2011 m. kovo 18 d., penktadienis

Blynai su obuoliais

Blynai su "priedais" man skaniausi su obuoliais.
Parašysiu kaip aš darau :)



2 obuoliai
1 kiaušinis
800 ml pieno
šiek tiek cukraus ir druskos
Miltų (kiekio tikslaus nepasakysiu, beriu ir maišau, kad gautųsi geros tirštos grietinės tirštumo).

Pirmiausiai nusilupu obuolius, ir juos susipjaustau mažais gabaliukais (tarkuoti nepatinka). Kiaušinį gerai išplaku su cukrumi ir druska, pilu pieną, beriu obuolius, ir maišydama palengva beriu miltus ir žiūriu tirštumą (turbūt gaunas ~500 g miltų, bet negarantuoju). Kai viskas paruošta, palieku pastovėti ~20 min, kad miltai išbrinktų, ir tik tada ant nedidelio kiekio aliejaus kepu blynukus iš abiejų pusių, kol gražiai paruduoja.

Skanūs tiek šilti, tiek šalti.

2011 m. kovo 17 d., ketvirtadienis

"Spiraliniai" sausainukai

Receptas iš Čia su mano pakoregavimais



Reikia:
Vanilinei masei

100 g. cukraus
1/4 a.š. druskos
1 didelis kiaušinis
Keli lašai vanilės esencijos
225 g. nesūdyto sviesto (minkšto)
220 g. miltų

Kakavinei masei

270 g cukraus (dėjau mažiau, bet be reikalo, nes kakava karti)
85 g kakavos*
1/4 a.š. druskos
225 g nesūdyto sviesto (minkšto)
1 kiaušinis
170 g. miltų

Pirmiausiai darome vanilinę masę, paskiau šokoladinę (sutaupant vieną dubenį plovimui, nes nereiks išplaut kakavos likučių).

Vanilinė masė:

Ištrinti sviestą su cukrum bei druska iki purios masės mediniu šaukštu.
Atskirame indelyje išplakti kiaušinį, supilti į masę,vanilės esenciją, viską išmaišyti, ir palaipsniui sudėti miltus. Viską gerai išmaišyti iki vientisos masės, kol nekibs prie rankų ir prie paviršiaus, suvynioti į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą, kol bus daroma kakavinė masė.

Kakavinė masė:

Ištrinti sviestą su cukrumi bei druska iki purios masės mediniu šaukštu. Supilti kakavą, atskirame indelyje išplakti kiaušinį, supilti į masę, viską išmaišyti, ir palaipsniui sudėti miltus.
Pradėjus maišyti su miltais, masė gali atrodyti visai nekibi, viskas tarsi atskirai.


Bet taip bus tik tol, kol susimaišys gerai sviestas su miltais, gerai išminkius (jei reikia, jei kimba tešla, dar galima pridėti šiek tiek miltų), ji turėtų būti minkšta, labai panaši į plasteliną, niekur nekimbanti.



Kai susiminko viskas, vyniojama taip pat į maistinę plėvelę ir į šaldytuvą, kad šiek tiek atšaltų.

Kai tešla pakankamai atšalus, kad būtų galima kočioti, atsipjaunam pirmiausiai kakavinės masės gabaliuką (pastebėjau, kad pirmiausiai padėjus kakavinės masės lakštą, nei vaninilinės, susukus sausainukai gaunas gražesni).
Taigi iškočiojam kakavinę masę, stengiantis, kad būtų stačiakampio formos (deja man nelabai pavyko, todėl buvo sunku išgauti gražiai susuktus sausainukus.., masė ganėtinai greit suminkštėja, ir sunku kočioti (tiksliau pakelti ją nuo paviršiaus), todėl man kiek trūkinėjo kraštai, na bet kitą kart žinosiu.
Tada lygiai taip pat iškočioti vanilinę masę, maždaug tokios pat formos, kaip ir kakavinė, ir dėti vieną ant kitos.



