2014 m. birželio 8 d., sekmadienis

Turkiški sausainukai su džemu


Nežinau kodėl originalus pavadinimas turkiški :) gal kad ir ten panašius daro... Kada nors apsilankysiu, sužinosiu :)
Sausainukai gavos minkštai trapūs, cukraus nemažinau, tikrai jo ne per daug, džemą naudojau vyšnių, o kai kuriuose persikų/ananąsų, galvojau bus per saldu, bet ne, pats tas.
Receptą užmačiau pas Daivą virtuvės krtelėse.


Gavosi berots 21 suteptas sausainukas.

Reikės:  

110 g. minkšto, kambario temperatūros sviesto
150 g. kukurūzų krakmolo (neturint, pakeisti bulvių)
150 g. miltų
75 g. cukraus pudros
1 didelio kiaušinio
1 a. š. vanilinio cukraus
Žiupsnelio druskos
1 v. š. mėgstamo džemo (turi būt tirštesnis)
Šokolado tirpinimui (aš maišiau juodą su pienišku)

Sviestą palikti kambario temperatūroj suminkštėti.
Minkštą sviestą išplakti, suberti cukraus pudrą ir vanilinį cukrų ir viską gerai išplakti. Įmušti kiaušinį, berti druską ir vėl gerai išplakti, suberti kukurūzų kramola, perplakti. Galiausiai  erti persijotus miltus ir tešlą pradėti minkykiti rankomis. Tešla gaunasi maloni, nelimpa prie rankų. Jei kartais bus taip, kad nesinorės kibti ir vis dar lips, įberti šaukštą ar mažiau miltų, pajusit kada jau bebereiks.
Tešlą įvynioti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą 0,5 valandos.

Iš atšalusios tešlos atgnybti gabaliuką, iš jo suformuoti ovalios formos rutuliuką, jį truputį suploti. Šakutės pagalba vieną tešlos kraštelį lengvai įspausti, kad matytųsi šakutės įspaudas. Taip iš tešlos suformuoti visus sausainius. Dėti sausainius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepti įkaitintoje orkaitėje 180 laipsnių apie 10 min. Stebėti pagal savo orkaitę. Sausainių viršus neturi būti parudavęs, tik apačia. Sausainius išimti iš orkaitės ir leisti atvėsti.

Atvėsusius sausainius pertepti džemu. Dėti džemo ant vienos sausainio pusės ir suspausti kitu sausainuku.
Šokoladą ištirpinti garų vonelėje (ant puodo su verdančiu vandeniu statyti dubenį su šokoladu, puodas ir dubuo turi būti tokio dydžio, kad dubuo nesiliestų  su vandeniu ir maišyti, kol šokoladas ištirps, jei gaunasi per tirštas, galima įpilti šlakelį pieno).
Tada vieną sausainio pusę, kuri yra be šakutės įspaudų,merkti į šokoladą ir dėti ant popieriaus sustingti.
Žinoma, ta pusė, kuri ant popieriaus sustingus nebus tokia lygi kaip kita, jei norite vienodų pusių, reiktų sausainius kažkur sustatyti.

Mano pastebėjimas: kitu kartu sausainukus daryčiau kuo plonesnius, nes sudėjus du kartu gaunasi jau gan stori sausainukai :) galbūt ir pakepčiau truputį daugiau, kad būtų dar trapesni. Dabar lygtais dar norisi kelių minučių.
Bet visumoj pavykę sausainukai, gražiai atrodo.


3 komentarai:

  1. Kokia tu greita :) Labai gražūs tavo sausainukai, šokoladas toks viliojančiai blizgus :) Man ilgiau pakepti nesinorėjo, ir taip trapūs buvo, bet čia skonio reikalas ;) Mano gal plonesni gavosi, nes kočiojau tikrai ploniau, po du sudėjus jie neploni gaunasi. Reiks parašyti pas save, kad ploniau kočioti reikia :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aha greit susisukau, bet kaip tik tą dieną ieškojau ko išbandyt, tai va pamačiau ir paband-iau.
      jo aš pati turėjau pagalvot kad reikia ploniau, tikrai būtų geriau, na bet skoniu tai viskas ok buvo, skanūs. kitu kart žinosiu, jei dar darysiu.

      Panaikinti
    2. labai geras, pirma karta toki maciau :)

      Panaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...