2014 m. kovo 23 d., sekmadienis

Šokoladinis kavos tortas "Karalius"


Dėkinga aguonėlei kad išbandė (ir ne kartą), ir pasidalino receptu, kai pamačiau, žinojau, kad tai bus TAS tortas, kuris vainikuos mano 30tmetį. Viskas gavos ne visai pagal planą, gimtadienio tortas buvo daromas ir ragaujamas beveik mėnesį po gimtadienio, bet simboliškai visgi uždegiau žvakutes ir jas užpūčiau, nes kaip gi be norų ;)


18cm (manoji buvo 21 cm) kepimo formai reikia:

Biskvitui: 
125 g. kambario temperatūros sviesto
220 g. cukraus
2 didelių kambario temperatūros kiaušinių
200 g. miltų
40 g. karčiosios kakavos
1 1/4 a.š. kepimo miltelių 
Žiupsnelis druskos
2 v.š. espresso kavos (užsiplikiau stiprią kavą su tirščiais ir ją perkošiau)
175 ml. pieno

Sviestą, kiaušinius bei pertepimui skirtus produktus išimti iš šaldytuvo ir palikti per dieną virtuvėje kad pabūtų ir susivienodytų visų produktų temperatūra.

Iš šio kiekio kepami 2 atskiri biskvitai ir jie pjaunami per pusę, turėsime 4 sluoksnius.  
Miltus sumaišyti su kakava, kepimo milteliais ir druska ir persijoti 3-4 kartus.
Atvėsusią kavą perkošti ir susimaišyti su pienu.
Sviestą išplakti kartu su cukrumi iki purumo kol masė paliks balkšva. Po vieną mušti kiaušinius, ir po kiekvieno dar gerai išplakti. Tada į sviesto masę berti miltus su kakava ir mentele ar šluotele viską sujungti į vienalytę masę maišant iš apačios į viršų ir po truputį supilti visą pieną su kava. Masė gaunasi vienalytė, blizgi, nei labai tiršta, nei skysta.

Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi, pilti pusę masės ir kepti 170° temperatūroje ~30 min.. Būtina stebėti pagal savo orkaitę, vieniems kepa greičiau, kitiems ilgiau. Patikrinti mediniu pagaliuku ar iškepęs.
Iškeptą biskvitą išimti iš skardelės, leisti atvėsti. Taip pat iškepti kitą biskvitą iš likusios masės.
Tik gerai atvėsusius biskvitus pjauti per pusę ir turėsime 4 papločius.

Kol biskvitai  vėsta, galima pasiruošti kavos sirupą. 

Kavos sirupui:
150 ml. stiprios kavos
75 g. cukraus

Perkoštą kavą susimaišyti su cukrumi ir uždėti virti kol sirupas sutirštės. Man pasirodė sirupo nepakankamai daug, tai jį šiek tiek atskiedžiau dar pripildama kavos ir pavirinau.

Pertepimui:
300 g. virto kondensuoto pieno (rududu tiks taip pat, arba va tokia caramelė, kurią naudojau aš )
400 g. mascarponės sūrio

Šaukštu susimaišyti mascarponę su kondensuotu pienu.

Kai biskvitai atvėsę ir perpjauti galima rinkti tortą:

į šonais nuimamą skardelę dėti pirmą biskvitą, jį gerai sulieti sirupu, tepti kremo, nepagailint, dėti sekantį biskvitą, aplieti sirupu, tepti kremu. Taip pakartoti su likusiais sluoksniais.
Puošti pagal pageidavimus :)
Dėti bent 4-5 val, į šaldytuvą, o geriausiai ir ilgiau (aš padariau penktadienį vakare, sekmadenį dieną valgėme).

Mano glaistas buvo iš 80 g. šokolado, 2 v.š. grietinėlės, 1 v.š. medaus, viską ištirpdžiau ant garų vonelės, apliejau tortą, šonai apdėti kepintomis migdolų drožlėmis, na ir braškės, merktos į tą patį tirpintą šokoladą.

Dėl puošimo laiko:  tik surinkus tortą ir aptepus šonus apdėjau kepintais migdolais (penktadienį vakare) ir keliavo į šaldytuvą. Šešadienį vakare apliejau tirpintu šokoladu ir sudėjau braškes, pastovėjo per naktį ir sekmadienį buvo valgomas.
Galima būtų tepti šokoladu iš kart, bet reikia bent kelių val. kad kremas susigertų ir sustingų, kitaip šokoladas gali veltis, negražiai apsiteps.