Sudėjus vieną ant kito, gerai paspausti rankomis, ir susukti į "ruloniuką".
Kaip matosi iš foto šonai ne visai vienodai gavos, todėl susukus nupjoviau iki ten, kur lygiai prasideda kakavinė masė.
Tada aštriu peiliu, po kiekvieno pjovimo nuvalant, susipjaustyti nelabai storais sausainukais, ir iš kart dėti ant kepimo popieriaus.
Jei susukus į "ruloną" tešla atrodo ganėtinai minkšta, galima padėt į šaldytuvą, kad kiek pastingtų.



Taip pasidaryti iš visos likusios tešlos.

Kepti ~180 laipsnių temperatūroje kol vos vos paruduos krašteliai, viskas priklauso kokio dydžio sausainukai gausis, storesni kepa ilgiau (man truko ~14 min) išjungti orkaitę ir dar palikti pastovėti ~5 minutes.
Tada išimti, palikti atvėsti ir sudėti į sandarią dėžutę.
Išsilaiko ganėtinai ilgai, sausainukai nesigauna minkšti net ir pastovėję, bet trapūs, daugiau į kietumą.

*Kakavos dėjau kiek ir priklauso, bet numažinau cukraus kiekį, galvojau bus per daug, bet reikia dėti cukraus kiek ir priklauso, o jei kas mėgsta saldžiau, netgi daugiau. Nes kakava ganėtinai karti, tai sausainiai gavos stipriai kakaviniai :)
Bet su nesaldinta kava ar arbata pats tas.

p.s. kaip gauti idealią lygią formą spiralės, dar nepavyko, bet turbūt reikia daugiau praktikos.

2011 m. kovo 15 d., antradienis

Vasarą prisiminus... ŠAŠLYKAI



Nu ką galiu pasakyt, net sutraukė žandus, seilės susikaupė, skrandis pradėjo leist kažkokius įtartinus garsus... ir vien tik pamačius šias foto, ir prisiminus pernai metų viešnagę namie, ir mano tėčio darytus šašlykus.. :)

Jokio stebuklo čia nebūta, aišku, bet pasidalinsiu paruošimu, kaip mes visada ruošdavom, ir ruošiam..
Taigi, mėsą susipjaustom nemažais gabaliukais, ne per mažais, kad nesudžiūtų, bet ir ne per dideliais, kad spėtų iškept, ir marinuojam min. 2 val, o geriausiai kokį pusdienį.
O marinatas paprastas: majonezas, druska, pipirai, keli lauro lapai tarp rankų sutrupinti. O daugiau jau viskas paprasta, pasimarinavus, veriam ant iešmų, pasiruošiam ant ko kept ir pirmyn erzinti kaimynų kvapais :))
Tiesa, niekada nekepam ant pilnosn ugnies,(esu ir taip mačius) o tik kai medis jau gerokai padega, ir liepsna vos vos būna (trunka ilgiau, bet mėsytė minkštutė), ir dar kepant visada aplaisto raudonu vynu ar alum.


2011 m. kovo 12 d., šeštadienis

Žiupsnelis pavasario, kol sulauksim tikro, šilto, saulėto...












Sniego nebeliko jau seniai, sausio mėnesį, šyla pamažu, pumpuriukai skleidžias pamažu, kasdien karsčiau šviečianti saulutė norom nenorom primena... PaVAsaRIs čia pat :))

Koldūnai

Receptų yra įvairiausių, kiekvienas randa savo mėgiamą, aišku, aš atradau savąjį, ir noriu pasidalint, gal kam ir patiks.
Receptas iš SM forumo, ėjo iš lūpų per lūpas, kol išsisaugojau :)

Produktai:

3 stiklinės miltų
3 v.š. aliejaus
1 stiklinė verdančio vandens
žiupsnelis druskos.

Stiklinė 250 ml.

Miltus sumaišyti su druska ir aliejum, pylti verdančio vandens stiklinę, su šaukštu pamaišyti ir palikti, kad atvėstų. Kai atvėso, kad būtų galima minkyti (vos vos šilta dar buvo) ant stalviršio pasibarstyti miltų ir pradėti minkyti, iš pradžių atrodo tokia kieta,trapi ir ne kokia, bet po ~8 min minkymo pasidaro elastinga, minkšta, nekimbanti niekur, tešla.
Nereikia nieko papildomai miltų užtenka, ir dar prisideda kažkiek kai minkoma nuo stalo.

