos mėsos labai nedaug, tai jei diesni gabaliukai svogūnų, kaip jau sakot, lįs pro šoną, ar bus atsikišę. Kol neturėjau kombaino, rankom pjaustyti akys ašarodavo labai, tai ir nebevargadavau, o po to kažkaip netrūko man jų.
    Esu darius kažkada su apkepintais, tai jie suminkštėja, tada geriau būna, bet šiaip, jei noris svogūniuko, tai galima padažiuką pasidaryt su jais, tai paprasčiau atrodo :)

    Teška patiko šiaip, nes kiek esu darius paskutiniu metu, vis iš plikytos, ji patiko labiausiai, minkšta tokia. Bet dabar kai palyginau, su šita gal daugiau darbo, bet skoniu ji man geresnė, plonai iškočiojus irgi minkšta, na bet tokia kitokia. Pabandykit.

    AtsakytiPanaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...