Skanaus ♥


Tortas sodraus šokoladinio kavos skono, drėgnas, kvapnus. Ne per saldus, nes paprastai mažinu cukraus kiekį, čia nemažinau nieko, ir manau gerai, visko buvo kaip tik.
Kartočiau dar kartelį nė ne merktelėdama :)

17 komentarų:

  1. Nuostabų tortą iškepei! Papuošimai super atrodo ir pjūvis labai skanus ♥ Gaila, kad pas mus šeimoje šokoladinius tortus tik aš viena mėgstu, kepčiau dažniau :)
    Daiva (Virtuvės kertelės)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, Daivut. Skanus iš ties šitas tortas, sodrus toks, vienai jau aišu sunkiai sektųsi įveikt, reik dar kad kas padėtų :)) arba reik perauklėt vyrą, kad pamėgtų :)

      Panaikinti
  2. Merginos, nera problema ir vienai iveikti. As per tris dienas 18cm iveikiau :) labai skanu pusryciams gabaliukas, prie pietines kavos dar didesnis gabaliukas...taip tris dienas is eiles ir voila torto nera!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gerulė :)) nu aš šiandien va ir tris kart valgiau, nu baisu gi, bet kad žiūri jis į mane ir akis bado, bet reik paabaigt, dar du gabalai liko rytojui ir bus psio.

      Panaikinti
  3. oooooo koks gražus tortas!! koks skanus atrodo, kip norėčiau paragauti gabalėlio, nemanau kad man pavyktų iškepti, o kaip norėčiau išbandyt..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. kodėl taip galvojat, kad nepavyktų? nėra sudėtingas šis tortas, patikėkit manim. vienintelis triukas gal išplakti sviestą ir neperplakti, o daugiau viskas labai paprasta. tikrai rekomenduočiau pabandyt.

      Panaikinti
  4. Sveiki, o kokio dydzio gaunasi tortas? Toks visai maziukas ar vidutinis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na maždaug 20 cm skresmens, nes apipjausčiau biskvitą dar šiek tiek, bet palyginus aukštas.
      tikrai negaliu pavadinti jo visai mažiuku.
      man gavosi 12 tokių nemažų porcijų (per didelę braškę vieną pjoviau, kaip papuošta)

      Panaikinti
  5. Aciu grange. Mogdolo drozliu nberadau parduotuveje siandien..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai puikiai galima ir be jų išsiverst, tiesiog kremą gražiai aplyginti mentele, jei biskvitai tiesūs,tai bus gražiai ir be migdolų. aš juos dėjau, nes man tortukas gavos toks truputį pasviręs dėl 2 nevienodų biskvitų, jie gavos čiut mažesni.

      Panaikinti
  6. grange, o jus papuosima braskiu su sokoladu darete ta pacia diena? Rasote penktadieni darete, o sekmadieni valgete.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. pakoreguosiu įrašą, rašant nepagalvojau.

      migdolais apdėjau tą pačią dieną, viršų likusiu kremu aptepiau taip pat tą pačią dieną. o tirpiau šokoladą ir dėjau braškes sekančią, t.y.šeštadienį vakare, per naktį pastovėjo su braškėm ir tada sekmadienį valgėme.iš kart netepiau dėl to, kad kremas nebuvo dar pilnai sustingęs ir susigėręs, pabijojau, kad šokoladas nelips.

      Panaikinti
    2. Šiaip migdolus būtų gerai dėti ir paskutinę dieną, nes jie šaldytuve suminkštėja ir nebebuvo traškūs. bet tada kremas apstingęs, ir bijau, kad neprikibs. tai nežinau kaip šitą priblemą išspręst, jei kas nori traškių migdolų pvz.

      Panaikinti
  7. labai gražiai atrodo tortas, įsivaizduoju kad skanus.
    o kuom dar patarum puošti, braškių negaliu valgyti, nes turiu alergiją.
    ačiū

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ehm šokolado drožlėm? avietėm kokiom, jei jom nėra alergijos. šokoladas ir avietės labai geras derinys..
      ar tiesiog kokiais šokoladiniais pabarstukais. tom pačiom migodolo drožlėm?
      nedėčiau jokių citrusinių vaisių, vynuogių, bananų ant viršaus. nes čia ne tas tortas kur derintųs šie vaisiai (na mano skoniui). braškės, avietės turbūt vieninteles sugalvoju kas tiktų. nu dar mėlynės gal.

      Panaikinti
  8. Aciu, labai skanus buvo tortas :) tik per minkstas, blogai pjovesi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. smagu dėl skonio, kad patiko, o dėl minkštumo.. nežinau kodėl, gal per daug sulieta buvo? kremas skystas nelabai gali gautis kai dedas tik mascarponė ir rududu.. aš pakankamai daug liejau, nes man patinka drėgnesni, ir tai jau galvojau bus košė,bet sluoksniai normaliai buvo, pjovės labai gerai, ir iš foto matos kad nesuvelta.

      Panaikinti

Tuno salotos su putpelių kiaušinukais

Tuno salotas darau gan dažnai kai norisi kažko greito ir lengvo. Šioms sunaudojau: Dvi saujas salotų lapelių Pusę raudonos ...