Mano forma va tokia:

Iš rimi, ~11 lt. paprasta, nemanau, kad TW kitokius stebuklus padarytų.
Iš šitos porcijos išeina lygiai 165 kold(niukai (na jie mažiuliukai, kaip kad matosi iš formos).

Kai viskas išsiminko ir susimaišo, sunku spręst apie dydį iš foto bet gaunas va toks kiekis:


Tada pasiruošiu faršą, sunaudojau lygiai 235 g. jautienos faršo, 1 kiaušinį, 1 v.š. džiuvesėlių ir prieskonių.

Taigi, gnybiau gabaliuką, gerai iškočiojau,ne visai permatomą, dar ant rankų patampiau, kad gautųsi kiek didesnė nei forma, tešla elastinga, tysta gerai, niekur neplyšta. Ir tada uždėjau ant formos iškočiotą tešlą


ir šiek tiek su kočėlu "pravažiuot" per paviršių, kad matytųsi kontūrai, kur dėti mėsytę. Faršą man patogiausiai spausti per maišiuko kampą, nei kad su šaukšteliu. ir spaudžiau į kiekvieną koldūno formą, į patį viduriuką, ne per didelius mėsos gabaliukus


Kai viskas sudėliota, išsikočiojau kitą tešlos gabalą, ir dabar jau kiek plonesnį nei pirmą, na kad neplyštų bet ir būtų plonytis, ir apklojau ant mėsos.


tada gerai su rankom paspaudyti tešlą, pradedant nuo šonų, kad sukibtų ir nesistumdytų ir mėsa pasiliktų savo vietoj. kai apspaudžiau rankom, tada atsargiai su kočėlu ant viršaus gerai prakočiojau, kad įsispaustų visi koldūniukai.


tada jau lengvai nusiima likę tešlos kraštai, pirmus kartus gali ir pasilikt kiek mėsos jei ne per vidurį buvo dėta ar per daug, bet paprastai tai nelieka.


tada verčiam kitą pusę, prilaikant su pirštu išstumiam visus koldūniukus ant stalo


tuos, kur dėjau šaldyt į maišiuką, gerokai apibarsčiau miltais, kad nesukibtų, ir kelaivo į šaldiklį, kai jau pašalė, papurčiau, kad visi atkibtų ir dabar gali stovėt.


Na, ir iš likusios tešlos pasidariau dar du kartus po tą padėklą. taigi ir gavos lygiai 165 koldūniukai


Tešlos liko mažuliukas gabaliukas nuo šonų, nuo paskutinio padėklo.
Užsivirinam vandenį su druska, sudedam koldūnus, iš pradžių jie bus ant dugno, kol vanduo nevirs, bet paskiau pradės pamažu kilti, kai pradeda virti, sumažinti ugnį ir dar pavirti ~7-8 minutes, priklausomai nuo dydžio.



Ir viskas, nukošti ir skanauti :)
Aš tik išvirusius dėjau į indą ir šiek tiek sviestuko ant viršaus, tai gavos tokie kiek"apsivėlę", na bet skonio nepagadino, tešla minkštutė, nesuplyšo nei vienas, mes valgėm su grietine ir raugintais kopūstais.



Na va, tikiuos, kad gal kam pagelbėjau su visu gamybos procesu, nes ne iš vieno girdėjus, kad galvoja, jog sunku su koldūnine elgtis :)
Krapštymosi yra, bet man asmeniškai daug skaniau mažučiukus valgyti :)

2011 m. kovo 10 d., ketvirtadienis

Tarybinis batonas

Rastas pas aguonėlę.
Nesunkiai padaromas, paprastas receptas, batonas puikus kasdieniniams sumuštiniams, kai norisi "pertraukos" nuo visų sveikuoliškų duonelių :) :)



1 didesniam arba 2 mažesniems (kaip kad pas mane) reikia:


500 g miltų
260 ml šilto vandens
14 g šviežių mielių
1 1/3 a.š. druskos
1 1/2 a.š. cukraus
40 g sviesto

Batono aptepimui: kiaušinio trynio ir pieno mišinys, arba kiaušinio trynio ir aliejaus mišinys, arba grietinėlė.

