2011 m. birželio 25 d., šeštadienis

Nuodėmingas malonumas - baklava

Receptas iš čia



Ilgai brandinau mintį pasidaryti, bet vis nepasitikėjau savom jėgom, o ir phyllo tešlos nelabai buvau užmačius...
Bet vat vieną dieną atsitiktinai pamačiau turkų parduotuvėlėj, ir čiupau, ir tą patį vakarą išbandžiau!
Nu ką galiu pasakyt - nuodėmingas malonumas... gerai, kad daugiau vieno gabaliuko ant akrto nelabai ir suvalgysi.. ir dar geriausiai, valgyt be vakarienės :D

Taigi, viskas nuo pradžių.

Reikės:

Puodelis - 200 ml

Phyllo tešlos* (aš sunaudojau apie 500 g iš vis)
500 g riešutų (naudojau mišinį)
1 puodelio skysto medaus
1 puodelo cukraus (dėjau kiek mažiau, kitu kartu dėčiau iš vis dar mažiau, manau puikiai sirupas pavyktų ir taip)
3/4 puodelio vandens
1 v.š. citrinos sulčių (recepte buvo ir citrinos žievelė, nedėjau)
2 pagaliukai cinamono
0,5 a.š. malto kardamono
0,5 a.š. maltų gvazdikėlių (vietoj jų dėjau spekuloos prieskonių, kur yra jau malti gvazd.)
1,5 a.š. malto cinamono (jo reiks riešutams)
žiupsnelis druskos (riešutams)
220 g sviesto (gali užtekt ir mažiau)


* Filo tešlos yra pirkti ir Lietuvoje. pati asmeniškai mačiau Rimi parduotuvės šaldikliuose (Šiauliuose), tai neabejoju kad yra ir didžiuosiuose miestuose kituose taip pat.

Mano tešla buvo nešaldyta, tad ją išėmus iš pakuotės tiesiog patiesiau ant stalo, apipjausčiau pagal skardą (realiai tereikėjo pjaut visus didelius lakštus per pusę, ir šiek tiek per plotį, pjaunasi labai lengvai su aštriu peiliu), likusią tešlą susukau atgal į popierių ir į šaldytuvą.
Kadangi prisiskaičiau, kad tešla greitai džiūna, todėl ją reikia uždengti su drėgnu rankšluostuku. Nežinau, ar priklauso nuo tešlos, o gal iš šaldytos, kai atšyla, ji džiūna greičiau, man nedžiuvo, todėl paskiau ir nebedengiau.



Tada pasiruošiame sirupą, ir paliekam jį atvėsti, kol ruošiama baklava.
Į nedidelį puodelį pilti vandenį, cukru, medų, citrinos sultis, dėti cinamono lazdeles, maltus gvazdikėlius bei kardamoną. Viską gerai išmaišyti ir palikti užvirti, kai užvirs, ir jau cukrus bus ištirpęs, sumažinti ugnį ir leisti pavirti dar apie 10 min, kol sirupas kiek sutirštės. Išjungti, išimti cinamono lazdeles ir leisti atvėsti.



Riešutus susismulkinti kombaine, ar su blenderiu. Suberti į indą, berti žiupsnelį druskos bei cinamoną ir viską permaišyti. Neturi būti visiškai miltai, man visai patiko pakramtyti didesnius gabaliukus riešutų.



Atskirame puodelyje ištirpinam sviestą ir pasiruošiam teptuką, su kuriuo ištepsim lakštus.
Skardą aukštesniais kraštais ištepti sviestu ir pradėti sluoksniuoti lakštus.
Pirmiausiai sudėti 7 lakštus kiekvieną (arba dabar sužinojau, kad ir nebūtinai kiekvieną) patepant sviestu.


Tada beriam riešutų, aš bėriau nemažai, kad padengtų visą lakštą.



Ir vėl sluoksniuoti 7 lakštus tešlos, patepant sviestu. Taip susluoksniuot, kol baigsis lakstai, paskutiniai 7 (man gavos 6), turi būt tešlos. Riešutų išėjo 3 sluoksniai.
Tada aštriu peiliu susipjausti visą baklavą (bijojau, kad nepažeisčiau dugno, nes skarda ne molinė, bet palengva, kitų iki galo net nepjoviau, iškepę gerai atsipjovė).


Orkaitę įkaitnam 175 laipsnių temp. ir dedam baklavą. Po maždaug 20 min kepimo jau reikia stebėti, nes greit pradeda ruduot. Man iš vis kepė 30 min, iki 40 min. nebelaikiau, nes jau būtų parudavus per daug.



Paliekam skardoj atvėsti, ir tada apipilam visą jau paruoštu sirupu. Dar paliekam kelias valandas susigerti viskam, ir tada jau užsimerkiam prieš kalorijas, pasidarom nesaldžios arbatos, ir ... mėgaujamės ♥

















5 komentarai:

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...