2012 m. gruodžio 4 d., antradienis

Tiramisu

Receptas iš Beatos virtuvė knygos

Vis nedrįstu paveiksluoti normaliai prie svečių... nedrąsu, atrodo nesupras, nors neturėčiau pergyventi, bet dar per save neperlipau, tai greit padariau ir tik tokia foto galiu pasidalint... :(

Reikės:
~200 ml stiprios kavos (recepte buvo 300-350, man tiek tikrai nereikėjo)
4 kiaušiniai
5 v.š. cukraus
500 g. mascarponės sūrio
50 ml. romo arba brendžio (pyliau kreminį likerį)
300 g. damų pirštelių sausainių
2-3 v.š. karčiosios kakavos

Pasiruošti puodelį kavos ir ją atvėsinti. Geriausiai tiktų kava iš maltų pupelių, o ne tirpi, bet neturint tiks ir tokia. Kol kava aušta, pasiruošti kremą.
Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Dubenyje plakti trynius su cukrumi tol, kol  cukrus ištirps ir tryniai paliks balti, ir masė išsipūs (~5 min.).
Į trynių ir cukraus masę įmaišyti mascarponę ir dar viską perplakti kad susijungtų į vientisą masę.
Baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į trynių masę. Daugiau nebebplakti! Nes kitaip išeis oras iš baltymų, todėl viską reikia daryti atsargiai ir palengva.
Pasiruošti indą, kuriame bus tiramisu, bei platesnį indą kavai.
Pilti kavą ir brendį, romą ar likerį. Sausainius merkti visu ilgiu kelioms sekundėms, svarbu, kad visi neprisigertų, nes bus košė. Dėti pirmą sluoksnį į indą, tepti gausiai mascarponės kremu, negailint apibarstyti kakava. Galvojau bus kartu, bet davė puikų skonį.
Toliau vėl mirkyti sausainėlius, dėti ant mascarponės, taip padengti visą kremą, tepti likusiu kremu ir užberti kakavos ant viršaus. Dekoruoti pagal norus.
Man gavosi du sluoksniai sausainių, bet kremo dar liko nemažai, tai padariau atskirame mažame induke dar. įmant aukštesnį bet siauresnį indą, sausainių sluoksnių galima būtų sudėti tris, manau.

Bededant sausainius man kilo klausimas kurią pusę dėti ant dugno - cukruotą ar ne? Atrodo paprasta, bet man asmeniškai patiko labiau, kai cukrinė pusė buvo viduj, t.y. ant dugno ėjo lygioji pusė, nes kitaip šiek tiek jautėsi tas cukrus kramtant, kuris buvo ant sausainių. Smulkmė, bet pabandymui galima abiejomis pusėmis pajusti skirtumą.
Dėti į šaldytuvą bent 6 val, o geriausiai per naktį ir kitą dieną skanauti!

Dieviškas malonumas su milijonu kalorijų :) ♥


1 komentaras:

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...