Mieles išsitirpinti drugname vandenyje.
SUsiberti miltus į dubenį, sudėti druską bei cukrų, supilti mieles ir sudėti gabaliukais pjaustytą sviestą. Pradėti minkyti tešlą (rankomis, kombainu ar duonkepėje). Minkyti reikia ~10 min.
Suformuoti kamuoliuką ir padėti pakilti šiltoje vietoje, apie 30-40 min.
Kai tešla gražiai pakyla, išimti iš indo, ir dar gerai išminkyti, kartas nuo karto "trenkiant" į stalą.
Išminkius, formuoti vieną ar du batonus ir dar palikti pakilti šiltai apie pusvalandį.
Jau pakilusį įpjauti keliose vietose (ne per giliai, nes vienam įpjoviau per daug, tai kepant per daug "išsiplėtė") ir aptepti.
Kepti gerai įkaitintoje orkaitėje ~180 C, apie 30 min. arba kol gražiai paruduos ir nebelips pagaliukas įkišus (kepiau ant kepimo popieriaus).
Išėmus palikti atvėsinti, ir skanauti.

Puikiai išsilaiko 3-4 dienas (jei tiek sugebat..), pjaustant nebyra.

"Žozefina pasiklydus juodam miške "

Pavadinimas kiek keistokas, bet nežinau kaip tiksliau pavadinti šį tortuką, nes tai mixas kelių variantų, bet mūsų skonio receptoriams labai tikęs ir patikęs (užsimerkiant prieš visas tūnančias cal...)



o receptukas būtų toks:

Biskvitui
:

2 kiaušiniai
80 g. rudojo cukraus (or. recepte buvo 150 g. man pasirodė per daug, nes jau razinos saldžios, netrūko visiškai)
180 ml. pieno
250 g. razinų (aš dėjau šviesias, su tamsiom gautųsi tamsesnis dar pagrindas)
15 g. sodos
200 g. miltų
vanilinio cukraus pakelis
2 v.š. karčios kakavos (nebūtina, dėjau dėl tamsumo)
Stiprios kavos biskvitų sulaistymui (dar į ją pyliau šiek tiek brendžio)
Tirpdinto juodo šokolado (nebūtina)

Ingredientai duoti jau dviems papločiams. Juos iškepus, pjaunami per pusę, ir gaunasi 4 papločiai.

Kremui:
2 indeliai mascarponės sūrio (po 250 g)
1 indelis (200ml) grietinėlės (33 arba 35 proc.)
2 v.š. cukraus pudros
Citrinos sulčių
Vyšnių iš kompoto (nebūtina, jei norima)

Pertepimo kombinacijas sugalvojau pati, vyšnios dedasi į "Juodo miško" torto pertepimą, tai pagalvojau, kad tiks ir čia.
Cukraus pudros pagal skonį, man labaiu patiko daugiau rūgštelės.



O originalus Žozefinos pertepimas būtų toks:

180 g. sviesto
50 g . cukraus pudros
100 g. rudojo cukraus
800 g . grietinėlės
likerio sulaistymui


Nebandžiau taip, nes manęs nežavi sviestinis pertepimas...

Na ir dar tiramisinių sausainukų (damų pirštelių) apstatymui, bet čia jau pagal fantaziją, galima su šokoladu, trupiniais.

Torto gaminimas:
Razinas išmirkyti karštame vandenyje ir sumalti blenderiu iki piure konsistencijos .
Atskirti ir išplakti kiaušinio baltymus iki standžių putų. Dėti rudajį cukrų (paplakti minutę), sudėti trynius - paplakti dar kelias sekundes. Cukrus neištirps visas taip greit, bet taip turi būti.
Supilti pieną (kambario temperatūros) ir actu nugesintą sodą, viską atsargiai išmaišyti.
Visą šitą masę supilti į razinų piure ir dar kažkur pusę minutės viską suplakti mikseriu. Atsargiai supilti vanilinį cukrų ir miltus, ir lopetėle palengva viską išmaišyti.
Kepti 24 cm. skersmens torto formoje (per du kartus) du biskvitus.
Temperatūra ~200 C, kepimo laikas ~ 15-20 min. (žiūrėti pagaliuku kai jau nebekimba).
Atšalusius išimti iš formos, perpjauti pusiau, ir gaunasi 4 lakštai (aš pjoviau ilgu aštriu peiliu, biskvitai netrupa, yra gan drėgnoki, persipjauna atvėsę labai lengvai).

Kai biskvitai iškepti, galima pasiruošti kremą.
Pirmiausiai atskirame inde sumaišiau mascarponę su cukraus pudra ir citrinos sultimis.
Kitame inde iki standumo išplakiau grietinėlę, ir viską sumaišiau kartu.

Juodą šokoladą ištripdžiau su šlakeliu pienu, ir pasiruošiau stiprią juodą kavą.
Galima surinkti tortą.

Į nuimamais kraštais tortinę dėtį pirmąjį biskvitą, sulaistyti gausiai kava, tada apšlakstyti šiek tiek tirpintu šokoladu (šitas nebūtinas, jei yra noras), tada tepamas kremas, ir pabarstomos vyšnios iš kompoto (arba šaldytos, jau atitirpintos ir nukoštas susidaręs vanduo). Dedamas kitas biskvitas, vėl sulaistoma kava, šokoladu, tepamas kremas, vyšnios.

Taip susisluoksniuoja visi biksvitai.
Viršų taip pat aptepti kremu, bei šonus, ir puošti pagal fantaziją.
(Pas mane jos nebeliko :D, tai apstačiau sausainukais, ir ant viršaus kas liko iš tirpinto šokolado).
Dėti į šaldytuvą per naktį ir kitą dieną skanauti!



Nedraugauju aš su tortais ir jų gaminimu, bet šis labai vykęs (skonio atžvilgiu), išvaizdą dar oi kaip reikia tobulinti, na bet, žvakės nenukrito :))

Žozefinos orig. receptas iš SM forumo, konkreti nuorodą ir tas pats receptas yra ir  šitame bloge

2011 m. kovo 8 d., antradienis

Medutis

Receptas iš Čia

NUostabaus skonio medutis, dėl mano naudotos kitokios grietinės, netgi kažkiek priminė švelnios trintos varškės skonį.
Kadangi nekeičiau nieko, tai perkopijuoju receptą koks ir buvo.

Tortas 26 cm. skersmens
Stiklinė - 200ml



Stiklinė 200 ml

Reikia:

100 gr. sviesto
1 stiklinė cukraus (dėjau kiek mažiau)
2 v.š. medaus
1 a.š. sodos
4 stiklinės miltų
2 kiaušiniai

Kremui:

1 litras riebios grietinės (30 %)
5 v.š. cukraus pudros
4 v.š. citrinos sulčių (galėjo būt ir daugiau)
1,5 v.š. želatinos

Į puodą beriame cukrų, dedame sviestą ir medų. Statome ant vandens garų vonelės, ir nuolat maišydami kaitiname, kol masė taps vienalytė ir ištirps cukrus. Tuomet masę atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių), bet neatšaldome visiškai, - ji turi būti šilta. Pilame į ją išplaktus kiaušinius, gerai išmaišome. Tuomet actu nugesiname sodą, supilame į turimą masę, iš karto viską išmaišome. Beriame 3 stikines miltų, užminkome tešlą. Tada ant stalo suberiame likusią 1 stiklinę miltų (galite berti po pusę, galbūt visos nereikės) ir išverčiame ant jų tešlą. Minkome, kol tešla taps minkšto plastilino konsistencijos ir nelips prie rankų. Jei tešlai pakanka miltų - ji laiko savo formą, bet yra minkšta. Tad miltų kiekį truputį koreguokite pagal situaciją. Man visiškai pakako 4 stiklinių.

Tešlą daliname į 5 dalis. Kiekvieną gabaliuką iškočiojame ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo - pabarstykite truputį miltų. Papločio skersmuo turi būti didesnis, nei 26 cm., kad apipjovus jau iškepusų paplotį turėtume likučių trupiniams, kuriais puošime tortą. Papločiai išeina labai ploni - taip ir turi būti, jie gražiai pakils. Kepame po vieną iki 200 C įkaitintoje orkaitėje apie 3-4 min., kol gražiai paruduoja. Kepa išties labai greitai, tad stebėkite, kada jau reikia traukti iš orkaitės! Тodėl ir iškočioti reikia iš karto visus 5. Ant iškepusio papločio iš karto dedame 26 cm. formos dugną, ir peiliu apipjauname šonus. Likučius pasiliekme.

Kremas. Želatiną užpilme 60 ml. vandens ir paliekame išbrinkti. Grietinę sumaišome su cukraus pudra, citrinos sultimis (kiekį koreguojame pagal savo skonį). Išbrinkusią želatiną ištirpiname ant nedidelės ugnies, atvėsiname, supilame į kremą ir viską išmaišome. Statome į šaldytuvą tol, kol kremas bus tokio tvirtumo, kad galima bus tepti tortą.




Papločius sutepame kremu. Šonus taip pat negausiai patepti kremu. Likusius apipjaustytus papločius sutrupinam tarp pirštų, arba su blenderiu, ir apibarstome tortą.
Mano medus buvo šviesus,tai ir lakštai gavos pakankamai šviesūs.
Puošimas pagal norus ir galimybes. Manasis buvo skirtas vyro gimtadieniui :))
SKanaus !


2011 m. kovo 4 d., penktadienis

Pepparkakor

Receptas iš Čia


Skanūs, kvapūs, traškūs, o pastovėję ir suminkštėjo, šventiniai meduoliai.

Reikia:
150 g. klevų sirupo (dariau ir su skystu medum, gerai irgi)
110 g. sviesto
375 g. miltų
70 g. rudojo cukraus
1 didesnio kiaušinio
žiupsnelio druskos
1/4 kepimo miltelių
po 1 a.š. prieskonių - gvazdikėlių, cinamono, imbiero

Nedideliam puodelyje pašildyti klevų sirupą, sviestą, cukrų ir prieskonius, kad sviestas išsilydytų. Nukelti nuo ugnies ir palitki apie 30 min. kad pravėstų.
Didesniame dubenyje sumaišyti persijotus miltus, kepimo miltelius bei druską. Tada įmušti kiaušinį ir supilti paruoštą sviesto ir prieskonių masę. Viską gerai išmaišyti, suformuoti rutulį, apvynioti maistine plėvele bei padėti keliom val. į šaldytuvą, kad tešla atvėstų.
Kai tešla atvės ir pastings, pjauti po nedidelį gabalėlį, iškočioti ir su formele spausti meduolius (ne per plonus, ir ne per storus).
Lepti ant kepimo popieriaus.
Aš paviršių barsčiau miltais prieš kočiodama, kad lengviau būtų perkelt į skardą.
Kepti ~180 laipsnių temperatūroje apie 7-8 minutes, jei ploni, iškeps labai greitai.

Dekoracijoms sunaudojau 1 kiaušinio baltymą, cukraus pudros tiek, kad gautųsi pakankamai tirštas glajus puošimui, o spalvoms rinkaus kakavą, mėtų sirupą bei braškinį sirupą.






2010 m. gruodžio 8 d., trečiadienis

Tai kurgi ta žiema :)

Sunku patikėti kad jau gruodis, ir visa savaitė jau jo baigės!
Laukiau laukiau kada tie metai baigsis, bet dabar kartais susimąstau, kad jau viskas per greit. Deja, laiko juk nesustabdysi.

Šiuo metu plius 1 ir sniego nė kvapo,nebent kur ant stogų dar užsilikęs, ir po krūmais, pasidžiaugėm savaitėlę, ir gana :)
Kelis kartus pro langą pasigrožėjau savo gatve :D, įamžinau kokia ta klapkričio pabaiga ir gruodžio pradžia buvo, tai pasidalinu ir čia :)

2010 11 29





Dar tik baltavo...

2010 12 02
jau turėjom sniego, ir vidurnaktį nemažai pustė, deja, kitos dienos rytą nelabai kas liko..xixix








Tikiuos, Kalėdos bus baltos, kaip ir pernai, ir užpernai.. Snigo didelėmis, baltomis snaigėmis.
Savaitgalį bus puošiama eglutė, kepami meduoliai, prasidės tikrieji Kalėdų kvapai, o dabar belieka dar pasidžiaugt savo pirmu tokiu darbu, padėtu ant stalo, ir laukt savaitgalio.








:)

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...